Încerc să îmi aduc aminte ce anume m-a împins să cumpăr această carte și îmi vine în minte un material video scurt, văzut pe instagram, în care cineva vorbea sau apărea doar cu scris (nu mai știu) un anumit pasaj din carte. Recenzie carte Adrian Mutu este acum aici doar datorită acelui material video. Bine, și a faptului că am și citit cartea.
Ăsta-i alt mister, ai putea zice. Dar, până la urmă, Cătălin Oprișan a făcut o treabă de pomină cu scrierea acestei cărți.
Pe site-ul editurii apare peste tot că autorul este Adrian Mutu, doar în carte apare ”în colaborare cu Cătălin Oprișan”. Nu e ca și cum ar fi scris altcineva viața lui Adrian Mutu apărută în carte, DAR, din proprie experiență știu cât de mult contează aranjarea în pagină, ordinea ideilor, reformularea unor propoziții, extragerea ideilor principale și diluarea lor cu cap; așadar, aici a fost schepsisul meu.
Descrierea oficială
Pe site-ul editurii:
”Nu este o carte despre fotbal, ci una a confesiunilor, o carte în care Adrian Mutu a spus tot, tot ce presa nu a reușit să scrie și publicul și-ar fi dorit să afle. „Am stat la marginea prăpastiei, dar nu am renunțat. Am revenit mai puternic, mai hotărât ca oricând.” – Adrian Mutu. ”
Pe spatele cărții:
”Nu numai despre fotbal, ci despre viață, despre cum succesul te prinde nepregătit, pentru că nimeni nu ți-a vorbit despre acest lucru în tinerețe, despre cum oamenii uită că ai făcut bine pentru a-ți aduce aminte doar că ai produs rău, despre puterea de a recunoaște că ai grești, că poate, uneori, ai pierdut totul, ai luat-o de la capăt, despre depresie, despre rușine, dar și despre muntele de voință de care ai nevoie pentru a urca din nou acolo sus, unde aerul e tare, tare de tot și unde doar vulturii se avântă.„
Recenzie carte Adrian Mutu
Personal, îmi place mai mult a doua descriere oficială.
Din descrierea de pe site, aducând situațiile de atunci la vremurile de acum, un comunicat de presă ar fi făcut multe lucruri bune, fără să fi fost nevoie de o carte. Dar, cum presa de pe atunci nu se compară cu ”presa” de acum, o carte a clarificat ce era de clarificat.
Să și recunoaștem, un astfel de instrument de marketing este genial. Aduce clar un plus de valoare imaginii și aduce de la sine beneficii ulterioare. Ceea ce este bine. Până la urmă, dacă poate, să facă.
Cât despre carte, știu că vor fi puține persoane care vor zice acum ”WOW, vreau și eu să citesc despre viața lui Adrian Mutu”. Cine e fan a cumpărat deja, nu știu dacă a și citit, dar arată bine cartea în vitrină sau lângă alte obiecte ce să arate pasiunea pentru fotbal. Cine nu e fan, sigur are și alte cărți pe lista de lectură, aceasta fiind mai puțin relevantă.
»Poți cumpăra cartea de pe site-ul editurii«
Am aflat aspecte noi despre Adrian Mutu, dar nu pot zice că au stârnit ceva sau au lăsat vreo impresie nouă, diferită. Deoarece fotbalul nu este domeniul meu, am căutat în carte alte situații. Ce au legătură cu voința și munca omului. Și am și găsit. Pentru asta, Felicitări! Sigur s-ar schimba în bine multe dacă acest om ar vorbi mai des copiilor ce vor să aibă de-a face cu fotbalul despre cele trăite și cum a trecut peste.
A fost o lectură aerisită. Mă și mir că am avut calm și interes să termin cartea.
A, stai să zic despre titlu. O fi trecut omul prin ”infern”, dar ritmul cărții, și aici mă refer la scriitură, nu se apropie de infern.
”Infern” găsești descris cu vârf și îndesat în cartea Casa cu cinci ferestre sau Inima fetelor arde mai intens, cărți ce necesită un stomac puternic și minte limpede. Titlul ”Revenirea din infern” mi se pare o exagerare intenționată, un fel de ”click bait”. Dacă treci peste acest aspect poate te va suprinde… sau poate nu :)))
Nu am citit-o dar parca nici nu mi se face sa o citesc.
Nu, mă mulțumesc cu informațiile pe care ni le-ai oferit în articol.