Pe data de 6 octombrie a început provocarea mea cu alergare 5 km zilnic timp de 30 de zile. Și mă bucur că am reușit să o duc la bun sfârșit. A ținut și vremea cu mine și în aceste zile nu a plouat deloc – deși eram pregătită să merg la sală să alerg pe bandă dacă ar fi fost nevoie.
Această provocare nu are legătură cu nimic anume. În alte ocazii alergam atât de mult când mă pregăteam pentru vreun concurs de alergare. De data aceasta a fost diferit!
Nici măcar nu m-am gândit că nu voi putea face asta. Pentru că știam că pot și știu că pot face multe. În această provocare a fost vorba despre mintea mea și ce fac cu ea în alergare 5 km zilnic.
Cum a apărut ideea acestei provocări?
Dintr-un haos în care simțeam că mă aflu. Aveam atât de multe pe cap și simțeam că mă sfâșii între activități. Mă simțeam fără direcție în ceea ce fac, fără a mă simți frustrată sau deprimată. Știam că pot mai bine. Doar că în acele momente aveam dificultăți în a găsi soluțiile și metodele de organizare.
Apoi, îmi aduceam aminte de ziua în care am fost în calitate de voluntar la Crosul Cetății. Și îl vedeam iar pe acel băiat ce era în fruntea grupului și alerga cu atât de multă ușurință, plăcere, senin pe chip. Și acum îl văd.
Combinând cele două momente, cel de greu ce îl simțeam eu cu cel de senin văzut la altcineva, s-a aprins beculețul: alergare cu plăcere.
Alergare 5 km zilnic timp de 30 de zile
Să ne înțelegem un pic înainte:
- alerg de aproape 2 ani
- nu am fost niciodată o persoană sportivă
- cel mai mult am alergat 7 zile la rând – Cum a fost să alerg în fiecare zi, timp de 7 zile
- la început gâfâiam după ce terminam de alergat 1 km
- am scris aici câteva idei despre alergare – Întrebări despre alergare
- am participat la concursuri de alergare în ultimul an – Cum am ajuns să alerg la Oradea NightRun *** Alergarea în pădure, în timpul unei competiții
- Cea mai recentă ”performanță” este prezentată aici:
Și am început alergarea în data de 6 octombrie.
Iar pe data de 4 noiembrie s-au făcut cele 30 de zile în care alergare 5 km zilnic a devenit o normalitate pentru mine.
Pe parcursul acestor 30 de zile am avut și zile bune și zile mai puțin bune și o zi groaznică – am scris despre și nu vreau să o mai scot în evidență.
În aceste 30 de zile ”alergare 5 km zilnic” a fost în top trei prioritărți. Și în momentul în care am așezat alergare acolo, restul le-am aranjat astfel încât să funcționeze și să aducă în primul rând calm. Să nu mai simt agitația aceea când fac multe lucruri și nu văd nimic după ele.
În aceste 30 de zile am ieșit la alergat pentru că mi-am dorit și nu pentru că trebuie. Am ieșit cu senin și cu bucurie că pot să alerg. M-am surprins zi după zi după zi cât de mult îmi place să fac asta, câtă bucurie îmi aduce și cu câtă ușurință mă organizez în celelalte acțiuni și activități de când am introdus alergare 5 km zilnic în programul meu.
Fizic nu a fost greu. Pentru că nici nu am tras de mine să scot timpi sau ritm. Am alergat cu scopul de a-mi trasa limitele fizice (limitele atinse devin acum reper pentru noile etape), nu de a le provoca.
Provocarea a fost de natură psihică.
Să fiu cel puțin calmă/neutră vis-a-vis de această activitate și să nu consider că puteam face altceva în acest timp sau că am altele mai urgente de făcut sau că sunt egoistă sau că dacă tot alerg măcar să se vadă rezultate sau că n-are nici un sens să fac asta ….
Când am simțit corpul conectat la minte în timpul unei alergări a fost un moment superb. Și cu acea starea m-a întâlnit zilnic. Și din acea stare tot ceea ce am făcut în acea zi a fost mai senin.
De ce 5 km?
Acest prag îl aveam setat anul trecut ca cel la care vreau să ajung. Atunci alergam 2 sau 3 km când ieșeam la alergat. Când am atins prima dată pragul de 5 km a fost wow… bine, că n-am mai fost apoi bună două zile, asta-i partea a doua.
După ce am atins pragul de 5 km puteam să merg mai sus, dar am ales să stau cu acești km și să îi cimentez bine de tot. Să alerg mereu cu ușurință 5 km și abia apoi voi trece la alt prag.
De ce alergare?
Este activitatea ce m-a scos din casă, ce mi-a oferit #PauzaPrinMiscare , ce pune corpul la treabă și provoacă mintea în feluri ce nici nu te gândeai.
Este activitatea ce poate deveni cu ușurință un instrument de meditație, dar poate deveni și un antrenament zilnic atâta vreme cât ai dorință în acest sens.
O pot face oricând și oriunde și nu am nevoie de echipamente extraordinar de complicat.
Câteva poze din această provocare
Momente din a mea alergare 5 km zilnic timp de 30 de zile
- am avut zile în care am scos timpi extraordinari de buni, cum n-am mai scos până acum, fără să simt un efort major
- nu a fost nici o zi în care să mă simt tensionată după alergare – nici febră musculară, nici stare de rău
- oboseala s-a instalat în ultimele trei zile din provocare, dar a fost ceva ce am putut gestiona ca să duc la bun final provocarea
- am căutat să alerg în diferite zone, ca să nu mă deraieze vreun traseu neprietenos – am descoperit că nu-mi place să alerg în parc mic, dar traseurile scurte pot fi bune în anumite condiții
- am și alergat ultima zi într-un echipament de alergare ce l-am cumpărat în primele zile când am început să alerg – deja uzura își arăta ”colții”
- mi-am cumpărat încălțăminte nouă pentru alergare și vrea să-ți zic că sunt WOW – aceștia sunt, dar voi scrie separat despre ei – merită!
- am avut încurajare de acasă – copiii mă întrebau în fiecare zi dacă am fost la alergat cât au fost ei la școală sau când merg la alergat în weekend – știu, e cu două fețe întrebare, dar dă-i pace așa : P
- Mentalul este TOTUL – ”Mindset is everything!”
Ce fac acum
Momentan, am o nouă provocare timp de 30 de zile. Scriu despre ea când e gata.
Alerg în continuare, dar nu zilnic. Dar prevăd o intensificare a frecvenței în viitorul foarte apropiat.
Mă uit mult mai atent la mine și la semnalele oferite de corpul meu. Am și mai multă răbdare cu mine și cei din jur – chiar dacă nu crezi că așa ceva este posibil, vei fi uimită de ce descoperi când lucrezi cu asta.
Caut să am mereu o activitate ca reper în ceea ce fac, activitate ce este neutră dar în același timp îmi oferă energie, inspirație, rezultate pe termen mediu și lung.
Crezi că o astfel de provocare poate fi benefică?
Tu ce fel de activitate ai alege pentru o provocare de 30 de zile?
Ești o fată ambițioasă,te felicit.
😉 Multumesc pentru apreciere!