Croissant versus croissant

Țin perfect minte momentul și ocazia ce mi-a readus croissantul în viața mea. De acolo și până la gândul unui articol croissant versus croissant a fost doar un pas.

Martie. Dimineață. Într-o mână aveam cafele proaspete de la Street Coffe Roasters și croissante calzi de la Piața 9. Cu gânduri bune și pofta de muncă alături de cele menționate înainte m-am prezentat atunci în spațiul unor foști colaboratori ce erau cu în renovare. La prima mușcătură din croissant s-a declanșat mindfuck-ul : ))))

Pe repede înainte, croissantele calzi au început să mă fascineze. Și să le caut pentru a le da note. La modul acesta serios, de notare și adăugare în articol am până acum două croissante. Însă planul meu este să adaug informații și poze pe măsură ce încerc și din alte locuri. Faină ideea?

Oleacă de context
  • nu am noțiuni de patiserie profi, așa că nu te aștepta să dau detalii ”tehnice” complexe – aluat, coacere, ingrediente etc.
  • în cazul acestor produse de patiserie contează calitatea, cantitatea și frecvența – asta ca să înțelegi că deși savurez croissante, altfel stă acum treaba de când mi-am schimbat stilul de viață și implicit stilul alimentar
  • scopul este de a genera conversații ce să clarifice unele aspecte legate de croissantele găsite în locurile vizitate de mine

Oi fi copt eu de la zero la un moment dat croissant – rețeta aici * Croissant Irlandez -dar nu se compară neam cu ceea ce se cere în restaurante sau bistro-uri sau patiserii. Dacă vei încerca și tu să faci croissant acasă vei înțelege despre ce vorbesc.

Croissant versus croissant

Azi, două variante.

croissant lidl piata 9

Croissant simplu de la Piața 9

Produsul din dreapta – 80 de grame = 7 ron

Maică soare viața meu!!! De la el a pornit toată nebunia. Este foarte voluminos, ferm la exterior, pufos la interior. Are gustul acela simplu de croissant și textura genială. Crocant la exterior și moale în interior. Îl ador!

După ce mușc din el își păstrează forma, nu se ”aplatizează”. Se văd straturile și se vede că dospirea aluatului a fost cum trebuie, că are ”golurile de aer” care trebuie la interior. Cei de la Piața 9 zic că aluatul este proaspăt și nu apelează la congelare. Vezi ce mai zic despre acest croissant aici.

Până acum, acest croissant este cel ce cred eu că poate sta pe o farfurie într-un Bistro de lângă Turnul Eiffel, cu o ciocolată caldă lângă și o carte faină sub nas. Acolo mă duce gândul când simt mirosul și când mă învăluie gustul… într-o zi o să-ți zic dacă am avut dreptate sau nu în comparația legată de Paris.

Croissant cu unt de la Lidl

Produsul din stânga – 58 g = 1,99 ron (atât țin eu minte acum)

Îți zic sincer, acest croissant l-am încercat pentru a avea o opțiune foarte la îndemână de comparat cu croissantul de la Piața 9. A contat și prețul, nu te mint. Cât și faptul că am mai multe magazine Lidl în care pot să intru decât Piața 9.

M-a uimit la acest croissant faptul că la gust este extrem de asemănător cu cel de la Piața 9. Aroma este de acolo. Diferă textura și faptul că după prima mușcătură zici că se „dezumflă”. Dacă din primul croissant mușc și simt aluatul copt, din acesta mușc și simt cum o dă spre aluat gumos.

Merge. Nu e rău. E acceptabil.

croissant versus croissant

Nu uita – calitate, cantitate, frecvență!

Ce alt croissant îmi mai recomanzi să încerc?

Cum ți se pare ideea acestui articol?

 

One Comment on “Croissant versus croissant”

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.