Ultima întâlnire din acest an în formula de Atelier Sunt Bine cu Mine a fost dedicată subiectului – RECUNOȘTINȚĂ. Că tot se încurajează acest gând la final de an și în prag de sărbători, recunoștința ar trebui să fie floare la ureche, nu?!
Pentru a clarifica de la bun început, în cadrul atelierului am descoperit că e mai greu cu recunoștința decât vrem noi să credem. ”Norocul” nostru a fost faptul că Sofia a venit pregătită să ne ridice ceața din minte și să facă lumină în gânduri și percepții vis-a-vis de acest subiect.
Studiile științifice au investigat și impactul recunoștinței la nivel biologic, dar datele sunt încă limitate. Rezultatele de până acum sugerează că creșterea nivelului de recunoștință ar fi asociată cu scăderea tensiunii arteriale diastolice și cu un nivel mai scăzut al inflamației.
Câteva detalii organizatorice legate de atelier
Atelierul a avut loc în data de 8 decembrie 2022, la Hotel Maxim Oradea. Gazdele fiind eu și psiholog Sofia Laza.
Invitata noastră specială a fost Sanda Csizmas, fondatoarea Artisan Oradea– vezi aici ce am scris când au deschis – Brutărie artizanală în Oradea – Artisan. De la Artisan am și comandat de această dată câteva bunătăți ce au adus zâmbete și stare de bine celor ce au gustat. Pun poze mai jos.
50% din încasările acestui atelier au fost donate către APPA Beiuș – Asociația pentru protecția animalelor Beiuș. Una dintre co-fondatoarele acestei asociații a participat anterior la două ateliere și atunci când ne-am propus să sprijinim o cauză cu ocazia ultimul atelier din acest an, ne-am ”uitat în propria ogradă”, în propria comunitate formată în jurul acestor ateliere.
O parte din atelierele susținute în acest an sunt prezentate aici:
- Primul atelier Sunt Bine Cu Mine. Întâlnire offline
- Despre etichete și prima impresie în cadrul Atelierului Sunt Bine cu Mine
- Călătorie spre interior prin introspecție. Minte conectată la corp
Cum simți RECUNOȘTINȚĂ?
Când? De ce? Pentru cine sau pentru ce?
Când am creat evenimentul am vrut să ofer o definiție acestui cuvânt. Și chiar ziceam că ofer definiția din dex și pornim de acolo ca și reper în activitățile atelierului. Dar Sofia m-a pus pe drumul cel corect. Pentru că recunoștința nu este până la urmă atât de ușor de definit.
Atelierul a început cu prezentarea conceptului de Recunoștință. Apoi, Sofia le-a oferit participantelor un mic exercițiu ce a scos la iveală faptul că aveam impresia că suntem mai recunoscătoare decât eram de fapt în acel punct.
Eu am rămas cu o vorbă a unei participante ”Trebuie să ai mintea hodinită…”. Și aici era vorba despre momentele simple în care unele doamne și-au exprimat starea de recunoștință vis-a-vis de o frunză de un galben intens și deosebit, o plimbare pe malul Crișului, o cafea bună, o dimineață senină, situații care sunt atipice în reperele societății pentru cuvântul recunoștință.
Și DA, chiar e nevoie de o ”minte hodinită” ca să văd prea-plinul din jurul meu.
Iar mintea odihnită cum apare? Când ești într-un moment ”Sunt Bine cu Mine”.
Și acel moment cum apare? Eheeee…. sunt multe metode, multe căi, multe ”straturi de ceapă„ de desfăcut. Iar prin intermediul acestor ateliere ne-am propus să oferim perspective care să aducă această stare de bine și minte odihnită în jurul a cât mai multor persoane.
Răspunsurile mele la întrebări:
Cum simt RECUNOȘTINȚĂ?
De fire nu sunt o persoană foarte modestă, pentru că primul gând de recunoștință se îndreaptă spre mine. Spre ceea ce fac, spre ceea ce ofer, spre ceea ce creez, astfel încât să îmi fie bine mie și din binele meu să ofer celor din jur.
Simt recunoștința tot mai des pentru că mi-am dorit să îmi acord mai mult credit pentru pașii care-i fac în direcția bună. Mai simt recunoștința și când apreciez și verbalizez această apreciere – Mulțumesc pentru sprijin / Apreciez grija ta / Mulțumesc pentru încredere / Apreciez prezența ta….
Când?
În fiecare zi. De mai multe ori pe zi.
De ce?
Ca să nu trăiesc într-o fugă și agitație, fără să văd ceea ce am în mine și în jurul meu. Pentru că oricâte aș face eu pentru mine și pentru cei din jur, fără cineva care să vadă și să aprecieze asta, nu cresc.
Pentru cine sau pentru ce?
Pentru mine. Pentru familia mea. Pentru oamenii care fac parte din viața mea. Pentru fiecare dimineață. Pentru fiecare ieșire la alergat. Pentru fiecare fruct mâncat. Pentru fiecare melodie ascultată ce mi-a adus energie. Pentru fiecare pas…..
Alături de Sofia în anul 2023 vom crea și grupe de lucru care să aprofundeze conceptele prezentate în cadrul Atelierelor Sunt Bine cu Mine. Revin cu detalii curând!
Poze de la atelier
La final de atelier am pregătit pentru fiecare participant câte un glob Sunt Bine cu Mine creat de Blankuri NOTE Concept și accesorizat de noi. Mulțumesc Oana pentru aceste globuri!
Citez din articolul ”O pledoarie științifică pentru recunoștință”
”Recunoștința e, în primul rând, o emoție. Aceasta apare în situațiile în care primim ajutor de la cineva și credem că persoana care ne-a ajutat a făcut-o cu intenție și cu efort. Toate trei caracteristicile sunt definitorii pentru apariția recunoștinței. […]
Frecvența și intensitatea recunoștinței variază și de la individ la individ, așa ca aceasta e studiată și ca trăsătură.
Persoanele cu un nivel ridicat al recunoștinței dispoziționale (sau ca trăsătură) spun nu doar că trăiesc această emoție mai des și mai intens, dar și că o simt într-o varietate mult mai mare de situații, nu doar strict în cele în care au primit ajutor de la cineva. Pornind de la această observație, recunoștința ca trăsătură este concepută și ca orientare de viață, asociată cu tendința generală de a observa lucrurile bune și de a fi recunoscător pentru ele.”
În loc de concluzie
Îți sunt recunoscătoare pentru prezența ta aici, pe această pagină, citind acest articol.
Îți recunoscătoare pentru sprijinul oferit de-a lungul timpului în cadrul campaniei Sunt Bine cu Mine ediția 2021 și ediția 2022.
Îți sunt recunoscătoare pentru fiecare semn al trecerii tale prin materialele oferite de noi – apreciere, comentariu, distribuire, mesaj, prezență.
Le sunt recunoscătoare celor din familie ce m-au văzut și m-au sprijinit, criticat, provocat, încurajat pe măsură ce creșteam.
Îi sunt recunoscătoare Sofiei pentru TOT (mult prea multe ca să le enumăr).
Le sunt recunoscătoare tuturor celor care au participat în anul 2022 la atelierele susținute de mine și Sofia.
Hai cu noi ocazii faine în 2023! 🙂
Sunt recunoscătoare vieții, a fost bună cu mine ! Am avut șansa să cunosc oameni ( putini) in prezența cărora să mă simt în largul meu, eu și toți ai mei suntem sănătoși. Poate părea puțin, dar e atât de mult!
Felicitari pentru acest mod de gandire!
Eu sunt recunoscătoare pentru fiecare dimineață când vad lumina zilei.
Cel mai simplu și cel mai frumos gand!