Mai întâi a fost Primul meu desert cu dovleac care mi-a deschis apetitul spre acest tip de dovleac. Iar supă cremă de dovleac plăcintar mi-a confirmat faptul că dovleacul nu-și merita locul atribuit de mine – adică pe nicăieri, neimportant, neglijat, neîncercat.
”Plăcintarul este cel mai popular dovleac la noi și cel mai dulce. Îl recunoști după forma alungită și are coaja mai subțire, portocalie cu un pic de verzui și, evident, are cea mai mare cantitate de miez. Este ideal pentru plăcinte, dar și supe creme.”
Avantajele consumului de dovleac:
- în 100 de grame se găsesc 9 mg de vitamina C + 1,06 mg de vitamina E + 7.384 UI de vitamina A + potasiu ( 200 de mg la 100 de grame de dovleac)
- prezența betacarotenul, care nu doar că îi oferă culoarea portocalie, ci este și un antioxidant puternic.
- conține săruri minerale (fosfor, calciu, cupru), antioxidanți, fibre, proteine, calciu, magneziu, acid pantotenic și triptofan, tiamina, piridoxina și niacina
Ingrediente pentru supă cremă de dovleac plăcintar:
- 1/2 dovleac plăcintar – aproximativ 500 de grame după ce a fost curățat și tăiat cubulețe.
- 1 morcov – aproximativ 80 de grame
- 3 cartofi – aproximativ 300 de grame
- 1 ceapă galbenă – aproximativ 50 de grame
- 2 bucăți de usturoi
- 300 ml lapte vegetal de ovăz
- sare, piper după gust
Pregătire
Am început cu supele cremă undeva prin ianuarie 2023, însă tot uitam să notez ingredientele și gramajele sau nu apucam să le fac poze. Și pentru că cele încercate au fost un succes, le voi relua și urca periodic pe blog. Mă ajută și pe mine de multe ori să apelez la blog pentru o anumită rețetă.
Un aspect ce a contribuit la aprecierea acestui tip de supă la mine în familie, a fost faptul că mare majoritate a ingredientelor sunt făcute la cuptor – nu fierte.
Bun.
Dovleacul curățat și tăiat cubulețe.
Morcovul curățat și tăiat cuburi.
Cartofii spălați și tăiați în două.
Ceapa curățată de coajă, dar păstrată întreagă.
Usturoiul nu l-am curățat.
Într-o tavă cu foaie de copt am pus dovleacul, morcovul, catofii și ceapa. Am adăugat sare și piper și câțiva stropi de ulei de floarea soarelui și am pus tava la cuptor. Coacere sus-jos, 180 de grade, 30 de minute. După cele 30 de minute am adăugat în tavă și usturoiul și am mai lăsat 5 minute tava în cuptor. Abia apoi am scos tava, am curățat cartofii de coajă, am curățat usturioiul și am decojit ceapa de primele două straturi. Între timp am încălzit laptele de ovăz în cuptorul cu microunde (aproximativ 2 minute, ca să fie cald bine). Am pus toate ingredientele într-un bol și am folosit mixerul vertical pentru a omogeniza toate ingredientele.
Pentru mine consistența este una ideală – tu poți scoate din partea lichidă sau adăuga pentru a-i potrivi consistența.
În farfuria mea finală am adăugat un pic de condiment iute, un pic de ulei aromtizat, smântână normală și bucăti de sticksuri …
Copiii au considerat că pentru poză e nevoie și de un pic de verde în mijloc… așa a ajuns busuiocul acolo : ))))
Mă bucur că a fost și pe placul copiilor această supă cremă de dovleac plăcintar. Imi dă entuziasm și pentru a încerca alte rețete de supă cremă.
Am vazut des retete de supa crema dedovleac, dar nici nu am facut, nici nu am mancat vreodata. Sunt curioasa cum este, dar parca n-as munci la ea de teama ca nu o sa ne placa si o vom arunca. Intelegi tu…
Mulțumim pentru rețetă, voi face și eu.