Cartofi piure cu ficat de pui sote

Vreau să pun această rețetă de cartofi piure cu ficat de pui sote ca să-mi aduc aminte peste ani cât de tare mi-a plăcut acest preparat în anul 2023. Mai ales că nu a fost o opțiune pentru mine până acum câteva luni. Și de atunci, de când am făcut această variantă, o fac la câteva săptămâni – ceea ce este mult. Doar ciorbele și supele le fac atât de des, că sunt ”limitată” în opțiune de ”clienții mei principali și fideli” – copiii.

Ce este atât de special la o rețetă de cartofi piure cu ficat de pui sote?!

Cum pregătesc ficatul de pui, asta este special. Pentru că-mi place ca ficatul de pui să fie bine făcut, dar fără să fie mult sos pe lângă. Și varianta făcută de mine este una care bifează cerințele mele. Și mai este și o variantă în care am nevoie de FOARTE puține ingrediente:

  • apă, cartofi, sare, lapte, unt * pentru cartofii piure
  • 500 de grame de ficat de pui, 1 ceapă, sare și 2 pahare de apă * pentru ficatul de pui cu sos ce vine lângă piure.

Să nu mă pui să-ți scriu cum se fac cartofii piure, că n-am atâta răbdare să urmăresc procesul pentru a-l documenta și ulterior explica pe blog : ))) Și nici cantitatea nu este mereu una exactă. Știu că pun cartofii albi la fiert – fără coajă, spălați și tăiați cuburi. Și după ce au fiert, îi strecor, adaug lapte firbinte, un pic de unt, uneori și cremă de brânză, sare și apoi îi zdrobesc. Uneori cu furculița,  uneori cu zdrobitorul clasic pentru cartofi.

 

Ficatul de pui este cel special în această rețetă.

* Ai nevoie de o tigaie care să cuprindă ficatul de pui ”într-un singur strat”. Adică să nu fie nici prea mare ca să se plimbe de voie bucățile prin tigaie, dar nici stil ”wok”.

Ficatul de pui îl scot din caserolă și îl curăț și îl tai în bucăți mai mici. După ce l-am tăiat pe tot, îl pun în tigaia încinsă cu ulei – atenție, NU ulei fierbinte ca să nu fie nevoie să zugrăvești bucătăria; ficatul de pui mereu mi-a făcut figuri când îl prăjeam  până când am găsit această variantă. Bun. Pun la prăjit ficatul și amestec continuu până când s-a rumenit treaba în tigaie, fără să se fi prins sau ars. În acest proces se întâmplă ca ficatul să se gătească oarecum în suc propriu – asta urmăresc în primă fază. După ce a scăzut ”sosul”, adaug un pic de ulei și ceapa curățată și tăiată mărunt. Amestec bine și pun capacul peste tigaie pentru 2 minute. Ridic capacul, amestec și adaug 2 pahare de apă – aproximativ 400 ml de apă. Și las amestecul să fiarbă încet, fără capac, până când sosul a scăzut aproape complet.

Atât. Ficatul de pui este gătit, sosul este pliiin de aromă simplă șu gustoasă, și completează de minune cartofii piure ”puhabi”(adică pufoși) și calzi.

N-am nevoie nici de pâine, nici de castraveți murați sau sfeclă murată. Simplu. Dans al papilelor mele gustative este acel moment la mine în gură.

Având în vedere că ficatul de pui l-am folosit cel mai des în aceste preparate (și alea făcute de 2 ori pe an):

… eu zic că este numai bun de pus la colecție!

Știai că ficatul de pui conţine proteine în proporţie de 52%? O astfel de structură îţi susţine unghiile, rădăcinile părului şi pielea sănătoase, puternice şi lucioase.

POZE?

Credeam că nu mai întrebi. Avâdn în vedere că până de curând nu mă gândeam să scriu despre cartofi piure cu ficat de pui sote nu am poze culinare. Ci poze care să îți arate măcar textura soteului.. sper : )

Poze din două ocazii diferite – una din august, una din septembrie. Azi am făcut, dar tot nu am avut inspirație pentru a face poză … am avut poftă în schimb!

Cum ți se pare această variantă de cartofi piure cu ficat de pui sote?

One Comment on “Cartofi piure cu ficat de pui sote”

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.