Tipuri de colaborări în mediul online

Informațiile despre tipuri de colaborări în mediul online sunt accesibile și la o căutare distanță pe google. Ce mi-a venit de scriu eu pe acest subiect?

Scriu acest material având o experiență de aproape 30 de ani în comerț tradițional, ani în care am dobândit și alte abilități și le-am pus în practică. De exemplu, în ultimii 13 ani am exersat gestionarea unui grup de oameni cu abilități în formare, având informații reduse care se actualizează continuu – bine, unii i-ar spune simplu parenting sau creșterea copiilor, dar cred că sunt prea puțin apreciate abilitățile dobândite și cum sunt ele aplicate în partea profesională. Alt exemplu, cel care are legătură și cu subiectul acestui material, este experiența dobândită în utlimii 9 ani în domeniul online – marketing, pr, evenimente, conținut text/video/foto, social media – o întreagă nebunie. Mai am și exemple certificate, adică participare la cursuri acreditate în domeniul online, cu examen și diplomă – ca să nu fie doar vorba de mine.

Cu atâta introducere acum pot trece la subiect.

Și nu întâmplător am ales acest subiect. Ci este ca urmare și completare a acestui material video, filmat acum câteva săptămâni. 

Tipuri de colaborări în mediul online

Și, după ce tot am ascultat și reascultat, și tăiat la montaj, și căutat să adaug, am ajuns la concluzia că materialul video are nevoie de o completare scrisă. Un fel de reper pentru persoanele interesate de colaborare cu persoane care activează în mediul online.

Colaborări cu creatori de conținut

Aici este vorba despre colaborarea în care o altă persoană, creator de conținut, crează materiale ”pentru propria ogradă” care să te scoată pe tine și afacerea ta (ori una, ori ambele) în evidență. Poate fi vorba de blogger, youtuber, social media creator. Forma colaborării presupune crearea de:

  • articol text publicat pe blog
  • video creat și publicat pe youtube
  • postare în social media – postare cu poză / postare cu video / reels

IDEAL ar fi ca tu, ca și beneficiar al acestor materiale de promovare, să știi unde-ți sunt clienții sau la ce clienți ai vrea să ajungi. Adică, să știi dacă sunt pe blog sau pe youtube sau pe social media, astfel încât colaborarea să aibă sens. Să nu ai material pe blog când potențialii tăi clienți ”consumă” doar clipuri.

Tipuri de colaborări în mediul online

Acest tip de colaborare se concretizează de obicei în 2 feluri:

  • Barter – schimb de servicii/produse – crearea de conținut de promovare în schimbul unor produse sau servicii – Ce înseamnă barter cu un blogger?
  • Advertorial – creare conținut de promovare în schimbul unei anumite sume de bani

Scopul acestor colaborări poate fi unul dintre sau ambele, dar stabilit de la începutul colaborării:

  • creșterea vizibilității în mediul online (brand-awareness)
  • vânzare (conversie)

Da, mai sunt și altele, nu doar acestea două, însă acelea intră în categoria dedicată persoanelor care fac marketing și prezintă specific care este scopul colaborării.

FOARTE IMPORTANT: Faptul că prezinți scopul colaborării și acesta este bifat în crearea materialului (există abordare diferită pentru fiecare scop în ceea ce privește crearea materialelor de promovare) NU înseamnă că scopul va fi atins. Exact cum ziceam în clipul de mai sus, chiar dacă eu am creat materialul conform cerințelor clientului, vânzarea depinde și de ceea ce găsește clientul pe site, depinde și de cum merge procesul de achiziție, depinde de mai mulți factori. Eu de aceea filtrez colaborările în care mi se cere explicit materiale care să asigure vânzare, pentru că reușita nu ține doar de mine.

Colaborări cu social media manageri / agenții de publicitate

Este acea colaborare în care cineva îți crează materiale de promovare pentru a fi postate în ”propria ta ogradă”.

Este acea colaborare în care cineva îți gestionează prezența și activitatea în mediul online.

Este acea colaborare de care fug majoritatea antreprenorilor, pentru că asta presupune să ai încredere în acea persoană sau agenție că va face treabă bună pentru tine și afacerea ta.

Aici nu intru foarte mult în detalii, deoarece fiecare colaborare se concretizează în termeni diferiți și este muuuuuuuult prea multă confuzie pe această direcție ca să mă apuc eu acum să fac lumină.

Da, viața ta poate fi mult mai ușoară dacă ai pe cineva care să se ocupe de imaginea ta în mediul online. Este nevoie de timp și bani pentru a forma o colaborare de bun augur/productivă …. de timp și bani nu prea dispun antreprenorii pentru acest tip de colaborare.

Da, îți poți complica viața dacă nu știi ce vrei de la afacerea ta în mediul online, dacă nu știi unde-ți sunt clienții, dacă te aștepți ca ei să vină buluc doar pentru că tu ai creat un produs sau un serviciu, dacă ai impresia că doar tu știi cum se face mai bine… până la urmă este strict alegerea ta.

Tipuri de colaborări în mediul online

Am fost în multe situații cu diverși oameni care doreau să colaborăm – atât pentru crearea de materiale de promovare în propria mea ogradă cât și în propria lor ogradă.

Nu mă apuc să le enumăr pentru că obosesc doar când mă gândesc câte am văzut și am trăit. Obosesc pentru că am și obosit să văd oameni care nu știu ce vor de la viață dar au o afacere și se așteaptă să bubuie, să văd oameni care vor să le fie bine dar fac rău celor care vor să îi ajute, să văd oameni care promit una și fac alta, să văd oameni care par a fi serioși și când e să plătească factura se trag pe c _ _

Domeniul marketingului online a crescut enorm în ultimii ani și tendința de a te alina cu această creștere este prezentă. Dar pentru aliniere ai nevoie de informații și de adaptare a acestor informații la ceea ce tu ai – afacere, produs, servicii etc

Ca să nu mai zic cât de mare este tentația de a schimba direcția în momentul în care mediul online îți aduce mai mari satisfacții sau recompense decât îți aduce viața reala. DE EXEMPLU, un domn care are tarabă de legume-fructe în piață se apucă să aibă activitate pe tik-tok pentru a-și face cunoscută prezența în piață. Crește numărul de vizualizări, crește interesul, apare ocazia de a face live-uri și de a câștiga bani ……. chiar dacă la tarabă nu este creștere semnificativă, și implicit nici o creștere a venitului din acest punct de vedere. Este bine sau nu ceea ce face? Depinde pe cine întrebi! Omul a rămas aproximativ în același punct cu vânzările la tarabă, dar el se simte mai bine, mai văzut, mai apreciat pentru că pe tik-tok câștigă oarece bani și are parte și de interacțiune. Mno, mai poți face tu ceva ca agenție de publicitate, social media manager sau creator de conținut pentru acest om?! Mai poți…. dar trebui să știi bine ceea ce faci…. trebuie să știi marketing și să cunoști comerț și să cunoști oamenii…..

Tu de unde te informezi legat de colaborările în mediul online?

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.