Recenzie Nu-i ușor să fugi de fericire
Anul apariției: 2023
Autor: Laura Frunză
Editura: Trei
Descriere oficială:
”O reuniune de douăzeci de ani de la terminarea liceului este punctul de pornire al unui șir de evenimente, reașezări interioare și descoperiri de sine în care, probabil, mulți dintre noi se vor regăsi. Tăceri vinovate care acoperă traume, căsnicii cu nefericirile ascunse de ochii lumii, iluzii de care se agață personajele din teama de a înfrunta adevărul, caruseluri de emoții care ajung să genereze frustrări și să le perpetueze.
În romanul său de debut, Nu-i ușor să fugi de fericire, Laura Frunză reușește să-și captiveze cititorul mai ales prin protagoniștii săi cu care este ușor de empatizat. Ileana este o fotografă de renume internațional, frământată de nesiguranțe pe care le maschează sub o aparență de femeie dezinhibată și liberă. Puterea ei stă în lipsa rădăcinilor și a oricăror legături afective profunde. Dar reapariția în viața ei a lui Bogdan, fostul coleg de liceu, dezvăluie faptul că aceasta nu este de fapt o putere, ci mai degrabă o slăbiciune. De cealaltă parte, Bogdan este un polițist ușor atipic, care se străduiește să-și crească singur cele două fetițe și care, bazându-se mai mult pe intuiție și pe perseverență, reușește să forțeze granițele strâmte ale fricii de viață a Ilenei.”
Recenzie Nu-i ușor să fugi de fericire
O urmăresc de ani bune pe Laura Frunză. Îi poți citi articolele pe blogul ei, laurafrunză.com.
Am avut ocazia să o și întâlnesc acum câțiva ani, în cadrul proiectului despre care am scris aici – Cum să ai o şedinţă foto reuşită
Și de atunci am citi cu drag materialele postate de ea și am rezonat mereu. De aceea, atunci când am văzut că a scris o carte, am apăsat rapid butonul ”Plasează precomanda”. (metaforic vorbind, pentru a evidenția faptul că nu am primit cartea ca partea a unei acțiuni de promovare a autorului sau a cărții).
Îți mărturisesc că atunci când a ajuns cartea m-a descurajat grosimea – 478 de pagini.
”Na belea, se va adăuga cu succes la raftul meu de cărți ce așteaptă să fie citite. ” – la asta m-am gândit instant! Și acolo a stat câteca zile bune. Nu de alta, dar într-o zi mai greuță, când nu aveam chef de nimeni și nimic, am zis că măcar să citesc o carte, să nu stau ca o plantă cu telefonul în mână. Am luat această carte și am zis măcar să o încep….
Baiul a fost că nu am lăsat cartea din mână până nu am terminat-o de citit!
Toată după-masa am citit. Nu a pățit nimeni nimic cât am fost eu ”plecată” în povestea lui Ileana!
Recenzie Nu-i ușor să fugi de fericire
Bine, nu-i vorba doar despre Ileana, deși ea este personajul principal.
A reușit Laura să construiască atât de bine personajele care o însoțesc pe Ileana în carte, încât mă mir că a reușit în 478 de pagini.
Să încorporezi atât provocarea romantică, cât și partea profesională, dar și partea de parenting din mai multe unghiuri (unghiul copilului crescut în comunism, unghi al fetei cu frați mai mari și tată lipsă, unghi al fetelor cărora le-a murit mama recent și tată depășit de situație, unghi al adultului care vrea să ajute copii, unghi al copilui adult crescut în condiții extreme) …. … este WOW!
De aceea m-a prins pe mine povestea și m-a ținut acolo până la ultima propoziție.
FELICITĂRI Laura pentru această carte! Mi-a plăcut enorm!
RECOMAND această carte de citit ca o detașare de la rutina zilnică,
de citit într-o zi ploioasă și friguroasă,
de citit într-un weekend la munte,
de citit pe tren sau avion,
de citit când simți că nimic din ceea ce ai face nu este bine atunci…
cititul ajută!
Mulțumesc pentru recenzie!