Ai auzit de euforia alegătorului? Eu am simțit-o mereu, după fiecare alergare, și până acum nu am asociat-o cu ceva anume.
Aceste gânduri au fost inspirate de cartea , care este de căpătâi în ceea ce privește schimbarea stilui de viață și cartea recent începută (încă neterminată)
Se pare că euforia alergătorului ar fi cauzată de Endorfina Beta eliberată după 30 – 45 de minute de mișcare. Dacă vei căuta informații despre această endorfină vei găsi și că este implicată în ameliorarea stresului și gestionarea durerii. Vrei să afli care sunt și celelalte ocazii în care se presupune că s-ar elibera această endorfină?
Alergarea ca alergarea, fiindcă o cunosc și îi știu clar beneficiile.
Dar mai sunt și alte activități sau situații care stimulează eliberarea de Endorfine Beta în organism:
- Exercițiu fizic – mersul sau jogging-ul spre exemplu, într-un ritm moderat spre intens (sau chiar intens) reprezintă într-adevăr cea mai la îndemână soluție pentru eliberarea endorfinelor, alături de alte sporturi și activități fizice precum dansul, înotul și drumețiile.
- Acupunctura
- Yoga și meditația
- Aromaterapia
- Sexul
- Masajul de relaxare
- O masă delicioasă – a nu se interpreta cu o masă plină de grăsimi care în secunda doi te face să-ți dorești un pui de somn
- Consumul de ciocolata neagră
- Ascultarea muzicii preferate
- Urmărirea unei emisiuni preferate – nu toată ziua, bineînțeles
- Râsul – dar nu cel nervos
- Lumina naturală a soarelui – prielnică și în luni de iarnă, când ai nevoie doar de să te îmbraci corespunzător și să lași lumina soarelui să te mângâie pe față
- Implicarea în acțiuni de voluntariat, acțiuni umanitare – cu scopul clar de ajuta, nu de a primi doar adeverință sau laude/credite la locul de muncă sau de la familie și prieteni
- Lucru manual – crearea de obiecte decorative, pictura, ”gătit artistic” -când gătești ghidat de inspirație și nu de foame, croșetat etc.
Euforia alergătorului
Acum are sens de ce de cele mai multe ori după ce simt că trag de mine să ating cei 5km setați ca obiectiv, după 5 minute de pauză mă simt capabilă să mai bag încă 5km. Deși probabil este euforia alergătorului ”de vină” pentru această stare de bine și de dorință, mai rămâne să pun cândva și în practică : )))
Îți las un citat din Atomic Habits ca inspirație, poate poate te tentează și pe tine să trăiești pe propria piele euforia alergătorului:
”În formarea unui obicei, cheia este repetiția nu perfecțiune. Nu trebuie să studiezi toare detaliile unui obicei nou. Trebuie doar să exersezi.”
Despre această carte am scris și în alte articole:
- Atomic Habits și puterea micilor schimbări
- Instrumente pentru baza schimbării stilului meu de viață
- Self Love + Self Care = AutoControl
Despre alergare:
- Întrebări despre alergare
- Cum a fost să alerg în fiecare zi, timp de 7 zile
- Alergare 5 km zilnic timp de 30 de zile
- Alergarea în pădure, în timpul unei competiții
- Cum am ajuns să alerg la Oradea NightRun
Un pic despre endorfine
”În anii 1980, oamenii de știință au realizat că anumite substanțe chimice din corp acționează în mod similar cu medicamentele opioide, legându-se de aceeași receptori. Aceste substanțe erau endorfinele. S-a descoperit că endorfinele prezintă funcții nu doar ca neurotransmițători în sistemul nervos central, ci și ca hormoni peptidici eliberați în sistemul circulator de către glanda pituitară. Endorfinele au fost asociate clinic cu cazuri de probleme mentale, inclusiv autism, depresie și tulburare de depersonalizare, precum și cu activități precum râsul și exercițiile aerobice viguroase.
S-a stabilit că ameliorarea durerii experimentată ca urmare a eliberării de endorfine este mai mare decât cea a morfinei. β-endorfina este una dintre substanțele neurochimice implicate în euforia indusă de efort. În plus, s-a descoperit că endorfinele sunt asociate cu stări de plăcere(…) Dintre cele trei tipuri de endorfine, beta-endorfinele au fost cele mai studiate, reprezentând majoritatea proprietăților funcționale ale endorfinelor. Cercetările sunt în curs de desfășurare pe fiecare tip pentru a înțelege în continuare întregul potențial funcțional al fiecăruia, împreună cu modul în care acestea pot fi utilizate într-un mod benefic din punct de vedere medical. Endorfinele exprimă dualitate funcțională, deoarece se încadrează în categoria fie a neurotransmițătorilor, fie a neuromodulatorilor din sistemul nervos central (SNC) și a hormonilor din glanda pituitară.”
sursa: doc. ro/lifestyle/endorfinele-ce-efecte-au-si-cum-le-cresti-nivelul
Mai multe pe acest subiect voi avea de scris după ce termin cu cartea Biologia credinței. Nu este așa ușor de parcurs și am nevoie de timp și calm pentru a înțelege anumite aspecte și pentru a face anumite legături între factori despre care nici nu știam până acum … dar bănuiam că există.
Mulțumim pentru informații, foarte utile.