Provocare cu cărți #1 Să ucizi o pasăre cîntătoare

Această provocare cu cărți îmi oferă ocazia perfectă pentru a-mi crește biblioteca și cunoștințele în materie de capodobere musai de citit. Căci eu altfel nu ajungeam să citesc cartea ”Să ucizi o pasăre cîntătoare”.

Provocarea o poți începe și tu. Ai aici punctul de pornire:

Îmi doresc tare mult să duc la capăt această provocare, de aceea am ales să și scriu pe blog despre ea. Ca să am încă un motiv în plus pentru a mă ține de ea. Și am mai adăugat încă un motiv, dar acela îl dezvălui după ce termin toată provocarea cu cărți.

Prima provocare- Să ucizi o pasăre cîntătoare

Descrierea oficială

…Să ucizi o pasăre cîntătoare este un roman brutal și onest, ce se construiește pe marginea unor subiecte mereu de interes: rasismul, conflictele sociale și pierderea inocenței copilăriei, totul filtrat prin ochii unei fetițe. Scout Finch este martora la întâmplările dramatice declanșate într-un orășel sudist atunci când un bărbat de culoare este acuzat că a violat o femeie albă. Tatăl naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apărării, trebuie să țină piept unor prejudecăți până atunci latente și, din acest moment, Scout și fratele ei, Jem, sunt atrași într-o succesiune rapidă de evenimente care le depășesc înțelegerea.

Pe timpul procesului, orășelul decade treptat în grotesc și violența, însă există oameni care nu se lasă contaminați de setea generală de linșaj, iar Atticus Finch rămâne reperul moral care îi oferă lui Scout – și totodată cititorilor – un punct de vedere empatic și echilibrat.

Carte o poți comanda de aici!

Și chiar te îndem să o comanzi spre lecturare sau să o citești dacă te aștepta de ceva timp în bibliotecă și nu știai dacă merită sau nu.

Provocare cu cărți ucizi o pasare cintatoare

Părerea mea despre carte

Inițial am zis că nu va fi o lectură ușoară. Și că își merită titlul de provocare cu cărți acțiunea ce m-a adus la această carte. M-a indus în eroare descrierea oficială. Sau poate văd eu altfel cartea după ce am citit fiecare pagină.

Da, acțiunea ce tulbură orășelul Maycomb în anii ′30 este cea menționată în descriere. Însă, eu am rămas cu maturitate și copilăria și trăirile celor doi frați: Scout și Jem.

Cu pofta lor de viață, cu gândirea lor ce mă uimește și acum, cu a lor curiozitate legată de tot ceea ce îi înconjoară, cu puterea lor de înțelegere a vremurilor grele ce le trăiesc. Am realizat că optimismul copiilor este cel ce îi ajută să vadă limpede orice situație. Și acum mă gândesc unde l-am pierdut noi, adulții?!

Văd carte cu filtru de părinte. Văd carte ca un model de educație pentru copii. Văd mai departe de concepțiile societății.

Chiar dacă în carte este vorba de diferența dintre oameni albi și oameni de culoare, eu am văzut diferența dintre oameni cu educație și oameni ce refuză să evolueze mai departe de ceea ce știu. Pe sistemul ”Mai bine răul ce îl cunosc decât noul ce mă scoate în afara zonei de confort!”.

Cartea se citește cu calm. Se citește pe îndelete, pentru a putea cuprinde toate ideile și recomandările personajelor. Autoarea a țesut cu o măiestrie extraordinară povestea și mai mult ca sigur această măiestrie este de ”vină” pentru premiul Pulitzer câștigat și pentru ecranizarea cărții. 

Citate preferate

Aș fi subliniat mult, dar am ales câteva pasaje mai speciale.

”… curajos nu e omul cu pușca-n mînă. Să fii curajos înseamnă să știi că ești pierdut înainte de a întreprinde ceva, totuși întreprinzi oricum, și mergi pînă la capăt, orice-ar fi. Rareori învingi, totuși se întâmplă cîteodată.”

”Oamenilor nu le place să aibă de-a face cu unul care le arată că știe mai multe decît ei. Asta-i scoate din fire. Ca să-i schimbi, nu-i destul să le vorbești corect, trebuie ca ei singuri să vrea să învețe, iar dacă nu vor, mai bine ține-ți gura sau vorbește ca ei.”

”Nu-s deloc mare băutor, dar nimeni n-ar înțelege în ruptul capului că trăiesc așa cum trăiesc fiindcă așa-mi place mie.”

Cum ți se pare această provocare cu cărți?

Ai citit cartea despre care am scris?

16 Comments on “Provocare cu cărți #1 Să ucizi o pasăre cîntătoare”

  1. “To Kill a Mockingbird” este una dintre cărțile mele preferate. Mi-a plăcut tare mult de Scout (e o fetiță deșteaptă și empatică). Recomand și ,,continuarea” – “Go Set a Watchman” (Du-te și pune un străjer), deși nu se ridică la același nivel. “Go Set a Watchman” ne-o prezintă pe Scout ca adult și perspectiva ei privind problemele sociale (inclusiv discriminarea).

      1. Am citit carte și mi-a plăcut mult, mai ales modul în care îi educa Atticus pe copii. Am citit și continuarea dar mi s-a părut mai slăbă. Tu ai citit continuarea?

        1. Buna,
          Mi-am propus de mult timp sa citesc continuarea, insa m-am luat mereu cu alte carti (multe din ele facand parte din provocare).
          Ma bucur ca a fost pe plac cartea. Are un stil aparte de a aduce la iveala echilibrul.

  2. Interesanta provocarea. Imi pare rau ca nu prea am timp de citit. Nu stiu daca ma pasioneaza subiectul acesti carti, insa suna interesant.
    Foarte adevarat primul citat.

    1. Subiectul cartii m-a surprins tocmai pentru ca este unul foarte frumos tesut. Doar deschidere si rabdare sa fie pentru cel ce citeste cartea!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.