Recenzie. Şoseaua Jellicoe, autor Melina Marchetta

Surpiza din partea editurii storiabooks.ro este una care m-a lăsat fără cuvinte.

Cum am menţionat şi în articolul Recenzie Inimi chimice, Krystal Sutherland, eu nu am ales aceste titluri. Am mers pe mâna lor şi mă bucur enorm că am făcut-o. Nici eu nu puteam alege mai bine aceste cărţi. Cred că ar fi durat ceva vreme până aş fi ajuns la ele, căci sunt tare pretenţioasă în privinţa cărţilor. Încă nu mi-am dat seama de ce 😉

Titlu: Şoseaua Jellicoe/ Jellicoe Road

Autor: Melina Marchetta

An apariţie: Originalul a apărut în anul 2006 în Australia. Versiunea în limba română a apărut în anul 2017.

Pagini: 312

Colecţia: Young Adults

 Despre ce este vorba?

Dacă ar fi să vă dau versiunea oficială, cea găsită în toate descrierile, aşa ar suna:

În timp ce luptele captivante pentru granițe purtate între trei tabere măresc pulsul cititorului, aventurile prin care trece Taylor în căutarea lui Hannah și relația ei cu Jonah, stoicul comandant al Cadeților, inspiră poveștii o atmosferă constantă de mister. Cititorii vor fi captivați de structura fascinantă și complexă a narațiunii. Un mister redat cu mare încântare.

Mai bine nu citeam această descriere. M-a băgat rău în ceaţă şi abia pe la jumatea cărţii am început să scap de ea.

Sunt atât de multe elemente în această carte, că este nevoie de o minte liniştită pentru a o parcurge. Sau o minte ambiţioasă. La mine varianta a doua s-a aplicat. Liniştea m-a părăsit acum 7 ani 😛

După cum am mai menţionat în câteva articole, în momentul în care mă apuc de citit o carte, nu o las până nu o termin. Pentru mine, nu mai are acelaşi farmec. Emoţiile şi trăirile nu mai sunt atât de intense.

Personaje de urmărit în carte sunt destule. Fiecare are rolul său. Toţi sunt importanţi. Fiindcă veţi citi un roman foarte complex. Care redă nu doar o poveste, ci două. Care se completează şi se înţelege abia la final de ce au fost intercalate pasajele din carte.

Personajul principal, Taylor, are 17 ani. Şi o viaţă plină de mister. Nu este cea mai populară persoană, nici cea mai urâtă. Însă se trezeşte mare şef peste mai multe persoane aflate într-un fel de internat. Încă nu am reuşit să înţeleg structura prezentată, dar nici nu este important acest aspect. Este important însă, chiar de nu pare, să înţelegeţi structura şi chimia dintre tabăra Cadeţilor, Orăşeni şi elevii de la Şcoala Jellicoe.

Recomand?

Clar recomand această carte.

Este altfel. Surprinde altfel unele trăiri, unele emoţii. Care duc toate spre o maturizare şi responsabilizare.

Însă trebuie să aveţi răbdare. Dacă aţi şti de câte ori am vrut să sar direct la final, să aflu ce se întâmplă. Atât eram de curioasă. Merită fiecare pagină citită!

 Eu nici să vreau nu aş reuşi să redau din carte acţiuni sau detalii care să cuprindă tot. Sau care să fie reprezentative!

Credeţi că este relevantă această recenzie Şoseaua Jellicoe?

25 Comments on “Recenzie. Şoseaua Jellicoe, autor Melina Marchetta”

 1. Cand am citit descrierea citata am zis ca lipseste ceva. Nu intelegeam nimic si chiar m-ai bagat rau in ceata.
  Si in cazul meu linistea este pe cale de disparitie si totusi povestea pare interesanta si i-as acorda o sansa

 2. Am văzut aceasta carte pe site-urile de socializare. Mi-o doresc și Eu, măi ales că se promite ă fi o lectură făină.
  Mulțumesc pentru recomandare!

 3. Nu stiu daca am mai vazut cartea asta, insa sigur de la aceasta editura am mai vazut carti. Nu stiu daca sunt pe placul meu…va trebui sa incerc, sa imi pot da seama 😀

 4. Nu am auzit pana acum nimic despre aceasta carte, insa mi-ai atras atentia prin informatiile transmise.
  Sunt sigura ca se potriveste de minune cu genul de carte pe care prietena mea cea mai buna il citeste de fiecare data.

 5. Pare super interesanta cartea dar eu in perioada asta nu am parte de linistea interioara de care spui tu… pentru a o putea citi 😉 am un bebe mic 🙂 dar o sa o pun pe lista! Pupicei!

 6. Nu am auzit de această carte până acum. Pare interesantă iar faptul că te făcuse curioasă de multe ori face din lectură una reușită care și-a îndeplinit scopul!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.