Recviem vesel pentru tata – Radu Paraschivescu

Recviem = slujbă catolică, rugăciune pentru pomenirea celor morți – definiție a cuvântului, luată de pe site-ul dexonline  … Și atunci, de unde ” Recviem vesel pentru tata”?

Cartea a făcut parte din provocarea Reading is cool, despre care am scris mai multe detalii aici – După 5 luni în provocarea ”Reading is cool”. 

Căci altfel trecea mult timp până să aleg eu cartea de capul meu spre lectură. Sau poate rămâneam fără aceste rânduri parcurse. Autorul și cartea în sine sunt pe lângă alegerile mele obișnuite.

Însă, cum scriam și în articolul menționat mai sus, am rămas cu multe idei noi după participarea la provocare. Unul fiind acela de a scrie și despre autor atunci când este cazul. Cum este acum.

Radu Paraschivescu

Născut în anul 1960, în București. Conform wikipedia:

” A absolvit cursurile Facultății de Filologie din București, secția engleză-franceză și, apoi, a lucrat ca profesor de limba engleză, bibliotecar și documentarist.

În anul 1993 s-a angajat redactor de carte la Editura Olimp, după un an la Elit, iar după un altul la RAO.

În anul 2003 s-a angajat editor la Humanitas.

Din noiembrie 2008, Radu Paraschivescu vorbește la RFI România în cadrul emisiunii «După vorbă, după sport» despre sport, dincolo de imediat.

Din 2014 până în 2019, Radu Paraschivescu a prezentat două emisiuni la postul de televiziune Digi 24, Dă-te la o carte și Pastila de limbă. ”

Prezentarea volumelor publicate de acesta o poți găsi și pe această pagină de pe site-ul editurii Humanitas.

Recviem vesel pentru tata

Descrierea oficială:

„Pe mama n-o mai am de aproape doi ani. Pe tata, de aproape patru. În apartamentul în care au locuit cincizeci şi trei de ani, din cei cincizeci şi şase cât au fost împreună, urlă liniştea. Apartamentul e gol, dar mobilat. Va fi scos la vânzare, golit, umplut la loc de un alt ocupant, transformat în amintire.

Mă ajută în vreun fel scrierea acestei cărţi?

Prea puţin. După trei-patru pagini, bănuiala devine certitudine: prezenţa tatei în carte nu-i suplineşte absenţa în carne şi oase.

Şi atunci, de ce o scriu?

Fiindcă nu pot să n-o fac.

«Prea puţin» e mai mult decât «deloc».

Ajutorul, mai cu seamă în vremurile astea, nu se refuză.

Iar Recviem vesel e o carte pentru cititori şi un sprijin pentru mine.“ — RADU PARASCHIVESCU, aprilie 2020

recviem vesel pentru tata

Pentru mine a fost cea mai grea carte de citit din provocarea cu cărți prin care am trecut. Însă, la fel cum a fost cu unele cărți, pe măsură ce înaintam în lectură și pe măsură ce îmi acordam răbdare pentru a înțelege/absorbi informația, cartea a fost mai ușor de digerat.

Având o legătură specială cu tatăl meu, mi-a fost cu o idee și mai greu să citesc pasajele cărții. Poate și din cauza faptului că tata a trecut printr-o perioadă nefastă din cauza sănătății. M-a ajutat într-un fel cartea. Lucru ce l-am conștientizat abia acum când scriu aceste rânduri.

Dacă recomand cartea?!

Am trăiri amestecate legate de această carte. Și, dacă ar fi să te conving să o cumperi și să o citești, m-aș gândi la următoarele aspecte:

  • ”Multe lucruri sunt stânjenitoare și oribile când le trăiești, însă distractive când le evoci. Memoria reține cât îi place, timpul cerne umilințe, contururile se estompează.”   Este doar unul dintre citatele din carte ce m-au pus pe gânduri și au scos la iveală multe astfel de momente stânjenitoare. Lucru ce m-a ajutat să le văd altfel acum.
  • Citind cartea vei avea ocazia să descoperi un stil real de a scrie. Clar acest stil folosește cuvinte mărețe sau cuvinte simple dacă e să ne gândim la perspectiva celui ce a scris. Stilul real este stilul autorului și am fost plăcut surprinsă de senzația oferită de cuvinte. Vei înțelege mai bine la ce mă refer după ce vei începe să citești cartea.
  • Dacă ești din categoria 30+  ani vei parcurge cu nostalgie cartea. Dacă ești din categoria sub 30 de ani, vei descoperi o altă raportare la vremurile dinainte de ‘90.
  • Voi trece în revistă și legătura tată-fiu prezentată atât de amplu în carte.  O legătură cu atât mai specială cu cât se desfășoară în timpuri ce nu sunt prielnice emoțiilor, educației și minții deschise. Sunt convinsă că legătura ar putea fi curpinsă în multe volume, însă unele amintiri și trăiri sunt mai valoroase când sunt păstrate pentru protagoniști.

Este ciudată senzația pe care o am în timp ce scriu aceste rânduri. Să scriu despre cartea unui autor român, ce are un bagaj uriaș de cunoștințe, ce are o altfel de prezență în peisajul literar… sper să nu dezamăgesc!

Într-un final, mă bucur că Liv mi-a scos această carte în cale. Mi-am diversificat lectura și am mai adăugat o treaptă pe scara către o minte deschisă!

Recviem vesel pentru tata – Radu Paraschivescu – Felicitări!

Tu ai citit această carte?

Ce carte a unui autor român mi-ai recomanda spre lectură?

4 Comments on “Recviem vesel pentru tata – Radu Paraschivescu”

  1. Am citit alte cărți de Paraschivescu și îmi place mult cum scrie.Stilul lui franc, deschis, umorul…savuros!
    La asta încă nu am ajuns, este pe listă și mă atrage tocmai pentru relația tată-fiu descrisă atât de bine.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.