Ce te face să citeşti o carte?


În aceste vemuri în care toată familia citeşte, de unde apucă şi cum apucă, din surse tot mai dubioase, ce te face să citeşti o carte?

Titlul, coperta, autorul, editura, recenziile?

promotii la carti

Care sunt motivele care te-ar determina să alegi să citeşti o carte în loc să interprinzi alte activităţi?

Cam multe întrebări, complicate răspunsuri. Mai ales dacă sunteţi ca şi mine, persoane mereu în căutare de timp pentru a face toate lucrurile necesare. Cam greu să strecori o carte între aceste activităţi cotidiene, cam greu să-şi găseşti timp pentru a citi o carte.

Timpuri vechi

Am fost mare mare amatoare de citit cărţi, nu lăsam o carte din mână până nu o terminam de citit, iar acum este frustrant să observ că nu mai am timp de cărţi.

Decât de cele pentru copii. Cele cu multe ilustraţii, cele interactive. Le ador şi pe acestea, dar caut mereu să revin la acele timpuri în care citeam o carte la două zile. O carte!

narrative-794978_960_720

Timpuri noi

Cel mai bun loc în care poţi începe căutarea pentru o carte bună, este site-ul unei edituri.

Sau să cauţi, dar greu vei găsi, o librărie pe stil vechi. Care pune accent pe carte şi nu pe vânzări.

Prefer să intru pe site şi să încep căutările. Şi apoi să descopăr că am devenit foarte pretenţioasă. Ori asta, ori autorii de carte au început să scrie pentru public, nu pentru ei. Apreciez a doua categorie de scriitori, care scriu pentru ei, dar au poveşti care prind la public.

Căutări

După ce am căutat pe categoria de cărţi clasice şi thriller, şi nu am găsit nimic, îmi încerc norocul la categoria ficţiune tineri. Pe lângă o grămadă de volume pline de vârcolaci, vampiri sau alte creaturi cu puteri supranaturale care îşi caută menirea, dragostea, salvarea sau alte lucruri care mai de care mai siropoase (nu că nu mi-ar plăcea romantismul, dar nu în aşa cantitate), am găsit trei volume pe placul meu.

Trei cărţi pe care plănuiesc să le achiziţionez, dar nu ştiu pe care. Sau pe toate trei?

Nu ştiu dacă au ceva în comun aceste cărţi, în afară de secţiunea din care fac parte. Dar sunt genul de lectură care pe mine m-ar relaxa. Care m-ar ajuta să văd şi alte perspective. Poveşti în care este vorba despre alegeri, despre trăiri profunde, despre percepţii ale viitorului.

De ce aceste cărţi?

Pe moment ceea ce m-a făcut să aleg aceste cărţi a fost descrierea lor.

Nu recenzii, fiindcă nu citesc aşa ceva.

Nu autorul, fiindcă nu am auzit de nici unul dintre cei menţionaţi mai sus.

Nu coperta, fiindcă nu exprimă mereu ceea ce se vrea a citi în carte.

Factori decisivi au fost editura plus titlu plus scurta descriere.

Dar pe care să o aleg? Pe care mi-o recomandaţi?

pexels-photo-64775-large

Aveţi în vedere că această poveste trebuie să fie interesantă, să nu mă lase să o pun jos, să fie genul de carte pe care o citeşti în dimineaţa de Crăciun, atunci când toată lumea doarme. Când poţi sta liniştită în pat, dar preferi să bei un ceai cald şi să citeşti o carte.

Aţi citit vreuna dintre cărţile de mai sus?

Cum alegeţi pe cea mai bună, fără a citi recenzii despre ea?

14 gânduri despre “Ce te face să citeşti o carte?

  1. Iti multumesc pentru recomandari, chiar vreau sa mi le achizitionez. Dar mai am atat de multe in wishlist…Tocmai de aceea, de Black Friday-ul asta, chiar vreau sa umplu cosul cu multe carti. Chiar daca nu am timp sa le citesc imediat, imi face o deosebita placere sa le vad, sa le pipai, sa le miros, sa fie ale mele. De curand, am citit „Fata de tren”, ca tot s-a facut mare valva pe seama ei, si chiar mi-a placut. Imi place mult suspansul si schimbarile bruste de situatie si de aceea m-a captat total. Dar ar mai fi si „Cel care ma asteapta”, un roman deosebit de captivant. Am „sustras” o sumedenie de invataminte dintre paginile sale.:)

    Apreciat de 1 persoană

  2. Si mie îmi place sa citesc. Am citit „If I Stay” si pot spune ca mi-a plăcut foarte mult . Este o carte extraordinara ce te tine prizonier. Legătura dintre trecut si prezent prezenta in carte este extraordinara. Merita citită!

    Apreciat de 1 persoană

  3. Pingback: Cartea cu final neaşteptat | ADN de Femeie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s