Cozonac cu cacao şi zahăr

Credeţi că aveam în plan să vin cu această reţetă pentru cozonac cu cacao şi zahăr?! Nu!

Dar, a ieşit o minunăţie de cozonac. Şi fiindcă am primit multe cereri după ce am postat poze pe FB, am zis că mai uşor va fi dacă reţeta-i pe blog. Încă stau şi mă gândesc cum de am avut norocul să fac aşa deliciozăcenie, dar, mai bine notez reţeta, ca să fiu sigură pe viitor de acelaşi rezultat bun.

Şi totul a început de la faptul că am încercat aluatul pe care l-am făcut la Mucenici însiropaţi în loc să fac cel clasic pentru Cozonacul meu. Şi mă felicit pentru această alegere.

Ingrediente necesare:

Pentru aluat:

  • 1 kg de făină
  • 2 plicuri de drojdie uscată
  • 2 plicuri de zahăr vaniliat
  • 4 ouă
  • 10 linguri de zahăr
  • 300 ml de apă călduţă
  • coaja rasă de la 2 portocale
  • 6 linguri de ulei

Pentru umplutură:

  • 10 linguri de zahăr pudră
  • 4 linguri de cacao
  • 1 pachet de stafide în ciocolată

Gătit cu dragoste

Şi m-am apucat de aceşti cozonac fără nici un plan în prealabil. Nu credeam că voi face azi cozonac. De aceea a ieşit un cozonac cu cacao şi zahăr. Fiindcă nu  aveam altceva la îndemână pentru umplutură. Dar, e bine şi aşa.

Pentru minunatul aluat care m-a dat pe spate (vedeţi imediat poza şi o să înţelegeţi), am pus toate îngredientele într-un bol, mai puţin uleiul.  Şi le-am amestecat bine de tot. Dacă voi consideraţi că mai este nevoie de făină, nu ezitaţi să folosiţi.

Eu am mai adăugat pe masa de lucru, astfel încât să nu se lipească. În momentul în care aluatul are destulă făină, acesta nu se mai lipeşte de masă.

Apoi am adăugat uleiul şi la început am amestecat la grămadă. Când uleiul a fost aproximativ curprins, am împărţit aluatul în patru părţi şi le-am frământat separat, până când uleiul a fost cuprins de tot.

Apoi am pus toate cele patru părţi împreună şi am mai frământat până s-a format un singur aluat minunat.

Într-un bol înalt, tapetat cu făină, acoperit cu folie alimentară, băgat la căldură între cearceaf şi plapumă. Şi după 1 oră……. Iete rezultatul!

aluat cozonac

AM RĂMAS AFIŞ!

Niciodată nu am păţit să se umfle în halul ăsta aluatul! A crescut de 4 ori faţă de mărimea iniţială şi nu am făcut nimic special!

Şi, după ce am făcut poze, am scos folia şi el a scăzut/ s-a dezumflat, am pus repede poze pe FB (a durat câteva minute bune) şi el a început să crească iar.

La aşa aluat, aşteptările erau mari!

Umplutură delicioasă!

Am amestecat zahărul pudră cu cacaua. Pe considerentul că va forma ca un fel de ciocolată.

Aluatul împărţit în 6 părţi. Fiecare parte întinsă cu sucitoarea, dar nu insistent. Apoi, pe 1 parte am pus cacao cu zahăr simplu, iar pe cealaltă parte, am pus peste zahăr şi cacao şi câteva bucăţi de stafide în cicolată.

Fiecare bucată de cozonac este formată din două părţi de aluat rulat sub formă de ruladă. Acele forme se răsucesc apoi una peste cealaltă, până arată bine 😉

cozonac in forma

Cozonacul astfel făcut, l-am pus într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt. Apoi uns cu ou bătut şi la cuptor pentru 40-45  de minute.

Cum arată acest cozonac?

Proaspăt scos din cuptor!

cozonac cu cacao

După ce m-am încumetat să tai din el 

cozonac cu cacao şi zahăr

Şi un gust….. pe care-l căutam de multă vreme!

Fiindcă umplutura era una din preferatele mele în liceu, când cumpăram de la chioşcul şcolii nişte cornuri simple cu cacao. Dar erau atât de bune!!!!

Şi uite cum am eu nişte cozonaci minunaţi de prezentat familiei la masa de sărbătoare!

Cozonaci care sunt atât de pufoşi şi au o crustă uşoară, că mă abţin cu greu să nu-i devorez pe toţi. Oricum dintr-o bucată mai este doar jumate.

Cum ți se pare reţeta mea pentru cozonac cu cacao şi zahăr?

 

24 Comments on “Cozonac cu cacao şi zahăr”

  1. Arata senzational acesti cozonaci ai tai..desi imi place sa ii mananc, inca nu mi-am descoperit talentul la si ai face 🙂 ii prefer pe cei facuti de mama

  2. Joi am facut pentru prima cozinac si an incercat sa caut o reteta sa iasă cozonaci exact ca ai tăi..pff…o sa salvez reteta ptr data viitoare..arata bestiali…felicitari

  3. Cum ar putea sa ni se para? Nu mai zic ca te bat, ca si eu am facut azi cozonac. Inca nu l-am pozat. Nu arata la fel de bine ca al tau, dar e gustos. Nu se compara cu niciun cozonac scumpe de patiserie.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.