Bestseller obligatoriu de citit

Unele cărți vin exact în momentul potrivit. Unele au nevoie de mai mulți ani până să ajungă la tine. Iar acest bestseller obligatoriu de citit a venit taman la țanc. Mi-a făcut cu ochiul coperta cărții, titlul și mare parte din descrierea oficială de pe site.

Este prima carte în care am subliniat paragrafe.

Este prima carte ce nu aș împrumuta-o nimănui.

Este prima carte ce am parcurs-o în tihnă, filă cu filă, fiindcă asociam gândurile mele cu gândurile autoarei.

Mănâncă Roagă-te Iubește

autor Elizabeth Gilbert

Ediție aniversară, cu o nouă prefață a autoarei. Cartea a apărut în anul 2006, varianta parcursă de mine fiind cea publicată în anul 2016.

Este un bestseller ce a avut parte și de o ecranizare, film cu Julia Roberts și Javier Bardem. Bine că nu am văzut filmul 😛 Căci cartea este o adevărată comoară.

Și acum, va avea parte de o prezentare atipică la mine pe blog. 

În loc de recenzie clasică, am selectat câteva paragrafe geniale din carte, ce mi se par revelatoare. Aceasta este descrierea oficială a cărții:

La 30 și ceva de ani, Liz Gilbert are tot ce-și poate dori o femeie ambițioasă. Și totuși e asaltată de îndoieli, suferă de panică și insatisfacții. Urmează divorțul, prăbușirea în depresie, o relație catastrofală… Așa că Liz abandonează totul și pleacă în lume de una singură.

În Italia, gustă „la dolce vita” și deliciile ei culinare, punând „cele mai fericite” 12 kilograme din viață. În India, află într-un ashram, prin asceza (trezire la 3 dimineața, meditație și frecat de podele), ce este căutarea spirituală. În Indonezia, încearcă să-și reconcilieze trupul cu sufletul, să descopere echilibrul care se cheamă fericire și își găsește marea dragoste. Uneori, fericirea se află la capătul lumii. Călătorești ca să ajungi la tine însăți. Ca să te descoperi.

Este acum la preț bun aici!

bestseller obligatoriu de citit

A, am uitat. Este prima carte despre care scriu pe blog fără să o fi terminat! Am parcurs prima parte și nu mai am răbdare să termin ca să o prezint. Aș vrea să ajungă la cât mai multe persoane și poate impresiile mele te vor ajuta să decizi să îi acorzi o șansă.

De ce este bestseller obligatoriu de citit?

Este un bestseller fiindcă s-a vândut în peste 12 milioane de exemplare.

Este obligatoriu de citit fiindcă sunt sigură că te va ajuta să devii cea mai bună variantă a ta. Și eu de obicei evit să folosesc cuvinte mari, pentru a nu crea așteptări irealiste sau greu de atins. Însă această carte, povestea de viață, concluziile… nu au cum să nu te schimbe!

Paragrafele promise

”Nu cred că să fii căsătorit înseamnă să rabzi la nesfârșit ca să demonstrezi că ești în stare să-ți onorezi angajamentele. Nu cred că o căsnicie trebuie să fie un concurs de anduranță. Căsătoria este un contract, e-adevărat, dar  în cea mai mare parte a lumii civilizate este un contract voluntar. […] Iar dacă dragostea se erodează sau compania celuilat devine toxică, avem tot dreptul să plecăm. E în puterea noastră să ne schimbăm viața. ”

Acest paragraf face parte din noua prefață a cărții. Și  m-a uns la suflet!

Cred că nu există cuvinte mai potrivite pentru a explica cuiva că este propriul stăpân. Și că poate alege. Mai ales în contextul în care societatea este tot mai schimbătoare și valorile se modifică de la generație la generație.

Sper să se rărească tot mai mult situațiile în care doi oameni aleg să conviețuiască, aleg să meargă pe un drum împreună, fără ca acesta să le aducă fericire sau împlinire.

De unde ți-a venit ideea că n-ai dreptul să te rogi pentru ceea ce vrei? Liz, tu ești o parte din univers, ești o fărâmă a lui, ai tot dreptul să participi la acțiunile universului și să spui ceea ce simți!”

Cum să ceri ceva pentru tine? Cum să fii egoist?

Ei bine, în momentele în care ai nevoie de răspunsuri, ai nevoie de cineva sau ceva care să te ajute să găsești calea potrivită, ai dreptul, ai posibilitatea să te rogi pentru tine.

Să ceri bogății sau averi este greșit. Să ceri prin rugă ajutor, minte clară, semne pentru a ști ce să faci, este permis. Indicat. Ai dreptul acesta!

Așa se întâmplă când vine vorba de viețile noastre- nu există nici o comisie de analiză, nici o modalitate de a afla cum am fi fost dacă una dintre variabile ar fi fost diferită. ”

Acest paragraf vine cumva ca o completarea a paragrafului de mai sus. Chiar dacă în carte sunt la câteva pagini bune distanță. În momentul în care ai luat o decizie, ți-o asumi. Atât ai putut să faci, atât te-a dus mintea, atât ai făcut. Decât să nu faci nimic, să aștepți să decidă alții în locul tău….

”În Bhagavad Gita- textul indian antic despre yoga- stă scris că este mai bine să-ți urmezi propriul destin imperfect decât să trăiești o imitație perfectă a vieții altcuiva. Așa că am început să-mi trăiesc viața mea. Așa imperfectă și stângace cum e, îmi seamănă la perfecție. ”

Și asta stă scris din antichitate. Oare atât suntem noi în stare să evoluăm?

”Viața ți-a fost dată; e datoria ta (și dreptul tău, ca ființă umană) să găsești frumusețea din viață, indiferent unde se ascunde ea. ”

Toată viața este o călătorie. Nu vei putea să zici niciodată că ai ajuns la final, că ai găsit ceea ce căutai, decât atunci când închizi ochii definitiv. Suntem mereu în schimbare.

Ceea ce acum 10 ani ne aduceam bucurie și implinire, poate azi s-a stins. Și atunci ce facem? Ne mulțumim cu ceea ce avem, știind că a fost odată bine, sau dezvoltăm pasiunea până ne aduce iar acel sentiment de împlinire?!

Cartea nu este doar cu paragrafe de acest gen.

Nu este o carte specială de dezvoltare personală. Este o carte cu memoriile autoarei, de tip jurnal personal.

Mai sunt și paragrafe ce îți smulg zâmbete:

”[…] într-o cameră de hotel cu vedere la mare, râd în somn atât de tare, încât mă trezesc. Sunt uluită. Cine râde în patul meu? Când îmi dau seama că sunt eu, izbucnesc din nou în râs. Nici nu mai știu ce visasem”

Îți dai seama cât de liniștit mental trebuie să fii ca să poți râde în somn?! Când ai pățit tu așa ceva?

Veneția pare locul perfect în care să ai parte de o moarte lentă și alcoolizată sau unde să pierzi o persoană dragă, sau să faci pierdută arma crimei cu care ai scăpat de respectiva persoană dragă.”

Ca să vezi… și să realizezi că este în regulă să ai păreri diferite. Că sunt locuri și locuri. Unele ne plac, altele nu.

De atât am avut nevoie ca să realizez că este un bestseller obligatoriu de citit!

Am terminat prima parte din carte. Cea dedicată călătoriei în Italia. Cea în care o descopăr pe Liz și bagajul ei emoțional. Ca să descopăr care a fost motivația acestei călătorii.

Cred că este suficient cât să te cucerească. Următoarele două părți sunt un bonus!

Crezi că această carte este pentru tine?

↓↓↓↓↓↓

Continuarea articolului dedicat acestei cărți o găsești aici – Poate o carte să îmi schimbe viața?

20 Comments on “Bestseller obligatoriu de citit”

  1. O sa o caut si eu ( iarasi).Am incercat sa o citesc candva dar nu stiu de ce nu m-a atras.Probabil nu era momentul inca.Recenzia ta m-a convins sa ii mai dau o sansa

  2. Abia astept sa o citesc si eu, de mult timp am pus ochii pe ea. Mi-am cumparat eBook Reader si sigur nu o s-o ratez. 😀 Am citit numai recenzii bune la adresa ei, deci sigur o s-o citesc si eu.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.