Sirop din flori de soc păstrare în 3 feluri

Gata! Mi-am făcut timp și curaj să fac și eu sirop din flori de soc. Am avut nevoie de curaj deoarece nu îmi place să încep o treabă fără să fiu sigură de rezultatul final. Cam așa e cu acest sirop. A ieșit un sirop din flori de soc păstrare în trei feluri pentru a vedea care ține mai bine!

Am găsit mai multe recomandări de rețete pentru acest sirop. Dar nicăieri nu am găsit și cât rezistă siropul în timp sau care ar fi cea mai bună metodă de păstrare a acestuia. Nu de alta, dar eu cam aș vrea să am și pe timp de iarnă. Ce vis frumos am și eu, nu?!

 Iubesc la nebunie florile de soc!

Când este perioada lor, fac suc de soc până mă satur. Evit să fac socată, fiindcă este prea tare pentru mine. Știi, socata acea clasică ce stă la fermentat… aia o evit.

În schimb, sucul de soc este deliciu pentru mine. La 1,5 litri de apă, pun aproximativ 300 gr de zahăr, 2-3 lămâi și 20-25 de flori de soc. Apoi las amestecul câteva ore să prindă aromă și apoi savurez repede sucul de soc. Eu îi mai zic și lemo-socată.

Sirop de soc mai concentrat

Am făcut și o variantă mai concentrată cu soc.

6 litri de apă, 6 kg de zahăr, 3 kg de lamâi, 4 kg de flori de soc.

Făcute la fel cum am scris mai jos, doar că a ieșit mai concentrat din cauza cantității mai mari de flori de soc.

sirop de soc concentrat

Sirop din flori de soc

Sucul ca sucul, dar siropul este altceva.

Am folosit 3 litri de apă, 3 kg de zahăr, 4 lămâi și aproximativ 60 de flori de soc. 

Sigur faci ochi mari când citești cantitatea de zahăr. Și eu am făcut când am văzut în fața ochilor atâta amar de zahăr. Dar, este vorba despre sirop! Acesta se diluează după bunul plac, cu apă sau limonadă sau pălincă (țuică) cum are de gând soțul să îl folosească.

Într-o oală am pus apa și zahărul și am pus oala pe foc. Am amestecat continuu, până zahărul s-a topit. Am oprit focul și am pus oala deoparte. Siropul rezultat nu este nici fierbinte, nici rece.

Peste acesta am pus 2 lămâie tăiate felii, florile de soc spălate și curate, și peste florile de soc am pus celelalte 2 lămâi feliate.  Apoi am amestecat de câteva ori, am pus capacul peste oală și am așteptat să se răcească complet siropul.

sirop de soc

Oala a stat în frigider 3 zile. Nu am amestecat deloc în ea. Și când am scos oala, amestecul arăta așa:

sirop de soc la rece

Așa arată doar la suprafață. Căci atunci când am început să scot florile de soc și lămâile, arătau mai bine, mai albe.

Sirop din flori de soc păstrare și ambalare

După ce am strecurat siropul, am început ambalarea. Mai bine zis distribuirea siropului.

Au ieșit 5 sticle de 700 ml umplute cu sirop. Aceste sticle au fost spălate și ”sterilizate” în prealabil (adică puse în cuptor la 200 de grade pentru 10 minute și sperat că nu crapă sau alte minuni ).

PE lângă cele 5 sticle de sirop, am mai făcut și ceva nou. Am pus siropul în pungi pentru cuburi de gheață! 

Au ieșit 6 pungi de cuburi de sirop. O să pun și un clip mai jos, în care să vezi exact tipul pungilor folosite și alte detalii.

pastrare sirop de soc

Cum păstrez siropul?

Evident pungile vor merge în congelator și așa sunt sigură că măcar această metodă îmi va aduce sirop din flori de soc la nevoie.

Sticlele le-am împărțit în două locuri de păstrare: 2 sticle le voi ține în frigider, 2 sticle vor sta în debara. Și voi reveni cu update la acest articol, care cum s-a comportat.

Update: siropul din sticle, indiferent de unde au fost ținute, au devenit un fel de șampanie 😛 Doar siropul din pungile din congelator au fost pe termen lung ok!

A mai rămas 1 sticlă de sirop ce o țin în frigider pentru a fi folosită zilelele acestea!

sirop din flori de soc pastrare

Cum ți se pare acest sirop din flori de soc?

Care metodă de păstrare crezi că va fi cea mai reușită?

P.S.

Aici este clipul în care vei vedea pungile alese de mine și cum le-am umplut 🙂

20 Comments on “Sirop din flori de soc păstrare în 3 feluri”

  1. Am facut si eu asa siropul de soc si s-a pastrat foarte bine.Eu am facut pentru nunta baiatului ,l am pus in bidoane de plastic de 5 l si s-a pastrat bine pana in octombrie cand am avut nunta.

  2. Super ideea cu siropul!Nu am făcut pana acum dar cred ca e mai bun decât socata clasica !O sa fac și eu!

  3. Imi plac siropurile si l-as incerca si pe acesta, cum sa nu. ☺ Sunt curioasa de siropul congelat, foarte buna idee!

  4. Şi mie îmi plac florile de soc, fac socata în fiecare an , nu am făcut sirop până acum însă am să încerc şi eu !

  5. am facut socata aproape in fiecare an si este asa buna! Foarte interesanta ideea cu siropul inghetat!! Trebuie sa incerc si eu metoda.

  6. Tata face mereu sirop de soc, este tare bun, dar pe mine nu m-a tentat niciodată să-l fac. Probabil pentru că are cine să-l facă și să îmi dea și mie. Odată și odată trebuie să învăț să-l prepar și eu.

    1. Adooooor florile de soc!Le usuc pentru ceai detox și pentru Masculite! Vreau sa încerc sirop,dar să-l consum acuma…♥️

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.