Rușinea de a vorbi despre sex

Mai dă-o în pana mea de rușine! Că vezi în ce lume trăim, plină de oameni bolnavi psihic. Și atunci, de unde rușinea de a vorbi despre sex, despre limite, despre respectul propriului corp… cu proprii noștri copii?!

Pe vremuri mergea, printre altele, și mentalitatea că dacă vorbești cu un copil despre sex, el poate este tentat să facă. Pe sistemul aplicat celorlate practici- ”Dacă-i zic să nu mănânce înghețată, el atunci vrea mai tare.” 

Bine bine… dar aici e vorba despre altceva. Mult mai complex și mai important.

Este vorba despre propriul corp și cum ar trebui să îl respecte, cum ar trebui să îl protejeze, cum ar trebui să îl folosească. La fel cum sunt învățați cum să meargă, cum să își folosească mâinile, cum să își antreneze mușchii… la fel trebuie învățați cum să se raporteze la organele genitale și de ce relațiile se pot învârti în jurul acestora.

Te-aș ruga să citești și aceste două articole –- însă vreau să te pun în gardă și să te avertizez că sunt cu un impact emoțional ridicat:

Eu sunt doar un om în marea de oameni ce mă  înconjoară. Însă îți jur că rândurile din articolele de mai sus te vor face și pe tine să simți că poți face mai mult decât faci deja. Că trebuie să se schimbe ceva!

Citez din articolul scris de Laura:

Fetele nu trebuie convinse, șantajate sau forțate să facă niciun fel de gest de natură sexuală, nici sărutat măcar, nu mai vorbesc de restul. O fată are dreptul să se răzgândească oricând pe parcursul unui act sexual și să-și retragă consimțământul. Da, știu, nasol, dar are dreptul ăsta, indiferent de motivele pentru care o face (prestația ta, s-a răzgândit, o deranjează ceva, nu e sigură etc). Bărbat ești dacă știi să te abții, nu dacă insiști, cu argumente sau cu forța, să meargă până la capăt.

Citez din articolul scris de Ioana:

Semne că România are o cultură vie a violului. 

Sentințe în tribunal care spun că un copil de 12 ani este vinovat pentru că a fost violat.

Citez din concluzia magistraților din Alba Iulia după judecarea unui caz al unei minore de 10 ani care a fost violată de mai mulți bărbați adulți: „Pe baza acestor mărturii și a faptului că victima nu le-a spus părinților ei despre presupusul abuz, instanța a ajuns la concluzia că actele sexuale au fost întotdeauna inițiate de reclamantă și a respins teoria conform căreia victima ar fi fost în imposibilitatea de a-și exprima voința”.

rușinea de a vorbi despre sex

Rușinea de a vorbi despre sex

Băiatul meu are acum 9 ani. Vrei să știi când am început să discut cu el despre sex??

În clasa a-2-a!!!!

Mai avea câteva luni până să împlinească 8 ani și deja am simțit că este cazul vorbesc cu el despre acest subiect. Și nu fiindcă m-ar fi întrebat el sau că a văzut ceva sau pe cineva sau undeva scene obscene. Ci fiindcă la el în clasă au existat discuții între copii pe această temă- văzute pe internet!

Cum i-am zis? Exact exact nu mai țin minte. Am descris actul sexual, apoi l-am lăsat pe el să mă întrebe. Până când a zis că are destule informații și că este ok.

Știi ce am ajuns azi să vorbesc cu el?

Despre aspectele citite în cele două articole. Despre consimțământ, despre oameni bolnavi psihic, despre limitele ce implică sexul.

Sunt convinsă că nu am traumatizat copilul cu acest informații, fiindcă nu le-am prezentat în așa fel încât să îl marchez pe viață. Dar nici nu poți aborda astfel de discuții în joacă 🙁

Am un gol în stomac când mă gândesc că același gen de discuție urmează în câțiva ani să am cu fetița!

Copilăria ar trebui să fie copilărie!

Crezi că îmi doream astfel de discuții la această vârstă??

Azi mai că plângeam când vorbeam cu el. Și acum am un nod în gât. Și de aceea am hotărât să scriu aceste rânduri. Sunt mult mai ușoare decât realitatea, însă dacă mi-aș descătușa sufletul aici, ar ieși doar cuvinte urâte, s-ar simți scârba îndreptată către societatea ce ne înconjoară, s-ar simți furia și dorința de a da de pământ(cel puțin) cu cei ce nu își pot ține totul în pantaloni…

stop child abuse

Am scris despre copii, fiindcă ei sunt adulții de mâine!

Blocați în trecut. Trăim cu frică prezentul!

Tu ce părere ai despre rușinea de a vorbi despre sex?

10 Comments on “Rușinea de a vorbi despre sex”

  1. Eu am inceput de luna trecuta sa tin sedinte individuale de educatie sexuala pentru copii. Am avut pana acum numai mame la sedinte. principala intrebare a fost ,,cum le spunem copiilor cum se fac copiii,, , urmata de ,,cine tine acea doscutie cu copilul,,.

    Sper intr-o deschidere cat mai mare, ca de, la scoala nu vedem in acest deceniu ora de educatie sexuala…

  2. Da, rusinea asta este invechita. Planuiesc sa discut si eu deschis cu baiatul meu. Pe intelesul lui, dar fara ,,barza” si altele asemanatoare.

    1. Depinde si cum pui ”problema” de cand este mic. Caci daca atunci se aduce in ecuatie barza sau alte idei menite sa tina loc adevarului, va fi mult mai greu de explicat. Cu calm si asumare cred ca toate vor fi bine intelese. Caci primul pas este deja bun – dorinta de a discuta acest subiect!

  3. Si eu sunt din generatia in care nu prea se vorbea de sex, si prin scoli daca se aducea discutia toti randeam si faceam caterinca pe subiect, Acum sexul e peste tot, la tv , internet sau chiar in jurul nostru din pacate. Copii trebuie pregatiti din timp si explicat pe intelesul lor care e treaba cu sexul

  4. Din păcate, părinți mei au divorțat iar eu am ales sa rămân cu tata și nu prea puteam vorbi cu el despre sex, îmi era rusine așa ca am căutat informații online. Era mult mai bine dacă discuta mama cu mine despre sex, dar nu a fost sa fie.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.