De la hobby la business

M-a luat gura pe dinainte și am zis că scriu despre acest subiect pe blog. Și bine că m-a luat. Am strâns de ceva timp informații în această direcție și acum ar fi cazul să le dau o formă.

Știu, când citești ceva legat de trecerea de la hobby la business ai vrea să citești în termeni cât mai profesionali. Ca să poți valida informațiile aflate.

Se aplică prima impresie și când vine vorba de citit, nu doar de oameni.

Eu vin cu termeni personali. Scriu cum mi-ar plăcea mie să citesc.

Chiar dacă scriu despre un pas atât de mare cum este cel de tranziție de la hobby la business. Și fiindcă știu că poate vrei mai mult decât ceea ce citești la mine, voi adăuga în articol și câteva surse utile de informare cu linkurile aferente.

De la hobby la business … pe înțelesul meu

Hobby = Activitatea ce o faci cu plăcere și poate genera venituri (dar să nu uităm de cheltuieli)

Business = Activitate ce îți permite să duci hobby-ul tău la un alt nivel

Asta așa, ca să nu intru în detalii contabilicești sau financiare legate de investiții, profit, cheltuieli, taxe și impozite. Că s-ar duce pe apa sâmbetei cheful de a porni o afacere. Mică paranteză – Tu chiar vrei să lucrezi de acasă?

Acest articol se adresează celor care au un hobby ce acum le aduce și satisfacție, dar și venituri. Și vor să transforme acele venituri în ceva sigur, ceva constant. Vor să aibă o evidență mult mai clară a ceea ce intră și ce iese din acest hobby.

Știi când ești gata pentru mare pas?

Când creezi ceva nou și abia aștepți să le arați celor din jur produsul, te lași purtată de emoții și vei rămâne la stadiul de hobby.

Când creezi ceva nou și te pui să faci un plan de lansare și de promovare, atunci ești gata pentru a trece la business.

de la hobby la business

Care sunt avantajele trecerii de la hobby la business?

Cel mai mare avantaj ce eu ți-l pot prezenta este cel legat de proiectele mult mai mari la care poți lucra și colaborările inedite ce pot apărea din momentul în care ai trecut de la hobby la business.

Apoi vin avantajele legate de gestionare mult mai bună a factorilor implicați în procesul de creație a produsului/ serviciului.

  • Când cunoști exact cât costă materia primă necesară pentru crearea produsului sau a serviciului
  • Când cunoști cât te costă pe tine să creezi acest produs (un fel de manoperă); timpul tău este foarte valoros!!!
  • Când adaugi costurile de promovare / marketing
  • Când adaugi cheltuielile lunare ce țin de spațiul în care îți desfășori activitatea

Și râmâi pe plus… înseamnă că ești pe drumul cel bun!!!

Resurse de informare utile pentru tine:

⇒ OBLIGATORIU de citit articolul de mai jos, legat de calcularea ”manoperei”.

 Cum calculezi prețurile la care lucrezi

Citat din articol: ”Fee-ul la care lucrezi ca freelancer poate varia destul de mult, în funcție de tipul proiectului, durata de execuție, experiența pe care o ai, munca efectivă, dimensiunea clientului etc. Dar felul în care îl calculezi, formula în sine, rămâne aceeași pentru aproape orice tip de proiect.”

Partea de marketing 

  • Un om foarte pregătit pe partea aceasta a scris un articol foarte curprinzător pentru afacerile aflate la început de drum.

De ce este o greșeală să nu ai buget de marketing.

Citat din articol:La urma urmei, lansarea unui business (sau produs, sau serviciu, v-ați prins) este o componentă a strategiei de management. Decizia este una grea. Care ține atât de stadiul în care te afli cu businessul, de context, de predicțiile despre ce se va întâmpla cu piața, de ce face concurența etc.”

  • Dar am pentru tine și punctul de vedere al unei agenții. Una ce o urmăresc de mult timp și de la care am avut ce învăța.

Ce este de fapt important în marketing.

Citat din articol: ” … majoritatea antreprenorilor din România nu au educaţie antreprenorială deloc. Sunt genul de oameni care au început o afacere dintr-o mică oportunitate sau o pasiune dar treaba a rămas la nivelul acela. Nu au cunoştinţe de management (de leadership să nu mai vorbim) şi aşa mai departe. De aici pleacă numeroase probleme cu faptul că nu se înţeleg cu partenerii, cu angajaţii şi îşi dau deseori cu stângul în dreptul când iau decizii.”

Investind în afacerea ta investești în tine

Da, știu că banii  (lipsa banilor) sunt principalul impediment când vine vorba de pornirea unei afaceri. Cea mai întâlnită scuză fiind asta – ”Nu am bani să îmi fac forme legale.

Însă mai știu că vei merge cu hobby-ul la nesfârșit și tot va apărea la un moment dat frustrarea că ești tot la acel nivel.

Mai știu și că în momentul în care vei decide să treci de la hobby la business vor apărea mulți ”binevoitori” care vor încerca să te convingă să renunți. E greu să reușești în România cu o afacere. Asta pot să îți zic și eu. Însă eu voi sta să îți analizez planul de afaceri înainte de a-ți pune visul la zid.

Și mai știu că orice informație este aur curat dacă vine de la cine trebuie și când trebuie. O afacere te va ajuta să crești și pe plan personal. Te va ajuta să vezi cu alți ochii oamenii ce-i ai în jur, te va ajuta să găsești resurse în tine care să te conducă la succes.

Nu știi ce să faci mai departe?

Caută informații! Fă research.

Caută să vezi cum au făcut alții.

Caută să afli cine te-ar putea ajuta.

Caută să te organizezi astfel încât să poți privi cu ușurință ceea ce presupune afacerea ta. Ca efort financiar și psihic.

 Mic ajutor!

Îmi place mult partea de consultanță. În acest domeniu mă voi dezvolta și mă voi perfecționa. Cu timp și ambiție știu că voi ajunge acolo unde vreau să ajung.

Și fiindcă tot am zis că informația este aur, poate că informațiile ce ți le-aș putea da eu ție te vor ajuta.

De aceea las acest formular de contact mai jos.

Ca în cazul în care crezi că ai nevoie de un feedback despre hobby-ul sau business-ul tău aflat la început de drum, să îți pot da câteva sugestii.

⇓ ⇓ ⇓

Mesajul îl voi primi pe mail și tot acolo îți și voi răspunde.

Un singur răspuns (gratuit) îți voi da, așa că încearcă să îmi dai cât mai multe detalii în mesajul inițial. Dacă vei dori mai mult de atât, vom stabili ulterior ce și cum.

De ce crezi tu că ar mai fi nevoie?

Astfel încât trecerea de la hobby la business să fie una ușoară și permanentă!

21 Comments on “De la hobby la business”

    1. Hmmm… nu cred asta. Fiindca acum m-a raportat doar la persoana ce vrea sa is transforme hobby-ul in afacere. Pornind de la premiza ca acel hobby este unul care acum ii aduce venituri ocazionale si vrea sa le transforme in sursa sigura!

  1. Eu am avut un mic business, dar partea specifica afacerii si cautarea de contracte in conditiile in care eu nu renuntasem la jobul meu regular, mi s-au parut dificil de facut. Trebuie sa ai in sange placerea negocierii si a statului pe drumuri toata ziua. Cine poate, da, cine nu, se da deoparte, asa cum am facut si eu.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.