Romanul ”Istoria albinelor” și un viitor posibil

Am încercat să îmi aduc aminte ce anume m-a îndemnat să cumpăr romanul Istoria albinelor și am realizat că au fost mai multe ocazii ce mi-au întipărit cartea în minte.

Coperta a fost un factor decisiv, căci este o copertă ce o ții minte. Apoi titlu și curiozitatea ce a venit ca urmare a descrierii oficiale:

”Neliniștitoare, revelatoare, emoționantă și scrisă cu o măiestrie aparte, Istoria albinelor unește în mod surprinzător trei voci distincte din trei epoci diferite într-un roman provocator despre supraviețuirea speciei umane.

Relațiile cele mai puternice și în mod paradoxal cele mai fragile, cele dintre părinți și copii, sunt puse în echilibru cu aceea asupra căreia rareori reflectăm – relația dintre om și natură.”

Apoi prețul bun găsit întâmplător, fix când nu căutam să cumpăr : ))))

Și cu gândul că nimic nu este la voia întâmplării, am zis că această carte sigur va fi ceva aparte.

romanul istoria albinelor

Pentru a înțelege titlul acestu articol, voi scrie în două părți.

Romanul Istoria Albinelor – impresii

Titlul clar te poate induce în eroare. Dar dacă treci de acest prag și vei răsfoi sau citi despre carte, vei fi convinsă că merită lectura.

Mie mi-a trebuit să trec de primele trei capitole ca să nu mai îmi vină să las cartea din mână. Primele trei prezentări ale celor trei personaje în jurul cărora se învârte firul poveștii. Primele trei călătorii în timpuri diferite. Dacă treci de acest prag și ești prins de stilul autoarei, atunci cartea este a ta, lectura va decurge ușor.

Thao – Districtul 242, Shirong, Sichuan, 2098

William– Maryville, Hertfordshire, Anglia, 1852

George– Autumn Hill, Ohio, SUA, 2007

Oameni, locuri, timp. Diferite și totuși cu multe lucruri în comun. Da, albinele sunt parte a ”problemei” a cărui soluție o vei descoperi la sfârșitul cărții.

Însă a fost o surpriză plăcută să văd că este mai mult de atât. Că unul din copiii lui William are legătură cu George, a cărui copil, Tom, are legătură cu Tao. 

A fost o bucurie să văd că pot urmări cu succes mai multe fire narative, că se leagă atât de ușor, că au o logică, că au un impact asupra mea. După ce am trecut de primele trei prezentări, cartea a fost musai să o termin în aceeași zi. Răbdare nu își avea loc și curiozitatea și-a spus cuvântul.

Vei găsi în carte despre albine și cum acestea au afectat viața personajelor prezentate. Vei găsi și o parte foarte importantă despre legăturile umane și cum acestea joacă mereu un rol important.

Citatul preferat!

”Grație cunoașterii, puteam acționa în pofida propriului instinct. Pentru a trăi în natură, în armonie cu natura, trebuie să ne detașăm de propria noastră natură. […] Pentru că exact acesta era rolul educației. Să înfrângă natura umană.”

A mai urmat după multe pagini un nou citat, ca o continuarea a acestuia – ” Educația înseamnă să desfizi natura, propria natură, instinctele…”

Acum, cred că rămâne la latitudinea fiecăruia ce face cu educația primită. Căci aceasta te poate ajuta să îți ascuți instinctul în direcția potrivită sau NU!

Viitor posibil

Te doare mintea când realizezi câte rele ne facem cu mâna noastră. Trecând de partea de roman a acestei cărți, în ea găsești și informații reale legate de impactul avut de om în natură, și acum în speță asupra albinelor. 

Albine ce ar modifica multe în viața noastră dacă nu ar mai fi. Da, scenariul din viitor descris în carte pare unul SF, însă l-am simțit atât de posibil, că de multe ori aveam nod în gât și piele de găină. Are sens!

Consecințele propriilor noastre acțiuni ca specie se văd deja în mai multe locuri de pe planetă. Și multe consecințe sunt pe rol, căci impactul a ceea ce facem acum poate fi măsurat și pe parcursul unor ani.

Cum era prezentat și în scenariul din carte- folosirea pesticidelor pe timp îndelungat și a intensității acestora- unele efecte nu le vedem acum… din păcate!  Vezi și articolul – Mai există ingrediente naturale?

Da, un viitor posibil vei găsi în acest roman, Istoria albinelor fiind prezentată astfel încât oricine să poată înțelege… zic eu!

Crezi că ar fi interesant pentru tine romanul Istoria albinelor?

7 Comments on “Romanul ”Istoria albinelor” și un viitor posibil”

  1. Mi-a placut foarte mult si acum caut sa citesc Istoria apelor. E foarte fain felul cum se intretaie cele 3 povesti din timpuri diferite. Chiar e un adevarat semnal de alarma asupra lipsei de importanta pe care o acordam albinelor.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.