Prima întâlnire se zice că nu o uiți. Mai ales dacă relația se anunță a fi una de lungă durată și cu emoții la fiecare revedere. Eu mă gândesc și acum la prima întâlnire avută cu Street Coffee Roasters. Am găsit acel loc cu cafea de specialitate în Oradea ce mi-a schimbat definitiv percepția avută despre cafea.
Și mă gândesc cum va fi următoarea, pentru că vreau să avem o relație de lungă durată. De vină este cafeaua de specialitate și oamenii ce o pun în valoare cu atâta pasiune.
Cum am ajuns eu la ei?
Anca Popa este de vină : )))
Ne gândisem să avem un material aparte pentru grupul local ce îl administrăm și ea s-a gândit automat la Street Coffee Roasters. Așa că ne-am prezentat vineri dimineața la locație, am savurat o cafea bună și am stat de vorbă cu Andrei Socaciu despre cafea.
Un espresso dublu, fără zahăr, m-a trezit la viață. Eu fiind cu amândoi copiii la purtător și cu energia pe low. Această primă întâlnire cu cafea de specialitate din Oradea m-a cucerit iremediabil.
Atmosfera a fost faină, cafeaua a fost al naibii de bună, informațiile au fost mind blowing și energia a trecut pe extra plus.
Cafea de specialitate în Oradea via Street Coffee Roasters
Locații:
Oradea
- P-ța 1 Decembrie nr 5
- P-ța Unirii nr 12
Timișoara
- str Alba Iulia nr 5
Vei găsi cafea făcută cu boabe de cafea proaspăt măcinate. Însă până ajung acele boabe să fie proaspăt măcinate pentru cafeluța ta, boabele sunt prăjite de Andrei și echipa lui într-o locație din oraș. Tot ei se asigură că boabele de cafea primite sunt de o calitate net superioară și fac astfel lichoarea finală să fie una de vis.
Boabele de cafea gata prăjite pot fi cumpărate și pentru uz casnic. Adică, ei s-au gândit și la cei ce vor să umple căminul cu arome exotice de cafea și astfel au împachetat boabele în pungulițe ce pot fi cumpărate de la ei.
Pe mine clar m-au convins să le fiu client pe ambele direcții. Acum mai trebuie să caut ”ustensile” pentru a face cafea acasă și să renunț cât mai repede la celelalte cafeluțe.
Informații utile despre cafea- by Street Coffee Roasters
Sunt informații culese de pe pagina lor de Facebook, așa că creditul le aparține în totalitate.
Mi-am dorit să vin și cu ceva extra în acest articol. Poate e ceva ce te-ar convinge să acorzi o mai mare atenție detaliilor în ceea ce privește o cafea de calitate!
ORIGINI
Arborii de cafea cresc pe banda ecuatorială aflată între tropicele Racului și a Capricornului cunoscută sub numele de „Cureaua Cafelei”.
Sunt trei regiuni primare de creștere a cafelei, fiecare având terenuri și climate diferite care influențează caracteristicile cafelei crescute și procesate acolo.
Aceste regiuni sunt:
- America Latină
- Africa/Arabia
- Asia/Pacific
Împreuna au peste 60 de țări producătoare de cafea.
Acest „simplu” produs agricol trece prin multe mâini și parcurge mii de kilometri până ajunge să fie acea băutură pe care o iubiți atât de mult. Gustul acesteia depinde în primul rând de varietatea sau varietățile arborilor de cafea crescuți la fermele producătoare, cât și de modul de procesare, de iscusința și experiența fermierilor.
Toate acestea au loc înainte de prăjirea și prepararea cafelei din ceașca dumneavoastră.
ARABICA VS ROBUSTA
Arabica:
- 60% din producția de pe planetă
- Crește cel mai bine la altitudini mai înalte (temperaturi mai joase), având o recoltă mai mică.
- Savoare mai rafinată, aciditate și arome elegante
- Aproximativ 1 procent de cofeină pe greutate
- Mai puțin rezistentă la boli, dăunătoare și secetă
- Numele speciei COFFEA ARABICA
- Preț mai ridicat
Robusta:
- 40% din producția de pe planetă
- Crește de obicei la altitudini mai joase (temperaturi mai înalte). Recoltă mai mare.
- Gust mai puțin rafinat
- Aproximativ 2 procente de cofeină pe greutate
- Mai rezistentă la boli, dăunătoare și secetă
- Numele speciei COFFEA CANEPHORA
- Preț mai scăzut
Despre ESPRESSO
”Apă foarte fierbinte „forțată” prin cafeaua măcinată, aflată sub presiune, pentru a face o băutură de volum mic, bine texturată și cu aromă intensă. Apa este încălzită până aproape de punctul fierberii, apoi trecută prin doza măsurată de cafea măcinata aflată în portafiltru (acel dispozitiv sau braț unde cafeaua este nivelată prin apăsare pentru a obține o suprafață dreaptă și uniformă și care asigură o extracție egală a cafelei).
Presiunea de care apa are nevoie pentru a trece prin cafea este imensă și se ridica la valoarea de cca. 9 bari. Această presiune exercitată asupra cafelei pătrunde mult mai adânc în bobul de cafea, rezultând extragerea atât a compușilor cât și a uleiurilor regăsite în aceasta, decât prin alte metode de extracție a magicei licori. Datorită rezultatului acestui procedeu și a presiunii exercitate corect asupra cafelei, se va crea acea crema regăsită deasupra unui espresso bine făcut!”
Despre cafeaua lungă
””O CAFEA LUNGĂ” Oh, acest subiect controversat care îi stârnește pe mulți băutori de cafea!
Este bine de știut că pentru a extrage „cafeaua” lungă ai nevoie de mai mult timp, în care cafeaua se arde la temperaturi de peste 100 de grade celsius în punctul extracției. Are loc supraextracția care crește nivelul de cofeină și vor fi scoși compuși nedoriți ai boabelor de cafea. Rezultatul este o „băutură” mai bogată în cofeină cu aromă de espresso și foarte fierbinte, cu un adaos de toxine adesea numită „cafea lungă”…
Ca sugestie pentru cei care ar savura o bautură pe bază de espresso, mai mare și mai slabă în cofeină, recomandăm AMERICANO (apă fierbinte peste care se adaugă un espresso.”
Despre cafeaua verde
”Bobul de cafea este de fapt o sămânța a fructului de cafea, în fiecare fruct se găsesc două boabe sau, în unele cazuri doar unul. Prin decorticare se extrag boabele care apoi se procesează la ferma producătoare sau la cooperative unde se adună cafele de la mai multe ferme.
Sunt trei tipuri de procesare a cafelei verzi -uscat -semispălat -spălat. După procesare, se lasă la uscat și apoi se ambalează în saci de 35-69 kilograme. După transportul la prăjitoriile din toată lumea, aceasta își capătă aroma delicioasă prin prăjire cu atenție și după standardele prăjitorului, fiind pregătită pentru ultima fază, prepararea sa pentru client de către barista.”
Despre punga cu boabe de cafea Brazilia 90+ ce se găsește în cafeneaua Street Coffee Roasters
Sitio das Colinas se află într-o zona privilegiată în munții Caparao
”Sistemul de procesare a cafelei constă în culegerea manuala a cireșelor de cafea coapte, iar cele verzi rămân în pom până în momentul oportun.
După culegere se înlătură pulpa și este ținută în condiții anaerobe timp de 192 de ore. Apoi cafeaua este uscată în soare pe paturi suspendate timp de 5 săptămâni. Când uscarea a luat sfârșit cafeaua este lăsată să se odihnească 30-40 de zile în cusuri de lemn. Braziliancoffeecompany a făcut posibil să punem și noi mâna pe un sac, având în vedere că Marilda produce anual doar 240 de saci de cafea.”
Aș mai scrie despre cafea
Se vede că a început să mă pasioneze subiectul, nu?!
Asta și fiindcă până acum nu am întâlnit oamenii care să îmi deschidă pofta de cafea de calitate și informații speciale din acest domeniu. Știu că mai sunt aspecte de descoperit și sigur îl voi mai căuta pe Andrei ca să îl trag de limbă și într-un viitor material.
Până atunci mă bucur de evoluția cafelei și de faptul că tot mai mulți oameni se deschid în fața calității : )
Ma gândesc ca o fi buna, stiu ca cafeua proaspat măcinată e mult mai gustoasa
Asa este! Si mai conteaza si originea boabelor de cafea : )
Eu chiar aș vrea să văd cum este aceasta cafea,sunt curioasa.
Sigur va fi pe placul dvs. … doar sa ii dati o sansa!
Sa mai scrii despre cafea ca eu una o iubesc,ce ma oftic ca nu am drum pe la Oradea!
Clar mai scriu, caci acest domeniu m-a cucerit. Boabe de cafea de la Street Coffee Roasters pot ajunge si la tine. Caci fac livrare : )