În data de 24 octombrie 2024 a avut loc întâlnirea lunară din cadrul Atelierelor Sunt Bine cu mine, care a avut ca temă Curajul de Halloween -O călătorie printre frici și măști. Un atelier de dezvoltare personală pentru copii și adulți capabili să-și înfrunte fricile și să lase măștile ”pe masă”.
De ce am ales acest subiect ca temă?
Pentru că pe de-o parte trăim între-o lume de speriat și cred că fiecare adult îmi dă dreptate cu această afirmație, și pe de altă parte Halloween câștigă teren în rândul copiilor și măștile și emoțiile intense sunt la mare căutare. Cu aceste perspective la purtător am dezvoltat alături de psiholog Sofia Laza și un invitat special activitățile din cadrul atelierului cu frici și măști.
Vreau să le mulțumesc celor de la Babel School Oradea pentru găzduire. Centrul lor dedicat cursurilor de limbi străine și examene acreditate este unul a cărui ambient se potrivește de minune cu ceea ce creăm alături de participanții la ateliere.
Invitatul special al acestui atelier despre frici și măști
Alexa Oana – 10 ani
Fiica mea.
Și-a dorit să participe la aceste ateliere de fiecare dată când mă auzea povestind despre activitățile susținute. A reușit să finiseze un discurs a cărui idei i-au aparținut în totalitate și să îmbine cu succes partea ei din atelier cu informațiile pe care am dorit să le transmitem la nivel general în atelier. Pentru că, să fim sinceri, fricile și măștile copiilor sunt altfel decât cele ale adulților, da?!
Ei bine, o felicit și aici pentru curajul de care a dat dovadă și pentru modul în care a reușit să facă față emoțiilor care au venit tăvălug în ziua atelierului. Sunt tare mândră de ea!
”Unora le este frică de întuneric, altora de factura la lumină!”
De ce despre frici și măști?
La nivel de dezvoltare personală, „masca” este adesea o metaforă pentru identitatea socială pe care o afișăm în fața altora, și poate ascunde diverse aspecte profunde ale personalității sau stărilor emoționale. Câte măști pot exista oare?!
Uite câteva exemple de situații în care uneori apelăm la măști:
- Unii oameni poartă măști pentru a se proteja de judecăți sau critici.
- O altă mască poate fi purtată ca să ascundă propriile nesiguranțe prin afișarea unei atitudini de încredere sau putere.
- În spatele unei măști de calm și echilibru poate să se ascundă durere, traume sau suferințe nerezolvate. Persoanele care au trecut prin experiențe dificile pot alege să-și ascundă durerea în spatele unei aparențe de normalitate.
- Măștile pot reflecta și o dorință de a părea perfect în fața altora, pentru a masca imperfecțiuni personale sau eșecuri.
- Alteori, oamenii poartă măști pentru a nu permite altora să ajungă prea aproape. Afișând o imagine distantă sau detașată, aceștia încearcă să evite intimitatea emoțională care i-ar putea face să se simtă vulnerabili.
- Unele persoane poartă măști pentru că nu își cunosc autenticitatea. Ele s-au obișnuit atât de mult să răspundă așteptărilor altora încât au pierdut contactul cu sinele autentic.
Și sunt doar câteva exemple. Personal nu văd nimic rău în ”măști”, atâta timp cât nu devin parte din noi și nu apelăm constant la ele de frică sau de rușine.
În cadrul atelierului Sunt Bine cu Mine discuțiile ghidate au oferit paprticipanților perspective diferite asupra fricilor fiecăruia și modul în care măștile au fost alese pentru acele situații. Pentru că a alege să trăiești frica sau cu frica, poate fi prea mult pentru acel moment.
Și pe lângă discuțiile ghidate, s-a și ”lucrat”….. fiecare participant personalizându-și propria mască. Iar la final s-a și mâncat, prilej numai bun pentru a ne conecta unii la alții și a continua discuțiile despre frici și măști.
Despre Atelierele Sunt Bine cu Mine am mai scris și în aceste articole:
- Atelier în deplasare. Sunt Bine cu Mine a ajuns în Beiuș
- Recunoștință Atelier Sunt Bine cu Mine
- Despre etichete și prima impresie în cadrul Atelierului Sunt Bine cu Mine
- Oricum mă îmbrac Sunt bine cu mine
- Călătorie spre interior prin introspecție. Minte conectată la corp
Dacă treci printr-o perioadă mai grea sau cunoști pe cineva căruia îi este greu să se gestioneze, caută sprijin, cere ajutor! Fricile pot ”paraliza” activitatea oricui – fie că sunt frici pertinente sau iraționale.
Din ce se vede în poze a fost foarte frumos.
Chiar a fost o activitate de suflet!