De ce nu fac ciocolata Dubai și de unde am încercat până acum

Clar a făcut valuri ciocolata Dubai și deși puteam trece peste aceste valuri, acesta este un trend din care am vrut ”să gust” și eu. Dar nu oricum – mai întâi am vrut să fac rețeta acasă și apoi am ajuns să gust ciocolata din trei surse diferite.

Bine, nu e ca și cum ar fi stat cineva după mine cu nuiaua să fac de la zero această rețetă, însă având o oarecare îndemânare în bucătărie și pricepere mai ales în a urma rețeta și analiza dacă este logic ceea ce urmează să pregătesc, mă credeam mai mult decât capabilă să fac și eu acasă : )))

De ce nu fac ciocolata Dubai și de unde am încercat până acum?

Aș vrea să intru direct la subiect și încep cu răspunsul la prima parte a întrebării – de ce nu fac ciocolata Dubai acasă?
  1. Pentru că mi se pare o rețetă complexă
  2. Pentru că ingredientele pe care eu aș vrea să le folosesc sunt cu un preț pe măsură și procesul este unul mai delicat pentru rezultatul pe care eu îl doresc

La început am zis și eu că e ușor. De aceea am început să caut ingredientele și am zis că sigur îi dau eu o formă. Dar, căutând cremă de fistic pur, fără zahăr sau alte ingrediente adăugate, căutând ciocolată cu cât mai puțin zahăr adăugat și căutând cataif …. și mai ales negăsind ceea ce caut mai la îndemână, m-am reorientat.

Până la urmă tot am comandat cremă de fistic, adică ”cremă de fistic din miez copt de fistic și nimic mai mult. Fără zahăr, fără sare, fără alte uleiuri sau conservanți. O poți combina atât în cookie-uri vegane, smoothie bowls sau direct cu lingura din borcan” – comandat de la Sunday Bites, pentru că de la ei am mai comandat și scris aici mai multe detalii – Fursecuri crocante cu unt de migdale.

Și tocmai de la crema de fistic, care ar trebui să fie oarecum vedeta în ciocolata Dubai mi-am dat seama că rețeta este mai complexă decât se crede la prima vedere – asta dacă vrei un rezultat cu adevărat spectaculos de gustos.

Crema aceasta de fistic este fistic pur, și consistența acestuia nu este una tocmai pe placul meu. Adică, mi se pare ne-naturală și mai are și un gust diferit atunci când este cremă. Ca să nu mai zic că forma aceasta sigur nu s-ar fi amestecat bine cu cataiful prăjit, de aceea am zis că mai bine amestec crema de fistic cu un pic de miere ca să o pot savura lejer cu lingurița și mă pun pe căutat ciocolată Dubai gata făcută și mă las purtată de gust și arome.

Nu de alta, dar sunt un pic perfecționistă când vine vorba de astfel de  desert făcut acasă și sigur s-ar fi lăsat în primul rând cu o bucătărie vraiște și apoi cu o frustrare legată de cantități și echilibrare…

De unde am comandat ciocolată Dubai?

 Prima variantă pe care am gustat-o a fost cea de la Chantia, din Oradea.

A fost și o ocazie specială asociată cu această primă degustare și atunci ea va avea un loc aparte în gândurile mele.

Ciocolata în sine are un gust bun, însă umplutura nu m-a dat pe spate. Are partea de crocant, însă partea de fistic nu se simte atât de tare pe cât mi-aș fi dorit eu.

Plus că mai lasă și un altfel de gust la final- acel gust de ”seamănă cu ceva dar nu mai țin minte cu ce anume”. La această ciocolată nu se primește etichetă atunci când o cumperi din magazin, așa că aici nu pot să pun partea de ingrediente și valori nutriționale.

Per ansamblu, pe mine nu m-a cucerit și nu aș mai cumpăra.


Tabletă Kunefe Ciocolată cu lapte FĂRĂ ZAHĂR Fistic-Cataif, de la BOEM ATELIER

Am ajuns întâmplător la această ciocolată, în urma unei postări a celor de Sweeteria care anunțatu colaborarea cu Boem Atelier pentru ciocolată Fără Zahăr și umplutură cu fistic și cataif. Am pus comanda și am așteptat câteva zile bune ca să ajungă.

Cu această ciocolată nu am poză cu umplutura, dar am filmat când a ajuns coletul și am gustat din ciocolată. A fost dragoste la prima întâlnire!

Și în ziua de azi regret că nu am comandat mai multe, sau că nu am comandat încâ iar o tură din această ciocolată. Îmbinarea perfectă dintre ciocolată și umplutură, aromele care sunt unde trebuie și cum trebuie, faptul că nu are zahăr….. AȘA CEVA!!!!

Iar gustul care rămâne după fiecare mușcătură este unul care m-a făcut să realizez de ce această ciocolată Dubai, atunci când este făcută cum trebuie, a ajuns atât de faimoasă și de dorită – este întâlnirea perfectă dintre ciocolată și umplutura delicat de crocantă.

E posibil ca eu să nu știu, dar zău că nu am văzut până acum o ciocolată care să aibă o umplutură atât de delicată care să fie și influențată de temperatura de păstrare, dar și cu un termen de valabilitate scăzut. De aceea eu ciocolata aceasta o văd mai mult ca un desert cu care să te răsfeți, decât ca o ciocolată specială.

Ingrediente: ciocolată lapte 40% Sweeteria (îndulcitor natural Stevia Rebaudiana și eritritol, masă cacao min 39%, unt cacao, lapte praf integral, lecitină soia), pastă fistic Bronte 100%, cataif (apă, făină grâu, sare), Dulcișor by Sweeteria (îndulcitor natural din Stevia Rebaudiana și eritritol, având zero calorii), unt, sare
Alergeni: lapte, unt, faina grau, lecitina soia
Valori nutriționale/100g: 342 kcal/1430Kj; Glucide: 54,5 g din care zaharuri 12,5 g; Grăsimi: 27,5 g din care saturat 14 g; Proteine 6,5 g; Fibre 2 g; sare 0,5 g

SUPER RECOMAND această cicolată artizanală de la Boem Atelier! (eu sigur voi mai cumpăra de la ei)


CIOCOLATĂ DUBAI EXPERIENCE – FISTICELLA DREAM, de la Secretele Ramonei

Am așteptat această ciocolată cu mare nerăbdare și eram ferm convinsă că va fi ceva wow… la cât de bine s-au promovat și la câte impresii bune avea deja când eu am plasat comanda, îți dai seama că am căzut ”în plasă” și am comandat 3 bucăți….

Având trei bucăți pentru răsfăț, tot fără zahăr adăugat, am zis că încerc și cum ajunge, și încerc și cum scrie în scrisoare, adică după câteva ore de stat la temperatura camerei. Și pentru că oricât m-aș învârti să găsesc cuvintele potrivite, mai bine o zic direct: nu îmi place.

Am încercat și când a ajuns ciocolata, am încercat și după mai multe ore de stat la temperatura camerei – are un gust tare ciudat și mie îmi lasă un gust amar în gură. Nu știu din ce cauză și asta nu înseamnă că la toată lumea este la fel. Dar nici nu o pot lăuda dacă mie nu îmi place.

Gusturile personale nu se discută, da?!

INGREDIENTE:
Ciocolată cu lapte 44%: unt de cacao, masă de cacao, Green Sugar Premium*, lapte praf integral, lapte praf degresat, lecitină de floarea-soarelui, aromă naturală, substanță uscată din cacao 55%.
Cremă de fistic cu cataif: pastă de fistic 60%, ciocolată albă (unt de cacao, lapte praf degresat, Green Sugar Premium*, frișcă pudră, făină de migdale, lapte praf integral, lecitină de floarea-soarelui, aromă naturală, substanță uscată din cacao 41%), cataif copt 19% (făină de grâu, apă, ulei de floarea-soarelui), Green Sugar Premium*, pastă de vanilie Bourbon, coloranți naturali: clorofilă, curcumină.

*Green Sugar Premium este un îndulcitor 100% natural, cu ZERO calorii şi ZERO indice glicemic, un amestec din extract de înaltă puritate din frunze de Stevia Rebaudiana şi Eritritol. *Nu conține OMG

Greutate netă: 170g

INFORMAȚII NUTRIȚIONALE Per 100 g
Valoare energetică

2.345,16 kJ / 566,35 kcal 

Total glucide: 

17,23 g

      din care:  Zaharuri

10,95 g

Total grăsimi: 48,32 g
      din care: acizi grași saturați

19,34 g

Proteine

14,08 g

Fibre

3,15 g

Sare

0,15 g

Din această ciocolată eu nu o să mai comand.

În loc de concluzie

Personal mă bucur că există variante fără zahăr din această ciocolată care a făcut furori și este într-adevăr ceva deosebit în domeniu.

Asta nu înseamnă că este cea mai bună dintotdeauna, însă dacă un produs este bun, diferit și nou .. mereu va avea priză la oameni …. mai ales dacă este ajutat de social media : )

Tu ce experiență ai cu ciocolata Dubai?

 

CLIPUL AICI:

2 Comments on “De ce nu fac ciocolata Dubai și de unde am încercat până acum”

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.