Călătorie spre interior prin introspecție. Minte conectată la corp

Atelierul cu numărul 4 inspirat de povestea Veronicăi din campania ”Sunt Bine cu Mine și cei din Jur” a avut ca și subiect Călătorie spre interior prin introspecție. Minte conectată la corp.

Povestea Veronicăi o poți citi aici – SBCM și cei din jur – Sănătate și Renaștere

Introspecția și mintea conectată la corp sunt două subiecte taaaare dragi mie. Așa că  îți poți da seama cât de mare entuziasm a fost pe mine legat de acest atelier. Iar cireașa de pe tort a fost cartea lui Gabor Mate – Când corpul spune NU  (fiecare participant la  atelier a primit cartea din partea noastră). Ador această carte. Se apropie încet și sigur de wow-ul avut de cartea Atomic Habits în îmbunătățirea stilului meu de viață.

Despre Atomic Habits am mai multe articole pe blog – sunt aici. La fel cred că va fi și despre cartea ”Când corpul spune NU” pentru că este plină de informații valoroase ce merită prezentate și scoase în evidență.

În cadrul atelierului am avut și mai mult entuziasm, oferit de cele două invitate speciale Dana Verzea – instructor sportiv &preparator fizic și Beatrix Cozma – nutriționist dietetician.

Structura atelierului a fost următoarea:
  • psiholog Sofia Augusta Laza – Introducere. Aprofundarea conceptelor din cartea ”Când corpul spune NU”
  • Dana Verzea – Importanța posturii corpului și a respirației corecte – eliberarea și gestionarea emoțiilor prin exerciții fizice și de respirație
  • nutriționist- dietetician Beatrix Cozma – Importanța  alimentară în introspecție și conectarea mentală la propriul corp. Aspecte legate de dereglări hormonale. Mâncatul emoțional.
  • Carmen Alexa– adică eu – exemplu personal și încorporarea social media în povestea mea.

atelier oradea

O să încep cu finalul atelierului

Deoarece vreau să punctez feedback-ul primit de la persoanele prezente în sală. Pe lângă starea de bine observată de noi cât și verbalizată de fiecare, cel mai important aspect a fost următorul: ”Nu am venit foarte convinsă și nici foarte odihnită. Dar plec cu o stare nemaipomenită”.

Impresii la fel de importante:

”Mă bucur că am găsit oameni care s-au simțit în largul lor să își expună slăbiciunile, ca să  le pot spune și eu cuiva pe ale mele.”

”Am realizat că de fapt nu gestionez stresul atât de bine cum credeam eu.”

”Mă bucur că nu am o  problemă cu mâncatul emoțional.”

”M-a surprins diferența dintre un nutriționist și un nutriționist-dietetician.”

”Aș dori să descopăr mai multe informații despre respirație și postură după ce am auzit informațiile de azi.”


Pentru noi este o reală plăcere să aducem astfel de oameni la un loc și să le oferim ocazia să descopere singuri lucruri noi și importante despre ei în primul rând. Structurarea informațiilor și a prezentărilor, crearea de activități, interacțiunea din cadrul atelierului, toate sunt elemente ce contribuie la succesul acestuia. Și cum nu suntem femei modeste, considerăm că facem o treabă bună cu aceste ateliere de avem astfel de feedback.

Fiecare participant a primit un caiet de lucru creat de la zero de Sofia și mine. Caiet care a avut partea practică asociată fiecărei prezentări. Caiet care a fost bine primit de participanți. Chiar s-a lucrat pe el!

harta emotiilor în corp

Călătorie spre interior prin introspecție. Minte conectată la corp

Teoria este una, practica este alta. Cum pot zice și despre informații – e una să fii prezent într-un grup de oameni setați pe dezvoltare când auzi aceste informații, și este alta când ești tu cu tine și filtrele tale prin care treci aceste informații.

Sunt câteva aspecte ce vreau să le menționez pe acest subiect

În primul și în primul rând este nevoie de CONȘTIENTIZARE.

Ca să poți exersa cu o situație tensionată, cu o emoție puternică, cu o provocare solicitantă spre îmbunătățirea ei, este necesar SĂ O VEZI și să realizezi că este prea mult. Să accepți că ești depășit de situație, de emoție, de provocare. Să accepți că  nu poți. Să accepți că nu știi cum să le gestionezi. Să accepți neputința.

ABIA apoi poți să îți antrenezi mintea pentru a face față situațiilor, emoțiilor și provocărilor puternice.

INTROSPECȚIE = Observare și interpretare a propriilor stări și dispoziții mentale și emoționale!

Exemplu: Să mă văd când este vorba despre foame emoțională și nu foame fizică și să stau cu mine pentru a vedea de unde vine acea emoție și cum pot să fac ca să o duc într-un mod mai sănătos.  Antrenamentele mentale – meditație, rugăciune, alergare, plimbare în natură. etc – menite să detensioneze!

 

”Sănătatea nu este doar o chestiune de a avea gânduri fericire”, scrie cercetăoarea în biologie moleculară Candance Pert. ”Uneori, cel mai mare impuls pentru vindecare poate veni de la îmboldirea sistemului imunitar printr-o explozie de furie suprimată multă vreme.” 

 

Când corpul spune NU

Tot din carte citez, doar nu degeaba am considerat relevant subiectul pentru atelier:

„Dacă dobândim capacitatea de a ne privi cu onestitate, compasiune și cu o viziune senină, ne putem identifica modurile prin care trebuie să avem grijă de noi înșine. Putem vedea zonele ascunse anterior în întuneric. 

 

Potențialul de a fi întregi, de a fi sănătoși rezidă în noi toți, la fel ca potențialul de boală și lipsă de armonie. Boala este lipsa de armonie[…].Dacă boala este văzută ca străină și externă, s-ar putea să sfârșim prin a purta un război cu noi înșine. ” 

Un alt aspect important, ce l-am luat cu mine de la atelier – Când te simți copleșit de o problemă/situație/emoție schimbă cum te uiți la ea, pentru că nu poți schimba mereu problema/situația/emoția!


Cel mai recent exemplu personal:

După toată agitația cu pregătirile pentru atelier, când am ajuns la „cu ce mă îmbrac?” am „clacat”. Mă uitam în oglindă și nimic nu îmi plăcea. Aveam goluri în stomac. Chiar începusem să îmi fac tot felul de scenarii, în care să „justific” apariția în blugi și tricou. Cum că așa sunt eu. Cum că ma simt bine asa si imi doresc să fiu cat mai autentica. Și chiar sunt. Și este în regulă și arată chiar bine combinația de blugi & tricou. Dar nu tot timpul merge/ nu în orice situație.

Rochia a apărut mai des pe mine după ce am slăbit. Și e doar vina mea. Pentru că Rochia arată bine pe oricine, atâta timp cât se vede pe SINE în oglindă și nu toate experiențele din trecut legate de aspect. Mai întâi am încercat rochiile avute în dulap. Nu-s multe- sunt foarte light pe haine. Le tot învârteam, le combinam și văzând că mă tot adâncesc în nemulțumiri, tot îmi venea să fac pauza și să caut ceva să ronțăi. Asta m-a dus când m-a dus spre acele multe kilograme. „Greutate emoțională” am avut eu. Ca să ii dau de capăt, am făcut un duș, mi-am făcut un machiaj subtil, mi-am aranjat părul și apoi am încercat iar rochiile. Stăteau atfel. Pentru ca mă vedeam altfel în ele. Starea mea se schimbase – rochiile erau la fel.

Cum am ajuns eu să fac această călătorie spre interior ce mă ține pe drumul cel bun am scris în articolul – Instrumente pentru baza schimbării stilului meu de viață

Mulțumesc…

… Sofiei că îmi ești alături și că facem împreună multe  lucruri faine!

… Dana că ai răspuns invitației mele și că ai oferit informații prețioase legate de postură și respireație!

… Beatrix că ni te-ai alăturat la acest atelier și ne-ai oferit informații și sprijin pe partea de alimentație!

Mulțumesc celor prezenți la atelier! Contribuția voastră a făcut ca experiența să fie una de mare succes!

atelier minte corp oradea invitati speciali specialisti oradea

Acum, eu îmi dau seama că acest articol este mai sărăcăcios cu detalii concrete despre conectarea minții la corp, însă îți poți face o idee despre ce presupune această conectare.

Într-adevăr punerea teroriei în aplicare este cea cu dichis, cărora mulți nu i-au găsit forma potrivită. Însă conectarea este una ce ține de mulți factori personali. Tu știi mai bine care oricine ce funcționează pentru tine. Și se poate să ai nevoie de ghidare ca să reușești, dar caută în tine răspunsurile cu calm, acceptare și empatie pentru propria ta persoană!

Ai dori să afli ceva anume pe acest subiect?

Călătorie spre interior prin introspecție. Minte conectată la corp

 

3 Comments on “Călătorie spre interior prin introspecție. Minte conectată la corp”

  1. Cărțile de dezvoltare personală, self help, precum atelierele și cursurile in domeniu sunt la fel de necesare și utile ca ședințele la psiholog sau discuțiile cu un prieten. Îți deschid mintea și te ajuta sa privești lucrurile dintr-o alta perspectiva, chiar prin aplicarea tehnicilor potrivite fiecărui individ în parte! Felicitări pentru toată activitatea!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.