Acolo unde cântă racii Recenzie

O postare din social media mi-a pus capac. ”Gata. O cumpăr și o citesc. Ce pana mea tot amân?!” Am cumparat, am citit, acum scriu despre ea. Acolo unde cântă racii Recenzie.

Până să mă conving eu să citesc cartea, a apărut și filmul inspirat de această carte. : ))

Pe bune!

Am citit multe cărți de-a lungul anilor ce simțeam că au potențial de scenariu pentru un film bun. Dar îți zic sincer că la acest film nu prea-mi vine să merg. ”Filmul” creat de mine în capul meu ar avea de suferit. Eu am ”văzut” deja locurile, personajele, acțiunea. Mi-am regizat propriul film inspirat de această carte, cum au făcut-o și cei responsabili de film – a fost regizat de Olivia Newman după un scenariu de Lucy Alibar și a fost produs de Reese Witherspoon și Lauren Neustadter. Îmi este dificil să cred că filmul păstrează firul cărți, așa că rămân la carte.

Descrierea oficială

”Zvonurile despre Fata Mlaștinii au circulat mulți ani în Barkley Cove, un orășel liniștit de pe coasta Carolinei de Nord. Așa că, în 1969, când frumosul Chase Andrews este găsit mort, localnicii bănuiesc imediat că a fost ucis de Kya Clark, adevăratul nume al Fetei Mlaștinii. Însă Kya nu este nici pe departe sălbăticiunea pe care și-o închipuie lumea.

Sensibilă și inteligentă, a supraviețuit singură în mlaștinile cu vegetație luxuriantă de pe malul oceanului, împrietenindu-se cu pescărușii, descoperind bogăția nesfârșită a pădurilor brăzdate de canale și învățând lecții de viață accesibile doar celor care trăiesc în natură.

Într-o bună zi, Kya simte înfiripându-se în sufletul ei dorința de a fi iubită, iar când doi tineri din oraș sunt atrași de frumusețea ei neobișnuită, viața i se schimbă complet, căpătând un alt sens. Dar, nu după mult timp, ceva cu totul neprevăzut îi sfărâma noua existență.”


Cartea aceasta m-a învățat să fiu blândă cu cărțile. Încă mai judec o carte după copertă și după titlu. Pentru că acolo mă opresc. Cum arată coperta și care este titlul. Cartea ”Acolo unde cântă racii” o aveam în radarul vizual de multe luni. De mai bine de un an tot apărea și eu mă făceam că nu o văd.

Până acum fiecare carte a adus ceva nou în viața mea. Nu regret nici o carte citită. Cu atât mai mult nu regret că am citit cartea ”Acolo unde cântă racii”.

Cel mai mult mă cuprinde regretul că nu am citit mai repede unele cărți. Dar mna, a fost să fie când a fost să fie : ))

Acolo unde cântă racii Recenzie

Acolo unde cântă racii Recenzie

O carte ce a necesitat răbdare. Am vrut să citesc dintr-o suflare și nu mi-a ieșit. Așa că i-am oferit spațiu și timp. M-am simțit ca și cum autoarea mă ia de mână și mă duce prin viața personajelor. Și că această plimbare are un rol de observare.

Detaliile despre faună întâlnite în carte sunt unice. Habar n-aveam de ce titlul este ”Acolo unde cântă racii” și nici acum nu pot zice că m-am lămurit pe deplin. Dacă țin bine minte, expresia apare o dată menționată în carte. Poate de două ori. Și atât. M-am prins că este un titlul cu semnificație mai profundă. Cum este și Bivolul nopții – Guillermo Arriaga. Dar sunt sigură că titlul ar merita o mai mare atenție. Că nu se ”pupă” cu descrierea.

Dar fauna este spectaculos descrisă. Animalele. Insectele. Penele. Mlaștina. Impactul naturii asupra oamenilor.

Kya. Un personaj aparte.

Nu am întâlnit până acum acest gen de personaj. Bine definit. Profund și ușor în același timp. Simplu la suprafață, complex în adâncime.

”Nu era mâna răului la lucru, ci doar viața care mergea înainte, chiar dacă uneori pe spezele unora dintre participanți. Biologia vede răul și binele ca pe aceeași culoare într-o lumină diferită. ”

Kya. Săltărețu′. Tate. Chase. Jodie.

Multă suferință are de îndurat Kya. Enorm de multă. De la un copil martor la scene groaznice, violență fizică,  lipsită de orice urmă de afecțiune, la o femeie puternică de una singură. S I N G U R Ă!

Prin scriitură, autoarea m-a făcut să-mi fi dorit să fiu alături de Kya când era mică. Să am grijă de ea. Să o învălui cu iubire. Ce să-i fac, asta se întâmplă când atingi mama din mine – prin cărți, clipuri, poze mai pățesc d-aste treburi.

Cele două planuri ale cărții, prezentul și trecutul, sunt bine create și aranjate de autoare. Astfel încât să atingă ce este de atins în fiecare cititor. Cartea are puterea să îți ofere PUTERE! Unicitatea vieții trăite de Kya îți poate oferi PUTERE. Personajele în sine cred că ar putea fi ”obiect de studiu” pentru profile psihologice.

Aș putea scrie despre profunzime, dar, pe scurt: abandon, supraviețuire, natură, dragoste, iubire, comunitate, umilință, crimă, proces, măreție. Toate în carte.

FINALUL cărții m-a suprins!

Concluzie – Recomand cartea!

Tu ai citit această carte?

Acolo unde cântă racii Recenzie

Data publicării: 2020 orignal – 2022 varianta cu coperta din acest articol
Editura: Pandora M
Tip copertă: Paperback
Nr Pag: 448
Colectie: Anansi World Fiction
Traducatori: Bogdan Perdivara
Limba Originală: Engleză
Titlu Original: Where the Crawdads Sing

6 Comments on “Acolo unde cântă racii Recenzie”

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.