În controlul meu de sărbători

În controlul meu de sărbători a fost tema ultimului atelier Sunt Bine cu Mine din anul 2023. Acest atelier a fost cel care a încheiat seria de ateliere dedicate LIMITELOR.

Pot pune limite și să mai fiu o persoană iubitoare?

Cum îi răspund cuiva apropiat care vrea timpul, atenția, energia sau banii mei fără limită?

De ce mă simt vinovată când mă gândesc să setez limite în interacțiunea cu cei din jur?

În ultimele Ateliere Sunt Bine cu Mine din anul 2023 am lucrat împreună cu participantele pentru dobândirea unei stări de bine prin autocunoaștere și creșterea stimei de sine, prin a înțelege care sunt LIMITELE acceptabile pentru fiecare!

  • 28 Septembrie – Credeam că problema este la mine
  • 26 Octombrie – Stresul și impactul său
  • 23 Noiembrie – Limite personale – Trasare
  • 14 Decembrie – În controlul meu de sărbători
Ce sunt limitele?

Limitele sunt linii de ”graniță” personală care definesc cine ești tu și cine nu ești. Limitele acestea au impact în toate domeniile vietii tale.

* Fizice – te ajută să îți stabilești capacitățile fizice în sport sau efort, dar în același timp te ajută să îți stabilești granițele de atingeri fizice cu care ești de acord.
** Mentale – îți oferă libertatea de a avea propriile tale gânduri și opinii.
* Emoționale- te ajută să-ți gestionezi propriile tale emoții și să te detașezi de emoțiile negative ale celor din jur.

De ce ar fi nevoie oricând, oriunde, oricum?!
DE o cutie de curaj, un bax de încredere, trei tăvi de entuziasm și un platou cu ”limite”.

Gânduri și impresii personale

Ai observat că atunci când oamenii sunt stresați își adună mâinile spre corp (în general pe cap) și atunci când se simt eliberați își ridică mâinile deasupra capului sau și le deschid larg? Ca să poți exersa cu o situație tensionată, cu o emoție puternică, cu o provocare solicitantă spre îmbunătățirea ei, este necesar SĂ O VEZI și să realizezi că este prea mult. Să accepți că ești depășit de situație, de emoție, de provocare. Să accepți că nu poți. Să accepți că nu știi cum să le gestionezi. Să accepți neputința. Ce faci apoi?

Aș vrea să am brațele deschise și să ofer bucurie prin propriul exemplu. Dar nu se poate mereu. Se numește ”viață” și nu ”halucinație continuă„.

Aceste ateliere create alături de psiholog Sofia Laza sunt mai mult decât creadeam eu vreodată că voi ajunge să fac. Da, antreprenoare am bănuit mereu că voi ajunge, deoarece acesta este modelul pe care l-am văzut în familie și alături de care am crescut. Dacă nu ajungeam antreprenoare, sigur ajungeam din punct de vedere profesional manager sau director de vânzări. Îmi place să organizez și să fac lucrurile să aibă o logică în orice context profesional mă aflu. Dar … antreprenoare și creatoare de ateliere de dezvoltare personală… fuck… nici o presiune. (puteam evita acel cuvânt, dar dacă-l evit asta nu înseamnă că nu a fost în gândul meu sau nu l-am zis cu voce tare… și până acum am învățat că reacțiile mele reale sunt cele care mă diferențiază pe mine de restul)

Avem imediat DOI ani de activitate cu Atelierele Sunt Bine cu Mine și le sunt recunoscătoare tuturor celor care au participat la minim un atelier pentru faptul că ne-au oferit ocazia să aducem binele în viața lor. Cum au adus și ei binele în viața mea și sunt sigură că și în viața Sofiei.

Nu este ușor. Pentru că noi pe lângă activitatea în sine susținută la atelier ne ocupăm și de partea logistică a acestora. Rezervarea sălii, aprovizionarea cu cele necesare, promovare, contabilitatea etc. Dar, avem deja experiență. Și lucrurile merg tot mai ușor, chiar dacă sunt grele uneori…. le rezolvăm mai ușor.

În controlul meu de sărbători

Poate fi și ”în controlul meu oricând”, nu doar de sărbători. Dar de sărbători cu atât mai mult, din cauza presiunii de a fi pe plac, de a avea totul în regulă (cel puțin la suprafață), de a fi integrați/acceptați, de a urma obiceiurile… este mult mai mare decât în alte perioade ale anului. De sărbători șansele de a apărea discuții aprinse sau certuri sau situații care te fac să te simți inconfortabil sunt mult mai ridicate. Șansele de a te simți nevăzut, neapreciat, neiubit sunt mult mai ridicate.

Acum vorbesc din experiență și îți zic că oricât am încercat să fiu pe plac, să fac astfel încât să fie bine chiar dacă însemna să las muuuult de la mine … nu am avut niciodată parte de binele pe care eu mi-l doream.

Acea stare de bine a apărut doar când am făcut astfel încât să-mi fie mai întâi mie bine. Să ofer din ceea ce îmi doresc eu, nu să fac ceea ce își doreau ei. Să îmi arat limitele.

Bănuiesc că atunci când au văzut determinarea mea și încrederea în propria persoană și-au ajustat ei comportamentul. Bine, nici pe mine nu mă mai afectează dacă nu se pot ei regla sau, cum am făcut în unele cazuri, nu mai există acele persoane în viața mea ca să aibă ocazia de a mă afecta.

MĂ IUBESC PE MINE. Am grijă de mine.

Ca vorba aceea din popor ”Mi milă de tine, dar de mine mi se rupe sufletul”.

Sau, cum am ajuns eu anul acesta la o vorbă ce musai să o lipesc pe frigider ” Te ajut cu drag dacă prin ajutorul oferit ție nu îmi fac rău mie”.

Atelierul Sunt bine cu mine

Am avut parte de surprize minunate din partea doamnelor prezente.

Am fost colindate.

Am ascultat colinde împreună.

Am discutat liber după activitate, cu un pahar de vin în mână și cu felii delicioase de chec de casă făcut de o doamnă senzațională aflată la prima participare la ateliet.

Am împodobit împreună bradul cu globuri pe care am scris gânduri bune de sărbători.

Da, am discutat și am avut parte de exerciții ”inteligente” create de Sofia pentru a atinge tema atelierului – În controlul meu de sărbători.

Dar, senzația de apartenență la un grup faine de femei, care au în comun atelierul Sunt Bine cu Mine… a fost pentru mine senzația vedetă, care și acum mă însoțește!

În controlul meu de sărbători

Despre Atelierele Sunt Bine cu Mine am mai scris și în aceste articole:

Ce urmează?

2024 cu ATELIERE SUNT BINE CU MINE și mai faine!

M-aș bucură să ne fii alături : )

2 Comments on “În controlul meu de sărbători”

    1. Multumesc pentru apreciere și ca imi sunteti alaturi de atata timp. Sunteti parte din puterea care imi da energie sa fac multe din ceea ce fac si despre care scriu online!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.