SBCM și cei din jur – Sănătate și Renaștere

Când mă gândesc la povestea de viață a Veronicăi am și un gol în stomac, dar și o admirație profundă pentru ea. Sănătate și Renaștere. Aceste cuvinte ilustrează pentru mine provocările prin care ea a trecut, greul ce l-a depășit, de a ajuns acum să poată zice ferm că este bine cu ea.


SBCM = Sunt Bine Cu Mine

Materialele anterioare din această campanie le poți parcurge aici.

Campania aceasta este un instrument oferit de  oamenii ce ne-au încredințat mie și Sofiei Laza-psiholog vulnerabilitățile lor, cu încredere și cu speranța că vor fi de folos cele prezentate, că vor ajuta și alte persoane să treacă mai ușor prin greul ce le este dat să-l depășească.


Veronica – Sănătate și Renaștere

Provocarea ei completă o poți citi aici –  Sunt bine cu mine cand sunt rezilient/rezilienta si am mentalitate de invingator

Eu vin cu perspectiva și impactul social media în provocarea trăită de Veronica.

Am ales cuvintele Sănătate și Renaștere pentru povestea ei deoarece aceasta au fost ”domeniile” afectate de ceea ce ea a trăit.

Sănătatea fizică, dar și cea emoțională.  

” Sunt Veronica și sunt în procesul de vindecare al cancerului de sân. Am parcurs prima parte a chimioterapiei, am făcut operația și acum mai am de făcut tratamentele post operatorii. Doar că povestea mea nu începe o dată cu operația cancerul de san. Începe în momentul în care eram tânără, căsătorită și îndrăgostită de omul cu care credeam că îmi voi petrece toată viața.”

Înainte de cuvintele ”Sănătate și Renaștere” mă gândeam la cuvântul ”Naivitate”. Cuvânt ce reflectă în acest caz încrederea oarbă ce Veronica a avut-o în soțul ei. Cuvânt ce reflectă și puritatea gândurilor și emoțiilor ce ea le nutrea în acea relație.

Sănătate

În mediul online, dacă postezi despre SĂNĂTATE, la modul general reacțiile sunt următoarele:

  • Ai probleme de sănătate și postezi despre acest subiect, atragi în cele mai bune cazuri, sprijin.
  • Nu ai probleme de sănătate, dar postezi și încurajezi un stil de viață sănătos, nu te bagă nimeni în seamă sau reacțiile venite sunt ca urmare a frustrărilor generate în ceilalți când văd încurajările.

SĂNĂTATE

Și asta doar despre SĂNĂTATEA FIZICĂ. Când te doare ceva punctual și poate fi ”rezolvat” de doctori.

Însă când e cazul de SĂNĂTATEA EMOȚIONALĂ vorbim din păcate de ”mofturi” după mintea majorității oamenilor.

Veronica a suferit emoțional mult. Enorm de mult. În primul rând din cauza relației și apoi din cauza cancerului. Situație ce a adus și suferință fizică / durere.

Social media a fost de ajutor pentru Veronica

În primul rând pentru a-și găsi soțul.

”Am decis să fac pașii decisivi să rezolv și problema divorțului. Nu mai exista nicio cale de împăcare. El era în continuare dispărut, familia lui nu mă ajuta să-l găsesc dar nici nu încuraja divorțul, din contră ei încă credeau că această căsnicie mai poate rezista. Mama lui chiar mi-a spus că „tot la tine se întoarce”. Dar eu am decis altfel. Și ca să îl găsesc am facut o adevarată muncă de detectiv. Am descoperit adresa la care locuiește din amănuntele unei fotografii postate de altcineva pe Facebook.

L-am căutat. Asta a însemnat pentru mine o provocare enormă din punct de vedere emoțional.”

Ca să înțelegi, rezumatul este cam așa. Soțul a venit acasă cu probleme financiare neașteptate, Veronica s-a angajat să-l ajute, a luat o slujbă în afara țării și pe când a venit înapoi, ia soț de unde nu-i. Dispăruse. Și colac peste pupăză, a descoperit la puțin timp și că are cancer la sân.

Mai întâi și-a pus sănătatea la punct și apoi relația.

Renaștere

După ploaie iese soarele. După nori e senin. După greu vine ușor.

Din păcate, doar după ce dau de greu oamenii își descoperă adevăratul potențial și impactul binelui în propria lor viață.

”Sunt recunoscătoare că am avut oameni în jur, că m-au ajutat să îmi dau seama că nu e bine să uit de mine în nicio relație (fie ea de prietenie sau relație intimă sau orice alt fel de relație) și asta îmi dă prilejul să spun că sunt acum bine cu mine și cu cei din jurul meu.”

Chiar dacă în social media nu a postat cu lux de amănunte, a postat constant ceea ce pentru ea era relevant emoțional sau ca informație pentru cei din lista de prieteni.

Fie că și-a spus oful prin intermediul unui share cu citat motivațional, fie că a postat o imagine ce transmite speranță, Veronica mereu a avut în ea SPERANȚA de mai bine. Chiar dacă ea nu a văzut-o mereu, această emoție a fost acolo. Și a transmis-o și celor din jurul ei, din mediul online.

Social media a fost pentru ea ”fereastra” către o lume unde avea să revină când sănătatea îi permitea.

Sănătate și Renaștere

Social Media vs Realitate

Doza este cea care face diferența. La fel ca oricare instrument folosit, în orice domeniu, cantitatea de informație ”consumată” sau oferită în social media este cea ”responsabilă„ de binele sau răul făcut.

O poză poate însenina, poate emoționa, poate tulbura, poate ajuta.

Suntem în punctul în care mediul online se confundă atât de tare cu mediul real, palpabil, încât ne este tot mai greu să distingem ce e bine și ce e dăunător. Trăim vremuri tulburi, iar claritatea doar din noi apare.

Să afli ce îți face bine și ce nu.  Să știi pe cine să te bazezi și în cine să ai încredere. Să știi alături de cine trăiești și cu cine vei îmbătrâni. Să oferi la fel de mult pe cât primești. Să fii bine și să răspândești bine. Să fii TU pentru tine!

CUMPĂTARE!

20 Comments on “SBCM și cei din jur – Sănătate și Renaștere”

  1. Dezvoltarea noastra este plină de provocări , greșeli și multe de învățat. Este un drum care nu ar trebui sa aiba sfârșit și care cateodata ne pune poveri care ne fac să ne îndoim dacă am ales bine acest stil de viață. Dar, atâta timp cât știm să ne ghidăm sentimentele și emoțiilee , putem crește fără să ne pierdem încrederea în viata, lume si noi.

  2. Așa este, nu ar trebui sa uitam de noi in nici o relație. Deși este greu, ar trebui sa ne punem pe primul loc și dupaia pe alții.
    Multă sanatate!

    1. Este greu uneori. Uneori ușor. Și da, e mai bine uneori sa fii egoist. Eu să fiu bine, ca să pot fi bine pentru ceilalți.

  3. Daca mi-e frica de ceva, mi-e frica de boala si atunci apreciez si admir fiecare om puternic, care gaseste resurse interioare si exterioare sa lupte si sa invinga boala.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.