Cartofi dulci cu orez și legume

Fiindcă sunt omul ce nu se dă în vânt după dovleac copt, am redescoperit recent cât de buni pot fi cartofii dulci la cuptor. Și sunt și mai buni când sunt într-o companie bună, cum au fost acești cartofi dulci cu orez și legume ce îi voi prezenta mai jos.

Prima întâlnire cu cartoful dulce a fost via programul Reset. Acum câțiva ani, în planul alimentar personalizat aveam la prânz cartof dulce cu legume si carne de curcan sau combinat cu brânză și ardei dulce și ou. Vezi poza ca dovadă în acest articol.

M-am mai întâlnit cu acest cartof când am făcut un desert aparte – Desert cu cartof dulce și avocado.

Apoi am uitat de el. Până de curând. Când am deschis iar ușa celor de la Reset. Și, deși cartoful încă nu apăruse pe listă, și eu încă nu am reușit să mă țin cum trebuie de planul primit, am zis să încerc să controlez ceea ce pun în farfurie astfel încât să fie cât mai bine.

Combinația de cartofi dulci cu orez și legume nu apare în planul personalizat primit. Și nu mă demoralizez (încă) fiindcă nu pot să mă țin strict de plan. Pas cu pas sigur voi ajunge unde trebuie.

Dacă vrei să intri și tu în comunitatea RESET și să schimbi ceva la stilul tău alimentar, intră pe site-ul resetforgood,   alege planul dorit și codul ”carmen10” îți aduce o reducere de 10%.

”Rețeta” pentru cartofi dulci cu orez și legume

Nu știu cum să îți explic. Nu știu să îți zic de ce îmi place atât de mult această combinație. Atât de mult, încât i-am tentat și pe copii cu entuziasmul meu și am reușit să o cuceresc pe fetiță (băiatul încă rezistă).

Cantitatea de orez cu legume ce iese din gramajele de mai jos ajunge pentru toată familia, chiar rămâne un pic dacă lângă este ceva mai consistent.

 

Ingrediente necesare:

Pentru orez cu legume:

  • 2 căni de orez
  • 1 pungă de legume congelate- eu aleg cele mexicane din Lidl
  • 1 ceapă
  • sare și piper

Pentru cartofi dulci:

  • 1 cartof dulce mediu/ persoană doritoare de acest deliciu
  • sare, piper și ulei de măsline

Pregătire deliciu

Orezul îl pun la fiert separat, într-o oală cu apă triplă ca și cantitate față de orez. Adaug doar sare, și las orezul să fiarbă bine.

Într-o tigaie, adaug ulei, adaug ceapa curățită și tăiată mărunt, las să se călească, după care adaug punga cu legume congelate. Cum scriam mai sus, folosesc de obicei legumele mexicane de la Lidl, dar tu poți alege ce legume îți sunt pe plac. Le las să se îmbine timp de 10 minute, amestecând în tigaie, ca să nu se ardă. Apoi adaug 1 cană se apă și las amestecul până scade apa mai mult de jumătate. Ca să fiu sigură că sunt gata legumele, gust din fiecare.

După ce orezul a fiert, eu îl spăl, apoi îl adaug peste tigaia cu legume. Iar acest amestec mai stă pe foc aproximativ 10 minute – timp în care tot amestec în tigaie, ca să nu se umfle orezul peste măsură. La sfârșit adaug uneori pătrunjel verde, pun capacul și las totul în tigaie cam 10 minute.

Cartoful dulce este și mai simplu de pregătit.

Îl curăț, îl tai fâșii groase, îl condimentez, adaug ulei peste fâșii, apoi îl pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și îl las la cuptor, la 180°, funcția gătire sus-jos, timp de 30-40 de minute (până prinde crustă de culoare maro deschis).

Servire

Cartofi dulci cu orez si legume

 Eu am ales să servesc combinația cât mai simplu. O farfurie cu trei linguri de orez cu legume și fâșii de cartofi dulci făcuți la cuptor.

Însă, posibilitățile de combinare a celor două sunt destul de multe.

Lângă orezul cu legume merge și carne de orice soi, dacă este pofta mare. Lângă cartoful dulce merge și o salată cu sos de iaurt cu usturoi, merge și o brânză telemea sau slănină prrăjită …. Trebuie să îl guști și apoi vei găsi ce se potrivește cu gustul și textura sa.

De ce cartof dulce?
  • scade riscul de obezitate, diabet, boli cardiovasculare
  • contribuie la sănatatea tenului, oferă un plus de energie și ajută la scăderea în greutate
  • este considerat un aliment cu un indice glicemic scăzut, iar cercetările recente sugerează că poate reduce episoadele de hipoglicemie și de rezistență la insulină în cazul persoanelor cu diabet.
  • potrivit specialiștilor, un cartof dulce mediu are aproximativ 542 miligrame de potasiu, iar statisticile arată că adulții cu greu întrunesc necesarul zilnic când vine vorba de acest mineral necesar menținerii unui nivel scăzut al sodiului ce reduce tensiunea arterială
  • ajută la prevenirea constipației și contribuie la reglarea tranzitului intestinal
  • este bogat atât în vitamina C, cât și în ceea ce privește conținutul de betacaroten, de aceea oferă o creștere a imunității  prin prisma combinației puternice de substanțe nutritive.

Cum ți se pare acum cartoful dulce?

Dar combinția de cartofi dulci cu orez și legume?

8 Comments on “Cartofi dulci cu orez și legume”

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.