Desert cu cartof dulce și avocado

Cam ciudățică această combinație într-un desert, nu?! Așa am zis și eu când am văzut clipul cu rețeta pe instagram. A fost însă ceva care m-a atras la această combinație, astfel că am ajuns și eu să încerc să scot un desert cu cartof dulce și avocado… aproape la fel ca în rețeta originală.

 Este aproape la fel, fiindcă este o rețetă cu ingrediente mai speciale. Și câteva (două) le-am înlocuit. Să văd dacă iese și așa. Căci nu aveam de gând să caut zahăr de cocos și făină de cocos special pentru acest desert. Chiar și așa m-am ”pricopsit” cu o sticluță de sirop de arțar bio, destul de scumpă.

Și ca să fie treaba și mai specială, am cumpărat și un blender 3in1 din Lidl pentru a reuși să fac acest desert. Era la promoție și dacă tot am cumpărat ingredientele înainte, am zis să fac ce mi-am propus. Pun la sfârșitul articolului un clip cu acest blender în timpul folosirii. (că așa vreau eu, nu că aș fi plătită pentru reclamă 😛 )

Ingrediente necesare:

Pentru blat:
  • 1 cartof dulce crud
  • 50 gr de cacao
  • 50 gr de ulei de cocos
  • 100 gr de zahăr
  • 100 gr de făină
  • 2 ouă
  • 2 lg de sirop de arțar
  • 1 lgț de praf de copt
 Pentru cremă:
  • 5 curmale
  • 1 avocado
  • 1 cartof dulce gătit la abur
  • 1 lg de caco
  • 1 lgț de esență de vanilie
  • 1 vf de cuțit de sare

Desert cu cartof dulce și avocado

Blatul este unul special. Și are și un gust mai special. În sensul bun 🙂

În vasul blenderului am pus cartoful dulce curățat și tăiat cuburi. Am pornit blenderul și l-am folosit până când cartoful s-a făcut bucățele, aproape pastă. Apoi am adăugat restul ingredientelor și am mixat în ture scurte și dese, până când s-a omogenizat totul.

Am scris la uleiul de cocos că am folosit 50 de gr și nu 50 ml, fiindcă l-am cântărit. cu ajutorul nelipsitului cântar electronic de bucătărie, în varianta solidă. Nu l-am topit înainte de folosire. Data viitoare, poate poate.

Aluatul pentru blat l-am turnat într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt. Și la cuptor a stat 20 de minute, la 200 de grade, funcția gătire sus- jos. Ce să-i fac dacă acum folosesc cuptorul electric… zic așa cum este.

aluat desert cu cartof dulce blat desert cu cartof dulce blat copt cu cartof dulce

Crema este și mai specială.

Întâi și întâi, a trebuit să gătesc cartoful dulce, la aburi. Mno, poftim cultură. Am vrut să-l pun la copt, dar am zis că iar fac ceva și apoi nu voi ști ce va fi de vină dacă nu iese bine.

Într-o oală medie, am pus 2 căni de apă și într-un bol mai mic, termorezistent, am pus cartoful dulce tăiat rondele. Am pus capacul pe oală și am sperat la bine. Între timp am intrat online și abia după vreo 15 minute mi-am adus aminte de oală. Mai avea un pic și-și lua zborul. Cert este că a funcționat metoda, căci am obținut un cartof dulce numai bun pentru cremă.

ingrediente crema desert cu cartof dulce si avocado

Acel cartof l-am zdrobit, avocado l-am curățat și l-am tăiat cubulețe și curmalele le-am tăiat cuburi după ce am scos sâmburele.

Toate pus în vasul blenderului, adăugat esența de vanilie, lingura de cacao și un pic de sare și dă-i și blenduiește. Nu a decurs cum trebuie din prima, așa că am schimbat vasul și am folosit blenderul de mână. Așa a ieșit textura dorită la cremă.

Un gust inedit, o combinație inedită.

Asamblare simplă

În clipul cu rețeta originală s-a folosit o tavă pentru copt muuuuult mai mică decât cea avută de mine. Astfel că au ieșit două blaturi și crema cu aceleași cantități folosite de mine a ajuns pentru pus cremă între blaturi și pentru ornat. La mine a fost altfel.

Eu am adăugat crema peste blat și am răzuit un pic de ciocolată.

cartof dulce si avocado desert cu avocado si cartof dulce

Este un desert atipic. Potrivit de dulce, dar cu un gust… altfel.

Pentru persoanele obișnuite cu gustul untului sau a laptelui sau a cremelor pe bază de lapte, acest desert sigur îi va scoate din zona de confort.

Deși fetița la început a fost cucerită de acest desert (înșelătoare mai poate fi culoarea… prea semăna cu ceva ciocolătos), spre finalul feliei de desert începută, deja era sătulă și nici nu-i mai plăcea gustul. Băiatul încă nu a gustat. A văzut când am folosit cartoful dulce :))))

De încercat, am mai încercat și această Prăjitură cu avocado şi morcovi.

Aici este clipul. Poate este mai interesant ca articolul, deși ingredientele sunt doar aici prezentate 😛

Ție cum ți se pare acest desert cu cartof dulce și avocado?

24 Comments on “Desert cu cartof dulce și avocado”

  1. Tare delicios arata desertul!! Ce combinatie interesanta ai facut, wow! Mereu ma uimesc retetele de acest tip.

  2. Nici nu ma gandeam sa includ cartof dulce intr-un desert, am auzit de zucchini si morcov, si nu am fost dezamagita, deci voi testa si cu cartof dulce.

    1. Cu morcov am incercat si eu si mi-a placut mult. Cu zucchini inca nu am gasit si nu cred ca in viitorul apropiat voi incerca cu acest ingredient. Sper sa iti placa acest cartof dulce in desert!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.