Atunci când am văzut titlul ”Cititorul” apărut în provocarea Reading is Cool mă gândeam că va fi o lectură ușoară. Mai ales că am avut și provocări mai mari în această călătorie. Însă Bernhard Schlink mi-a rezervat o surpriză în filele cărții.
Vezi cum fost provocarea literară în acest articol – După 5 luni în provocarea ”Reading is cool”
Cartea a fost și inspirație pentru filmul cu același nume, premiat de criticii de film; Ralph Fiennes și Kate Winslet în rolurile principale; a fost de cinci ori nominalizat la Oscar și la Premiile Bafta și a câștigat un Glob de Aur.
Vezi mai jos trailerul oficial:
Am ales să scriu și câteva rânduri despre autor, Bernhard Schlink
Fiindcă a fost primul scriitor ce a avut o publicație germană ce a ajuns numărul unu pe lista New York Times Bestseller.
Fiindcă este un scriitor ce mai întâi și-a urmat cariera începută în avocatură, ca după ”pensionare” să își dezvolte și mai tare pasiunea pentru scris. A fost chiar judecător la Curtea Constituțională a statului North Rhine-Westphalia. Dar s-a retras în timp ce era profesor de drept public și filosofie de drept la Universitatea Humboldt, Berlin.
În anul 2002 a primit din partea statului francez titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare.
Cartea Cititorul a fost publicată în anul 1995 și a fost tradusă în 39 de limbi. În România a apărut în anul 2011.
Descrierea oficială
”Cititorul este tulburătoarea poveste a unei iubiri neobișnuite, dintre un adolescent și o femeie cu douăzeci de ani mai în vârstă. Povestea lor se întrerupe, dar se reia neașteptat după câțiva ani, când tânărul, acum student, își regăsește iubita de altădată judecată pentru faptele comise pe vremea când era supraveghetoare într-un lagăr SS din apropierea Cracoviei.”
Impresii de după lectură
În prima parte a cărții, povestea pare a se învârti în jurul inițierii erotice trăite de Michael Berg când avea aproximativ 16 ani. Cea care îl iniția, Hanna Schmitz, era o femeie singură, cu douăzeci de ani mai mare ca el și era o simplă taxatoare de tramvai.
Pe parcursul dezvoltării ”inițierii”, descoperim latura vulnerabilă a ambilor parteneri. Instabilitatea emoțională a adolescentului și povara secretelor ascunse de femeie.
Da, povestea lor de amor este întreruptă. Însă, contrar ceea ce scrie în descrierea oficială, în momentul în care se revăd, altfel decurge relația lor. Dacă o pot numi relație.
În a doua partea a cărții descoperim momentul în care se regăsesc, după mai mulți ani de pauză, timp în care Michael a încercat să uite de Hanna. Apar alte emoții și trăiri. Apare sentimentul de vină, de furie, de confuzie. Căci Hanna, deși este cu toate secretele la vedere acum, mai are unul de care nu vrea să se despartă.
De ce ”Cititorul”?
Pentru că Michael îi citea Hannei de fiecare dată când avea ocazia sau de fiecare dată când ea îi cerea. Acesta fiind indiciul către marele secret ce le-a schimbat viața.
Cartea nu este doar despre dragoste și erotism. Este și despre modul în care această relație răscolește trecutul politic al Germaniei. Este și despre cum ar putea un om iubi pe cineva ce a urmat ordine politice ce au dus la sfârșitul vieții altor oameni. Despre lupta dusă de Michael cu propriile sale gânduri și emoții.
Cartea o poți găsi aici- Cititorul – Bernhard Schlink
Citate alese:
”Ce ar fi trebuit și ce trebuie, de fapt, să facă generația mea, a contemporanilor, cu toate aceste informații despre grozăviile exterminării evreilor?”
” Am avut întotdeauna sentimentul că oricum nu mă înțelege nimeni, că nimeni nu știe cine sunt, de ce și ce m-a adus la asta. Și, vezi tu, când nimeni nu te înțelege, atunci nici nu-ți poate cere nimeni socoteală.”
Cartea este ideală pentru un moment de introspecție, pentru un moment de încetinirea a ritmului nebun în care ne trăim viața. Are nevoie de calm pentru a fi curprinsă!
Am citit o în urma recomandarii tale ♡♡ !
Multumesc. Mi a plăcut mult !
Multumim pentru recenzie, O carte intersanta, am trecut-o pe lista mea de citit in acest an.
Multumim pentru recomandare. Abia astept sa o citesc si eu. Pare foarte interesanta.
Imi place foarte mult premisa cartii, este diferita de povestile de dragoste conventionale si are si un fundal istoric interesant.
M-ar tenta sa citesc aceasta carte.
Suna interesant
O carte foarte interesanta.