O să vă cam usture. Jurnalele secrete ale unui medic junior

Ultima carte din ediția  doi a provocării Reading is Cool mi-a pus zâmbetul pe buze. O fi fost o strategie a lui Liv să ne lase cu o impresie de bine după cinci luni de provocare, astfel încât să mai vrem o nouă tură. Însă jurnalele secrete ale unui medic junior, expuse în cartea ”O să vă cam usture”, pot să aducă umorul în gândurile oricui. Și cred că ne prinde bine uneori câte o porție zdravănă de râsete și zâmbete… nu?!

Distracția cu provocarea o poți citi aici – După 5 luni în provocarea ”Reading is cool”

Mai întâi…

Despre autor

Adam Kay a fost la ”începutul” carierei de medic în perioada 2004 -2010. După o întâmplare nefericită, renunță la medicină și se reorientează către scris.

Deși sunt convinsă că ar fi făcut mult bine în postura de medic, face bine prin alte metode cu ajutorul cărților scrise. A devenit comediant și scenarist de film și televiziune.

Cărțile publicate până acum:

  • O să vă cam usture – 2018 – scriu mai pe larg mai jos
  • De gardă-n noaptea de Crăciun – 2019 – ”o declarație de dragoste pentru toți cei care-și petrec sărbătorile în linia întâi, aducând pe lume copii sau extrăgând din diverse orificii cele mai neașteptate obiecte. În cea mai frumoasă perioadă a anului!”

O să vă cam usture. Jurnalele secrete ale unui medic junior

Descrierea oficială:

Adam Kay a fost medic junior din 2004 până în 2010, când o experiență dramatică trăită în sala de nașteri l-a făcut să-și reconsidere viitorul. În anii de pregătire medicală a ținut un jurnal, iar „O să vă cam usture” împletește povești din linia întâi a sistemului de sănătate cu reflecții asupra crizei actuale. Rezultatul este o relatare la prima mână a vieții de medic junior, cu toate bucuriile, suferințele, sacrificiile și birocrația înnebunitoare. Dar și o scrisoare de dragoste și de prețuire adresată celor care, la un moment dat, s-ar putea să vă țină viața în mâini.”

O să vă cam usture. Jurnalele secrete ale unui medic junior

Când jurnalele secrete ale unui medic junior devin sursă de inspirație pentru o astfel de carte, se lasă cu emoții de tot soiul.

Chiar de la început se vede treaba că va fi cu multe zâmbete:

Din respect pentru intimitatea prietenilor și colegilor care, poate, nu vor să fie recunoscuți, am alterat unele detalii personale. […] De ce-am făcut-o, dracu’ știe, că doar nu mai pot să mă amenințe că-mi taie capul!

Ca să te conving să citești cartea

Având un mod aparte de redactare a celor întâmplate și note de subsol care fac un și mai mare deliciu dar și menite să ofere explicații suplimentare unde este cazul de termeni medicali, cartea este un cumul spumos de evenimente. Evenimente ce au schimbat iremediabil viața a cel puțin un om: autorul. Zic cel puțin fiindcă nu știu câte alte persoane au fost ”atinse” de stilul doctorului actualmente scriitor.

Aleg să vin cu câteva pasaje din carte ce te pot convinge să îi acorzi măcar o șansă spre lectură:

”Observ că toți pacienții din salon au în foaia de observație pulsul de 60, așa că verific pe furiș tehnica de luare a pulsului pe care o aplică infirmierul. Pune degetul ca să simtă vena, se uită la ceas și numără cu meticulozitate câte secunde se scurg într-un minut.”

”Sâmburii de caise conțin cianuri, îi răspunde pe un ton sec. Ciuperca buretele viperei provoacă decesul în 50 la sută dintre cazuri. Natural nu e neapărat egal cu sigur. Am în grădină o plantă care, dacă doar stai sub ea zece minute, te-a omorât. […] Mai târziu, în timpul unei colonoscopii, îl întreb despre ce plantă e vorba. – Nufăr. ”

”Nașterea poate să-ți facă foalele zdrențe; nu prea ai scăpare, mai ales dacă ești la prima naștere. Durex ar trebui să se inspire de la producătorii de țigări și să pună pe ambalaj o poză cu un perineu post-partum – nici o femeie n-ar putea s-o privească și apoi să riște să mai rămână vreodată gravidă.”

Eu una voi recomanda tuturor această carte pentru că știu că va aduce o stare de bine!

Dincolo de numeroasele pasaje pline de umor și ironie a sorții, jurnalul are un dulce-amărui ce seamănă cu un echilibru fragil al vieții. Viața unui medic fiind ceva ce pare scos din peisaj și este luat de bun. Însă nimeni nu este perfect. Suntem oameni. Toți suntem supuși greșelilor. Chiar și medicii.

Câte persoane crezi că ar aprecia jurnalele secrete ale unui medic junior?

11 Comments on “O să vă cam usture. Jurnalele secrete ale unui medic junior”

  1. Sunt asistentă medicală și crede mă ca abea astept să citesc cartea asta datorită ție ♡♡ ! Mulțumesc mult de recomandare !

  2. Mereu mi a plăcut să citesc gândurile medicilor… Mi se pare fascinant…
    Prin intermediul acestei cărți acum pot sa mi satisfac această plăcere

  3. Pe mine chiar ma atrag acest gen de carti. Sa vad ce simte si vede cel care, te face bine. Si de obicei, juniorii chiar scriu ceea ce traiesc. Si acum vad tot felul de video pe YouTube al celot din linia intai, juniori

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.