Cartea scrisă de Kristina Kuzmic – Rămâi așa cum ești, dar mergi înainte

Întâmplător am descoperit materialele publicate de Kristina în mediul online. Aceste materiale sunt și acum de actualitate, căci sunt sub forma unor clipuri sau poze ce vin ca sprijin pentru oameni aflați în momente sensibile. O urmăresc de imediat doi ani. Așa că atunci când am văzut cartea scrisă de Kristina Kuzmic apărută în 2020, mă gândeam cu entuziasm la ziua în care va apărea și în România.

Și nu mare mi-a fost surpriza când am descoperit că Ioana Chicet-Macoveiciuc s-a ocupat de apariția în limba română a cărții. Deoarece aceste două femei au atâtea în comun când vine vorba prezență în mediul online și valori promovate. Încât par a fi verișoare îndepărtate.

Rămâi așa cum ești, dar mergi mai înainte

Kristina Kuzmič ,originară din Croația, în prezent locuiește în California cu soțul ei și cu cei trei copii. Botezată pe internet „mama adevărului”, a devenit celebră după ce clipurile ei despre parenting s-au viralizat. Ajungând la milioane de vizualizări fiecare.

Kristina vorbește sincer și cu mult umor despre toate lucrurile complicate, dureroase sau enervante din viața de părinte. Iar noi ne simțim parcă mai puțin singuri în toată aventura asta complicată a creșterii copiilor fără s-o luăm razna.

Bestseller în SUA, cartea Kristinei este la fel ca ea. Te face să râzi imediat ce ți-ai șters lacrimile de duioșie, îți dă curaj, te ține în brațe, te invită să nu te mai iei atât de mult în serios și să-ți faci viața așa cum simți că o meriți. Dar, dincolo de orice, să vezi partea bună în toate.

E o carte sinceră, cu multe dezvăluiri personale, multe idei de conectare cu copiii (și cu soacra), o carte scrisă de o femeie extraordinară, care te face să te simți și tu la fel.

Ioana Chicet-Macoveiciuc, coordonatoarea colecției Educație cu blândețe

 

carte kristina kuzmic

Carte Kristina Kuzmic

Prin intermediul cărții am descoperit de unde energia către online a autoarei. Și de unde flerul avut pentru subiectele fierbinți. Numele Oprah îți zice ceva?! Mno vei vedea în carte care e legătura Kristinei cu Oprah : ))

Da, clar e vorba și despre propria experiență și de ceea ce ar vrea să transmită altor persoane care pot trece prin astfel de provocări. Dar eu mă refer și la modul în care este prezentat ”adevărul”.

Mai întâi să îți las și linkul către canalul ei de YouTube.

Apoi să îți las și impresiile mele despre cartea Ioanei, ce se aseamănă ca stil și idee transmisă – O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă.  ține cont de faptul că sunt impresii de pe vremea când eram la început cu avântul spre cărți.

Ioana a continuat să scrie și să aducă bucurii prin intermediul cărților publicate de ea. Kristina a început să facă tururi naționale în S.U.A (a se percepe diferența de teritoriu) pentru a promova cartea, dar și pentru a susține un fel de ”spectacole” ce mie îmi par mai mult terapie de grup : ))

Și acum impresii despre ceea ce am citit

Lupta unei femei cu prejudecățile societății. Am citit despre luptele Kristinei. Despre lupta ei cu ea. Dincolo de orice, mi-a plăcut enorm de mult cum a abordat trăirile personale. Astfel încât să nu lase impresia că este doar victima ce a trebuit să îndure nedreptăți.

Văd cartea ca o scrisoare deschidă către proprii copii. O dovadă scrisă,  ce va rămâne peste ani și va scoate emoția oricând va fi nevoie. Dovada este atât pentru mamă, cât și pentru copii.

Sunt oarecum subiectivă, fiind mamă și trecând prin multe situații asemănătoare cu cele descrise în carte. Când e vorba de copii mă pierd de multe ori. De aceea și obiceiul meu prost ce are legătură cu mâncarea și acoperirea emoțiilor.

De multe ori am înghițit în sec și am avut nod în stomac. Mi-am ținut o idee mult timp după ce am citit cartea și acum e locul și momentul să-i dau drumul:


Creșterea și educarea unui copil e plină de provocări fiindcă cere ca doi oameni (părinții copilului )cu trecut și ”pregătire” diferită să fie pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește copilul. 


Ca să nu o lungesc prea mult, fiindcă aș putea face asta cu ușurință, îți las câteva citate ce te-ar putea convinge să îi acorzi cărții o șansă.

”… mă întrebam cum m-aș putea împăca vreodată cu gândul că iubesc pe cineva cu fiecare moleculă a ființei mele, și totuși știu că nu voi putea să-l apăr niciodată de inevitabila amărăciune și durere pe care i le va scoate viața în cale.”

”Credeam că dând glas tuturor lucrurilor pe care le simt dovedesc că sunt un om onest, un om direct, îndrăznet și curajos. Nu luam în considerare pe vremea aceea faptul că, înainte de-a auzi adevăruri dureroase, trebuie să ne simțim iubite, trebuie să ne simțim în siguranță și acceptate. Fără această siguranță, nu ne vom putea depăși sentimentele de respingere sau de durere ca să reflectăm asupra conținutului criticii…”

”Datoria mea nu este să fiu plăcută de copiii mei. Și nu pun la suflet atunci când copiii mei nu mă plac, pentru că starea lor de bine este mai importantă pentru mine decât părerea lor despre mine. Am speranță că, dacă-i cresc bine, cu suficientă dragoste și disciplină, vor ajunge într-o zi genul de oameni buni și cumsecade pe care să am privilegiul să-i numesc prieteni. ”

Ți-am zis că mă pot lungi. Dar mă opresc aici. Și sper că te-am convins să îi acorzi o șansă!

Crezi că te-ar relaxa cartea scrisă de Kristina Kuzmic?

10 Comments on “Cartea scrisă de Kristina Kuzmic – Rămâi așa cum ești, dar mergi înainte”

  1. O urmăresc pe autoare în on – line – este foarte reală, transmite publicului ei și cu siguranță o carte a ei va fi chiar interesanta. Pe wish list!

  2. Prietena mea cea mai buna a citit aceasta carte si urmeaza sa o citesc si eu. Abia astept. Noi mereu facem schimb de carti.

  3. Este o carte pe care multe femei ar trebui sa o citească… Cu siguranță multe dintre noi suntem în situația Kristinei…

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.