Eu, vinul de la Vinalia și Conacul din Ceptura

Mai am câteva zile de tratament și apoi pot să dau o altă  formă intențiilor ce au venit odată cu materialul primit de la Vinalia și Conacul din Ceptura.

Pe lângă faptul că voi căuta să văd dacă mă cucerește gustul vinului din selecția Vinalia, mă gândesc serios la Conacul din Ceptura. Mi se pare ceva inedit, superb, ideal pentru a-mi potoli pofta de călătorii și locuri faine. Dacă tot  e cu dichis concediul sau vacanțele, măcar să îmi ofer variante locale ce înainte nu apăreau  pe radarul meu.

Concediul nu este vacanţă.

Vinalia și Conacul din Ceptura

Hai să îți arat materialul primit de la ei.


Cum alegi vinul bun?

“Trebuie să te împrietenești cu vinul și să-l alegi pe acela care merită să-i spui dumneavoastră.” – cuvintele lui Fănuş Neagu capătă sens în locul în care vinul e la el acasă. La Vinalia – Conacul din Ceptura, crescut în viţă de vie nobilă pe 10 hectare dimprejur.

Pe lângă o colecție impresionantă de vinuri alese, Conacul Vinalia îți oferă un refugiu într-un loc magic. O oază de liniște între vii. În inima naturii unde iți poți limpezi gândurile și îmbăta simțurile cu licoarea acestui pământ binecuvântat de soare.

E sălașul ideal daca vrei să fugi de oraș, de zgomot și de griji ca să te regăsești în mijlocul podgoriilor, să asculți poveștile locului și ale vinurilor sale:

  • Garagiste de Vinalia” spune povestea începuturilor cramei când s-a pornit cu un petec de vie și visul de a dărui azi un vin înnobilat de un mănunchi de fructe roșii cu taninuri bine echilibrate.
  • Magie de Vinalia” este o combinație fericită între mai multe soiuri de struguri.
  • Miracol de Vinalia” nu și-a primit numele doar de amorul artei. E ceva special în soiul de Fetească Neagră de la noi… e mai puternic, mai sigur pe el, mai persistent pe papilele gustative.
  • Mister Merlot de Vinalia” chiar este o enigmă. Nimeni nu-și poate explica cum de se simt atât de pronunțat prunele negre și afinele în acest Merlot…
  • Mister de Vinalia” în varianta Cabernet Sauvignon vine cu un buchet intens de coacăze roșii și negre cu note de ciocolată. Doar imaginează-ți gustul catifelat…

După degustare

Pentru a te convinge și mai mult de gustul unic al vinului, trebuie să-l savurezi alături de preparatele de la restaurantul Conacului. Vei descoperi că vinul nu stă numai în pahar, ci și în farfurie. Meniul fiind plin de rețete în care licoarea lui Bachus desăvârșește preparatele sofisticate.

Iar, după o masă copioasă, îți va prinde tare bine puţină odihnă în odăile conacului care are o istorie lungă: înaintea lui ’89 a funcționat drept cămin, cantină și birouri administrative pentru Ferma 2. Unde erau aduși elevi și studenți în practică.

Acum vei aprecia arhitectura neo-românească.

Designul minimalist al camerelor în care pereții finisați aduc aminte de casa bunicilor.

Iar mobilierul simplu, antichizat, se completează cu:

  • coperțile partiturilor interbelice
  • sau cu sumedenia de obiecte care spun povestea vinului: corpuri de iluminat din sticle de vin, doage și cercuri de butoi, tablouri cu vorbe de duh.

Dacă, la plecare, ai luat cu tine vinul licoros, produs în ediție limitată, ai grijă, căci fiecare strop te va întoarce iar și iar la Conacul din Ceptura.


Eu, vinul de la Vinalia și Conacul din Ceptura

Eu și  gândurile mele

După ce am căutat Vinalia și Conacul din Ceptura, nu știu la ce să mă gândesc prima dată. La vinul delicios ce îmi va  stârni simțurile sau la conacul ce musai să îl văd cât mai repede….

Mă gândesc la un rose demisec, la struguri rose, la felii de pere, la alune extra prăjite și la o brânză brie mild… o carte bună lângă și o musică ușoară în fundal. Ce să mai vreau  pentru o relaxare în mijlocul săptămânii?!

Da, mă gândesc și la un  preparat special în care să folosesc vinul în timpul procesului de gătire, ce să-i fac dacă mă uit la emisiuni culinare.

Dar cel mai mult mă gândesc la conac. La ce voi găsi acolo. La cum îmi voi încărca bateriile. La cum mă voi plimba printre vii. La cum voi observa ceea ce se întâmplă cu vinul la conac.

Tu la ce  te-ai gândi prima dată: la vin sau la conac?

22 Comments on “Eu, vinul de la Vinalia și Conacul din Ceptura”

  1. Ce pofta de vin mi-ai făcut, nici eu nu sunt prea mare bautoare, deși am tot zis ca ma învăț sa beau în fiecare zi câte un pahar la masa.

  2. Eu M-am gândit prima data la vin … nu știu de ce! Nu prea beau vin … decât foarte rar, dar ocazional servesc câte un pahar. Nu știu deloc sa-l aleg și nici sa-l asociez cu mâncarea

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.