Recenzie Fecioarele – Alex Michaelides

Am și uitat că am ocazia să fac recenzii de carte pe blog :)) Dar mă bucur că revin la acest obicei sănătos cu Recenzie Fecioarele – Alex Michaelides.

Sora” mai mare a cărții de față, Pacienta tăcută, este una ce m-a cucerit iremediabil de stilul autorului, astfel încât nu am ezitat prea mult când a apărut cartea ”Fecioarele”. Despre prima carte am scris aici – Pacienta tăcută a ajuns cu recenzie pe blog

Descrierea oficială a cărții Fecioarele – Alex Michaelides

”Edward Fosca e un ucigaș. În privința asta, Mariana n-are nici o îndoială. Dar Fosca e intangibil. Profesor de tragedie greacă la Cambridge, chipeș și charismatic, este adorat de colaboratori și de studenți deopotrivă – mai cu seamă de membrele unei societăți secrete cunoscute drept Fecioarele. Mariana Andros este o psihoterapeută strălucită, dar aflată la limita echilibrului interior, care devine obsedată de grupul Fecioarelor atunci când o membră a acestuia, prietenă de-a lui Zoe, nepoata ei, este găsită moartă la Cambridge.

Ea însăși absolventă a acelei universități, Mariana bănuiește că dincolo de frumusețea idilică a clopotnițelor și turnurilor, dincolo de tradițiile străvechi se ascunde ceva sinistru. Și ajunge la convingerea că, în pofida alibiului său, Edward este vinovat de crimă.

Dar de ce și-ar ucide profesorul una dintre studente? Și de ce revine el mereu la riturile asociate Persefonei, fecioara arhetipala, și la călătoria ei în lumea subterană? Când e găsit un alt cadavru, obsesia psihoterapeutei de a dovedi vinovăția lui Fosca scapă de sub control, amenințând să-i distrugă credibilitatea și cele mai apropiate relații.

Însă Mariana este hotărâtă să-l oprească pe ucigaș cu orice preț, chiar și acela al vieții sale. ”

Îți recomand să cumperi cartea de aici – mai mereu sunt promoții tentante!

Recenzie Fecioarele – Alex Michaelides

Ziua în care am citit cartea a fost una specială. Una liniștită. În ziua de Crăciun.

Dap, așa mi-am petrecut eu dimineața.  În liniște, cu cafeluța (cafeluțele de fapt) la purtător și cu mintea prinsă în filele cărții.

Recenzie Fecioarele

Mi-a plăcut enorm de mult cartea. A fost parfum pentru mintea mea.

Citind cartea am găsit iar poftă pentru lectură. Doar că este mai greu să găsesc acele cărți ce să le pot compara cu Fecioarele sau Pacienta tăcută.

Este o carte ușor de parcurs. Și este foarte bine construită acțiunea și firul narativ. Astfel că, deși aveam deja ”modelul” de la Pacienta tăcută, pe parcursul cărții ”Fecioarele” nu am bănuit deloc finalul.

Răsturnări de situație nu sunt în așa hal încât să te amețească. Sunt doar mici indicii adăugate, mici personaje ce vin și pleacă din peisaj, ce nu știi dacă sunt sau nu importante pentru imaginea marea de ansamblu. Fiecare pasaj, fiecare amintire, fiecare acțiune, fiecare gând al personajelor, a contribuit la starea mea de bine ca cititor al cărții.


Chiar dacă descrierea oficială a cărții se axează mai mult pe partea de crimă a cărții, și partea mai puțin glamour o văd crucială. Adică acea parte în care am aflat despre Mariana și provocările ei ca și psiholog și ca văduvă. Partea în care se îndoiește de ea din toate punctele de vedere și cum această provocare ce apare la școala nepoatei ei, cu crimele și suspecții clasici dintr-o astfel de situație, o văd ca pe o redescoperire și o întărire a propriei persoane. Aceasta cred că a fost pentru mine partea ce m-a ținut în carte(da, și partea de mister și crimă a contat, dar nu atât de tare).


Un alt aspect ce mi-a plăcut maxim în cartea ”Fecioarele”, a fost faptul că la un moment dat am dat și peste un personaj ce apare în cartea ”Pacienta tăcută” și ce va avea un rol important în aceasta. Acest detaliu a făcut să aibă și mai mult sens citirea celor două cărți. Ca și cum ar fi un indiciu doar pentru cunoscători : )

Concluzie Recenzie Fecioarele – Alex Michaelides

Adaugă cartea în coș, cu prima ocazie finalizează comanda și apoi bucură-te de lectură!

Ce alte carte antrenantă mi-ai recomanda să citesc?

22 Comments on “Recenzie Fecioarele – Alex Michaelides”

  1. Eu am citit întâi Fecioarele și apoi Pacienta. Mi-a plăcut mai mult Fecioarele. Nu le pot trece, totuși, în topul cu thrillere favorite. Mi-a plăcut atmosfera dark academia din Fecioarele, dar nu a avut suficient suspans pentru gustul meu.

Părerea ta contează pentru mine!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.