SBCM și cei din jur. Profesie și Protejare

SBCM= Sunt Bine Cu Mine. Material despre Profesie și Protejare.

Din start am o curiozitate. Una legată de gândurile tale și prima impresie legată de povestea de viață  a Marianei. Poveste ce o vei descoperi în acest material și ce face parte din campania ”Sunt Bine Cu Mine și cei din jur”.

Mariana este șofer pe tir. Doar cu această informație, care a fost primul tău gând sau prima ta curiozitate?

Când am aflat povestea ei și când am vorbit cu ea despre această campanie și am discutat despre alegerile sale și despre partea de social media ce mă interesează pe mine, am descoperit o femeie și un om profesionist, ce își iubește meseria.

Un om împăcat cu alegerile sale, un om sigur pe sine mai ales în ceea ce privește munca ei. O mamă mândră de ea și de ceea ce a  oferit copilului său ca model în viață. O femeie ce este bine cu ea și cu cei din jur.

Până când a putut să dea pentru permis de conducere categoria C și E, ea a profesat ca și instructor auto. Apoi și-a urmat pasiunea și a trecut pe la volanul a mai multor autovehicule, ”crescând” de la an la an. Trecerea poate părea ușoară, însă mereu au existat provocări. Provocări ce veneau în urma etichetelor legate de locul femeii în lumea șoferiei. Lumea ce încă mai are urme de sexism. Lume în care doar bărbații s-ar pricepe și în care femeia este văzută ca intrus.

Povestea Marianei scrisă de ea și perspectiva psihologului despre provocările întâlnite de Mariana le poți citi aici.  Este vorba despre materialul scris de psiholog Sofia Laza, partenera mea în această campanie.

Profesie și Protejare.

Acestea sunt cuvintele alese de mine pentru povestea de viață a Marianei.

Pentru a înțelege mai bine campania, te invit să parcurgi și aceste materiale:

Booon, și acum partea de social media. Deși am o dorință și de a dezbate subiectul…. găsesc eu o altă ocazie și formă. Sau mă găsește ea pe mine.

Sunt Bine Cu Mine și cei din jur chiar dacă PROFESIA mea este ieșită din tipare

Aceasta este afirmația indirectă  a Marianei. Și o felicit pentru atitudine!

profesie si protejare

Eu m-aș putea lega de ”tipare”. De încadrări, de etichete, de metalitate învechită, de reticență la nou… dar Sofia a scris mai bine despre această parte decât aș putea eu debita pe aici.

Dar mă leg în schimb de profesie și cum este ea prezentă în social media. Și este la fel ca în viața reală… doar mult mai rău :)))

Iar în ceea ce o privește pe Mariana nu e ca și cum ar fi urmat o direcție o perioadă și dintr-o dată a schimbat cursul. Ea de mică a știut că asta vrea să facă și tot ce a făcut a fost în acest sens.

”Încă din copilărie îmi plăcea să stau pe lângă tata când își repara motocicleta, mă învățase s-o conduc când aveam 13-14 ani. Îmi promisese că atunci când o să am 18 ani va face tot posibilul să îmi asigure banii necesari pentru școala de șoferi. Și așa a fost.

 

O mare parte din experiență am câștigat-o conducând ARO-ul cu remorcă al vecinilor mei. Ghinionul vecinului de a avea permisul suspendat a fost norocul meu deoarece mă chema de șofer ori de câte ori avea un drum de făcut. Așa am învățat să conduc mașini cu remorci, să manevrez marșalier, să pot să intru în curte cu remorca. ”

Care ar fi fost impactul postării în social media la momentul respectiv al acestui paragraf?! Încurajări, admirație, uimire, dezacord, milă….

Crezi că acum este diferit? Să oferi unui copil ocazia să încerce ceva ieșit din tipar și să postezi acest aspect în social media, chiar și dacă o postezi pe profilul personal, doar pentru prieteni, va genera păreri împărțite.

Câți dintre prietenii din social media sunt de fapt prieteni?

De ce ar fi părerea lor de pe FB importantă/relevantă pentru tine și situația prezentată?!

Și după ce a trecut de ”obstacolul” legat de faptul că este femeie la volan, apare ”obstacolul” vârstei. 

” Din păcate mai sunt încă angajatori cu prejudecăți. Vor să angajeze doar persoane tinere iar cei care au trecut de o anumită vârstă, de multe ori trebuie să accepte anumite condiții, nu tocmai bune de frica de a nu-și pierde locul de muncă și de a nu se putea angaja în altă parte.

 

Din punctul ăsta de vedere, în afara țării, e un pic altfel. Aici doar trebuie să muncești, să fii responsabil, corect și locul de muncă îți e asigurat. Nu contează vârsta care o ai câtă vreme muncești.”

Să postezi așa ceva în social media nu se cuvine, nu?!

Dacă vede un posbil angajator… sau un coleg ”binevoitor”… sau chiar ”prieteni” care vor considera că te  plângi de situație și te vor ”ajuta” cu un ”Ție ți-a trebuit șoferie!”.

Sunt Bine Cu Mine și cei din jur dar mă PROTEJEZ de situații neplăcute

În cazul Marianei, asta se traduce prin ”Nu postez în social media păreri personale!

Postează, nu evită mediul online complet. Dar pune altceva. Poze din locurile prin care ajunge prin intermediul contractelor, amintiri din alte locuri și perioade și postări relevante pentru ea. Dar nu păreri. Nici observații legate de prejudecățile întâlnite de o femeie la volan.

Auto Protejare

Citește paragraful de mai jos și gândește-te la stabilitatea emoțională:

”Ce e de fapt munca pe comunitate?

Te duci cu camionul în Europa, stai 2 – 3 luni de zile pe camion, practic n-ai casă, n-ai absolut nimic, te descurci în 2 pe 2 cum se zice, dușuri în Peco, spălat de rufe la spălătorii, trebuie să îți faci aprovizionare, trebuie să știi unde să ieși de pe autostradă ca să poți să îți cumperi ceea ce ai nevoie.

Cam asta e comunitatea.”

E greu pentru oricine să fie bine cu el în aceste condiții, de unul singur, nu?! INDIFERENT că este vorba de femeie sau bărbat, este greu. Diferența  o face acceptarea greutății și comunicarea.

Având toți acești factori la care să facă Mariana față, crezi că  social media ar ajuta sau ar încurca?

Social media nu este nici roz bombom, nici bau-bau. Este un INSTRUMENT. Depinde de noi cum îl folosim și cum ne raportăm la el.

Trasarea unor limite este cea mai bună alegere. Atât online, cât și offline.

Ca să fii bine cu tine și cei din jur, mai întâi trebuie să fii tu bine cu tine. Fără altcineva. Tu cu tine. Dar cum să fii bine cu tine dacă opinia celor din jur îți bruiază valorile și  acțiunile?!

PUNE LIMITE și ajustează totul în funcție de ceea ce  vrei de la tine!

20 Comments on “SBCM și cei din jur. Profesie și Protejare”

  1. Sunt detul de putin prieteni pe care ma bazez in online si cu care nu interactionez in viata de zi cu zi. Nu stiu daca situatia a facut-o sau nu amestec lucrurile

  2. Sunt foarte rare momentele cand sunt afectata de ceea ce zic cei din jur. De obicei cam stiu adevarul despre mine si nu ma las atinsa de rautati

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.