Atomic Habits și puterea micilor schimbări

Puterea micilor schimbări este mult mai mare decât credeam eu înainte de a începe citirea cărții Atomic Habits. Și abia acum, după aproape un an de la prima citire a cărții am zis să dau frâu cuvintelor dedicate special acestui subiect.

Am mai avut tentative de materiale în care am prezentat cartea ca pe un instrument valoros în crearea unui stil de viață sustenabil și echilibrat. Le poți citi aici:

Iar anul acesta am recitit cartea și am făcut un fel de daily-vlog după citirea unor anumit număr de pagini din cartea. Poți vedea clipurile aici.

Descrierea oficială a cărții:

Inspirându-se din cele mai noi descoperiri din biologie, psihologie și neuroștiințe, James Clear a conceput un ghid ușor de asimilat, cu ajutorul căruia obiceiurile bune devin inevitabile, iar cele rele, imposibile.

Învață:

 • să-ți construiești un sistem pentru a deveni cu 1% mai bun în fiecare zi;
 • să renunți la obiceiurile rele și să le păstrezi pe cele bune;
 • să eviți greșelile comise în general de cei care încearcă să-și schimbe obiceiurile;
 • să depășești lipsa de motivație și de voință;
 • să-ți dezvolți o identitate mai puternică și să crezi în tine însuți;
 • să-ți faci timp pentru noile obiceiuri (chiar și când viața o ia razna);
 • să-ți concepi un mediu care să favorizeze succesul;
 • să faci schimbări mici, ușoare, care oferă rezultate mari;
 • să-ți revii atunci când te abați de la drum;
 • și, cel mai important, cum să aplici aceste idei în viața reală

…….și multe altele

Indiferent dacă e vorba de o echipă care încearcă să câștige un campionat, o organizație care speră să redefinească o industrie sau pur și simplu un om care vrea să se lase de fumat, să slăbească, să reducă stresul ori să realizeze orice alt obiectiv, Atomic Habits este soluția.

Atomic Habits și puterea micilor schimbări

Am tot amânat articolul despre această carte deoarece îmi este frică că ceea ce voi scrie eu aici să nu se ridice la înălțimea cărții în sine. O văd atât de utilă și importantă pentru oricine dorește o îmbunătățire a vieții, încât ar fi păcat să nu-i fac cinste!

Căutând pe ce parte să iau abordarea cu această carte, voi începe cu partea în care îți mărturisesc că această carte m-a ajutat să slăbesc peste 15 kilograme. Ți-am atras atenția, nu?! Dap, așa este.  Fără nici un schepsis la mijloc. Mă raportez acum la acest aspect și la acest impact al cărții în viața mea. Însă cele citite și aplicate de mine m-au ajutat și în alte situații.

Despre procesul meu în care am slăbit voi scrie într-un material viitor (cât de curând) și voi adăuga aici linkul.

Este vorba de mici schimbări, mici ajustări, ce aplicate zilnic fac o maaaaare diferență. 

Cartea o poți comanda de aici!

Cel mai bun și important sfat pe care vreau să ți-l ofer legat de carte este să o citești încet!

Când am citit-o prima dată mi-am impus să citesc 5 pagini pe zi. Era vară și îmi pica tare bine să citesc din carte dimineața, după ce veneam de la alergare. 5 pagini pe zi sunt ideale pentru parcurgerea cărții! Chiar dacă durează mai mult până o termini de citit, informațiile aflate se așează altfel atunci când sunt în cantitate moderată și au timp să se prindă de tine.

La o doua citire, am mărit numărul paginilor citite la o ”sesiune de lectură” și nu a fost atât de intensă lectura. Deși m-a ajutat iar ceea ce am citit, data viitoare (căci va fi o a treia lectură și a patra și a cincea… ) voi citi iar cu 5 pagini pe zi.

Și neaparat cu un caiet lângă, în care să-ți notezi ideile importante.

puterea micilor schimbări

Puterea micilor schimbări

Țin minte și acum cât de greu mi-a fost la început când mă trezeam dimineața la 5,30 ca să ies la alergare. Însă fiecare zi era tot mai ușoară. Deoarece nu consideram că am reușit în momentul în care terminam alergarea, ci în momentul în care mă ridicam din pat ca să mă echipez. Dacă reușeam să mă ridic din pat, deja alergarea era sigură.

Astfel de acțiuni mici sunt cele care asigură succesul unei acțiuni mari – în concepția noastră.

Pentru că până la urmă totul ține de percepția proprie. Pe cum scriu îmi aduc aminte de pasaje din carte, de exemple concrete de situații la care m-am putut raporta și din care am învățat.

Cartea este utilă atât pentru tine dacă îți dorești îmbunătățirea stilului de viață (sănătate, familie, loc de muncă, școală, grup de prieteni etc. ), cât și pentru copilul tău. Fiindcă prin intermediul tău copilul își modelează obiceiurile ce îl ajută să se dezvolte.

Citate preferate

Foarte grea alegere. Am un caiet în care am notat paragrafele ce mi-au plăcut la o doua citire, iar pagina de fb a blogului și profilul de instagram este plin cu poze&postări de anul trecut în care notam citatul zilei, ce îl luam din această carte.

Îți reamintesc că poți comanda cartea de aici la un preț bun!

”Ne obișnuim atât de mult cu ceva ce am făcut de o mie de ori, încât nu ne mai punem întrebarea dacă e bine sau nu.”

 

”Un obicei, înainte de a fi perfecționat, trebuie să aibă șansa să se formeze.”

 

”Prețul obiceiurilor bune este plătit în prezent. Prețul obiceiurilor negative va fi plătit în viitor.”

 

”Cea mai mare amenințare care planează asupra succesului este plictiseala, nu eșecul. Ne plictisim de anumite obiceiuri pentru că nu ne mai oferă plăcere.”

 

”Acela care știe de ce trăiește, poate îndura cum trăiește.” – Friedrich Nietzsche

 

Cuvintele mele despre această carte nu se opresc aici. Voi scrie mereu despre ea când va fi cazul. Voi readuce ocazional aminte despre cele citite. O voi sugera oricui mă întreabă de o carte bună. O voi face cadou oricui cred că este pregătit pentru ea. MERITĂ!

Tu crezi în puterea micilor schimbări?

 

BONUS

Playlist pe canalul meu de YouTube cu această carte

 

23 Comments on “Atomic Habits și puterea micilor schimbări”

 1. O carte pe care am citit-o acum 3-4 ani și pe care o recomand tuturor. Cred că este o lectură utilă în a înțelege cum funcționează obiceiurile, care te poate motiva și îți poate oferi idei practice de pus in aplicare. Cu siguranță o voi reciti, dar până atunci, îți mulțumesc că mi-ai reamintit idei din carte prin intermediul recenziei și citatelor.

 2. Mulțumesc frumos pentru recomandare, de ceva vreme vreau și eu să citesc această carte. Tot încerc, nu cu ușurință, să adopt un stil de viață mai sănătos în ceea ce privește alimentația și mișcarea.

 3. Mai întâi am văzut schimbarea iar acum, după ce am citit despre ”instrumentul” care te-a motivat și ajutat să faci asta, m-ai convins că trebuie să citesc cartea neapărat.
  Mulțumesc pentru recomandare!
  Felicitări!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.