Legea mirosului și zacusca făcută la bloc

Am fost foarte surprinsă când am descoperit că există ”legea mirosului”, adică Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, în care inițial se dădeau amenzi pentru oamenii care făceau miros puternic pe scara blocului.

Și cum în perioada următoare zacusca va aduce cuceri spațiul dintre blocuri, am zis că musai să scriu un pic despre acest subiect. O să te amuzi când când o să afli cum am ajuns eu să descopăr legea mirosului.

Un colet și o idee

Coletul cu produse de la Asevi a fost cel ce a cauzat această mini-documentare. Căci în colet, pe lângă celelalte produse despre care voi scrie la momentul potrivit, se afla și odorizantul de cameră Loeme. 

Bineînțelesc că l-am testat și au fost suficiente două pufuri ca să împrospăteze aerul din cameră. Pe viitor voi folosi doar un puf : ))

Așaaaa… și vorbeam cu  soțul meu despre cât de puternic este acest odorizant și cât de bine va prinde în perioada următoare, când aromele de zacuscă vor dansa pe casa scării.

–  Am mai avut un material asemănător cu ocazia sărbătorilor de iarnă, când efectiv am parfumat casa scării pentru a acoperi mirosul de cârnaț și de fripturi. Poți vedea clipul aici! –

De data aceasta soțul a fost cel care m-a informat că există o lege în dezbatere, conform căreia cei ce fac miros puternic pe casa scării sunt pasibili de amenzi de până la 3000 de lei. Șoc și wtf!

”Legea mirosului” nu se aplică pentru persoanele fizice!

Această lege vizează doar operatorii economici ce desfășoară activități ce pot aduce disconfort olfactiv să ia măsurile prevăzute în această lege!

Puteți citi articolul mai complex legat de aceste reglementări pe avocat.net

Eu credeam că este de la sine înțeles, dar se pare că este nevoie de ceva specific pentru a aduce bunul simț la înaintare. Operatorii economici fiind obligați să elaboreze și să respecte planuri de gestionare a disconfortului olfactiv.

Cu toate că unele activități tocmai pe acest miros se bazează: plăcintăriile, tonetele de gogoși, fast-food-urile… Mno, acum belea pe ei.

Zacuscă la liber

Bunul simț nu ar trebui să lipsească.

De aceea, chiar dacă aleg să fac uneori zacusca în apartament, nu deschid ușa larg ca mirosul să meargă pe scara blocului și implicit în casele oamenilor ce atunci intră sau ies. 

Mirosul iese oricum pe fereastră și ajunge la toți vecinii din scările apropiate. Rețeta pentru zacuscă ce eu o urmez este aceasta – Rețeta de zacuscă pentru fasole și vinete.

Și sigur voi apela la odorizant după ce am terminat de făcut curățenia de după zacuscă. Știu din experiență că mirosul de ceapă și ardei călit nu iese cu una cu două.

Tu ce părere ai despre această lege?

Și crezi că odorizantul te-ar ajuta pe viitor sau preferi alte variante?

zacusca la bloc si legea mirosului

16 Comments on “Legea mirosului și zacusca făcută la bloc”

  1. Si la casa se fac unele mirosuri in casa.. stiu de la bunici, cand ne-ar fi prins bine un astfel de odorizant cand veneau vecini in vizita : ))))

 1. Habar nu aveam ca exista aceasta lege. Oare se aplica si daca ai 2 shaormenii si o patiserie la parterul blocului si mai miroase din cand in cand a covrigi arsi, pui shanghai si alte minuni?
  Pana atunci o sa incerc si eu odorizantul de la Asevi.

 2. Nu stiam de aceasta lege dar oricum nu intereseaza pe nimeni. 🙂 Eu stau la etajul 4 si pana ajung in casa stiu ce au gatit toti vecinii mei dupa miros, dar nu ma deranjeaza, ba chiar imi dau idei.

 3. Ce-i drept mirosul puternic de la anumite mancaruri merge prin tot blocul doar ca nu pot sa spun ca sunt deranjata. Eu am o hota suficient de puternica si nu prea creez neplaceri de genul

 4. Nu fac des zacusca pentru ca nu mananc decat eu si mama. Deci nu este rentabil din pacate. Locuind la curte, mirosurile oricum de amesteca. Eu am cam gemuit anul asta si poate mai fac vreo doua serii. Insa as pastra acel spray de care spui pentru noptile cu cine tarzii ale sotului. A se intelege ca prajeste circa 5-600 de gr de carne de porc impanata. Nu stiu cum reuseste sa afume bucataria 🙁

   1. O da 😀
    la prajit sunt naspa rau. Dar compensez cu preparatele coapte. Acum am la cuptor o tava de ciocanele cu legume.

 5. Nu stiam de aceasta lege,bine ca locuiesc la curte si nu am treaba cu legea.Da odorizantul ajuta sa miroasa frumos in camera!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.