Buget lunar pentru mâncare. Ep,1 – Pregătire

Chiar se poate să ai un buget lunar pentru mâncare, doar că este nevoie de un pic de pregătire, de organizare. Și mai ales să vrei să faci așa ceva.

Că poți trăi și fără a avea un buget lunar. Poți trăi și fără să te minunezi pe banii aruncați aiurea pe tot felul de gustărele sau pe mese principale ce se aruncă din prea mult bine.

Ideea acestui articol mi-a venit atunci când am primit factura pentru meniul meu lunar. Am intrat anul trecut într-un program de re-educare alimentară ce mă ajută să îmi schimb obiceiurile alimentare. Și de când am intrat în program, am început să văd altfel treaba asta cu mâncarea. Mai ales acum când am cunoștință de costul schimbării- până acum știam frânturi și eram concentrată mai mult pe stăpânirea emoțiilor. Vezi aici de ce zic asta – Pedeapsa din farfurie. Sau recompensă?

Atunci când am văzut factura, am avut un mic șoc. Suma este irelevantă momentan, dar impactul a fost mare. Mai ales că m-a ajutat în procesul meu de schimbare. Aceste aspecte le voi dezbate separat de ideea de buget lunar pentru mâncare ce vreau să o dezbat acum. Te țin la curent.

Buget lunar pentru mâncare. Pregătirea terenului

În acest prim articol, căci vor fi mai multe, încerc să vin și să îți prezint avantajele acestui gen de organizare și cum să te pregătești pentru evidența lunară a cheltuielilor cu mâncarea.

Să nu te aștepți să găsești aici răspunsul pentru orice situație din lumea asta. Mi-ar fi imposibil să le acopăr pe toate. Dar împreună orice este posibil. Doar dă-mi un semn dacă vrei mai multe detalii sau ghidare 🙂

Buget lunar pentru mâncare. Pregătire

De ce să ai o evidență a cheltuielilor cu mâncarea?

  • Afli câți bani se duc pe mâncare
  • Afli cât de sănătos mănânci
  • Afli cât de conștient cumperi mâncare sau produse alimentare
  • Afli că poți slăbi când îți cunoști cu adevărat obiceiurile ce implică alegerea mâncărurilor

Știu, sunt câteva puncte interesante expuse aici. Sunt de la mine dare. Eu pe acestea le văd relevante când mă gândesc la o evidență a cheltuielilor.

Îți aduc la înaintare și ideea că orice evidență a cheltuielilor are nevoie de o evidență a veniturilor. Ca să fie imaginea mai completă.

Am găsit un articol destul de interesant legat de construirea unui buget lunar personal, ce implică mai multe cheltuieli și are și un suport grafic interesant (adică fișier) – CUM SĂ-ȚI CONSTRUIEȘTI UN BUGET PERSONAL LUNAR.

Acum mă limitez însă la partea legată de mâncare.

Care sunt primii pași în realizarea unui buget lunar pentru mâncare?

Eu am început cu un meniu săptămânal pentru mâncare.

Am cumpărat de aici pachetul săptămânal și apoi am făcut în fiecare duminică o mini ședință de familie în care stabileam în mare ideile pentru mesele din săptămâna ce urma. Despre acest meniu săptămânal o să scriu un articol separat și revin cu link aici.

Apoi am început să adun bonurile fiscale din magazinele unde-mi fac cumpărăturile sau  locurile unde mai mâncăm în oraș/ patiserii. Din totalul bonului am scăzut produsele nealimentare dacă era cazul și am notat totalul pe bon. Le țin pe toate într-o folie și la sfârșit de lună le voi centraliza.

Știu, pare muncă aiurea, pentru oameni ce nu au ce face cu timpul liber. Eu am nevoie însă de această muncă, de această organizare. Pentru a ști mai bine cât cheltui cu mâncare și să identific unde trebuie să ajustez astfel încât să nu existe risipă.

Să îți mai zic că notez și cumpărăturile ce le fac la piață? E pe genul ”go big or go home”!

Este necesar un minim de o lună pentru a avea date suficiente și relevante pentru a crea un buget lunar pentru mâncare. Se poate întinde până la maxim 6 luni. Dacă în 6 luni nu reușești să te organizezi înseamnă că ai nevoie de consultanță sau să lași baltă ideea.

Cine se bagă la așa ceva?

Mamele vor fi primele!

De ce să ne ascundem după gard. Sunt femei ce au și timpul necesar unui astfel de ”studiu de piață” și au și interesul pentru așa ceva.

Și le felicit de pe acum pe acele mame ce se gândesc să pună în practică ideea.

Știi de ce?!

Pentru că vor fi un exemplu pentru copil, astfel încât el să prindă obiceiul de mic și să crească în spiritul unui control al cheltuielilor cu mâncarea și al alegerilor conștiente. Zice eu, care am trecut prin multe cu ai mei copiii- Banii copilului.

Dacă ai mei părinți aveau un buget de cheltuieli, eu acum nu mă gândeam cum să fac unul și cum să îl fac să fie util.

Curând apare și episodul 2 al bugetului lunar cu mâncarea!

Cum ți se pare acest obicei?

Tu ai un buget lunar cu mâncarea?

Ce informații ai vrea să afli în următoarele articole dedicate acestui subiect?

21 Comments on “Buget lunar pentru mâncare. Ep,1 – Pregătire”

  1. Chiar ma gandeam zilele acestea la o astfel de organizare. Eu sunt genul care-si noteaza tot si ma gandisem la ceva de genul acesta, dar dupa ce fac partea acea de planificare pe zile cu ce mancam intr-o zi.

  2. Da, zici foarte bine! Mamele sunt primele. Și eu am început sa fac asta de când a apărut copilul și voiam sa ma asigur ca ii asigur cea mai buna mâncare și nu întru în acest buget, sa îl sacrific.
    Am urmărit pas cu pas… Și parca mi-aș fi văzut stilul meu. Soțul mereu zice ca sunt exagerata. Acum îmi dau seama ca nu sunt singura ceea ce ma face sa cred ca nu fac ceva greșit

  3. Într-adevăr, un buget făcut special pentru mâncare este foarte bine venit. Asta dacă reușim să nu ne abatem de la cumpărăturile planificate. 🙂
    Și eu am reușit vreo 4 luni .
    Mulțumesc pentru recomandări și idei!

    1. Cred ca avand un buget altfel faci si cumparaturile. Adica daca avem 1000 ron pe luna pentru mancare (de ex) in banii aia poti sa iti iei ce vrei. Ca idee. Insa abia astept sa adun mai multe informatii in urmatoarele articole pe acest subiect.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.