Poftă de curat

Mereu mă cuprinde o poftă de curat când se adună multe gânduri sau când simt că a trecut prea mult timp de la ultima curățenie. Și când mă refer la curățenie, mă refer la curățenie în casă, curățenie în suflet, curățenie în minte.

În 2017 am scris acest articol – Curăţenie în casă, suflet, viaţă. Și uite ce gând așterneam atunci aici:

”Eu mă simt mai uşoară, mai „curată” atunci când am terminat şi treaba prin casă şi am avut ocazia să şi analizez ce este în sufletul meu. Curăţenia sufletului nu are loc doar când mă apuc de curăţenie prin casă, doar că, acum, în această perioadă, când totul este mai altfel, cele două merg mână-n mână.”

E drept, acum am mai schimbat curățenia în casă cu unele sesiuni de Pauză prin mișcare. Că deh, e mai ciui să fac efort de capul meu. Că în casă am vremea să tot fac curat. Că nu e ca și cum fuge casa de mizerie sau mi-ar fi rușine dacă vine cineva în vizită.

S-a schimbat și percepția mea de atunci.

Am făcut și curat în gânduri și așteptări

Mă înconjor de oameni ce știu că îmi vor binele când mă întreabă ce-i cu mormanul de vase din chiuvetă. Cu oameni ce se simt ușurați când văd mormanul meu de haine ce așteaptă să fie împăturate, zicând că măcar nu se mai simt frustrați că doar la ei este așa uneori. Cu oameni ce îmi zic dacă ceva nu li se pare în regulă și nu așteapăt să plece de la mine ca să mă vorbească pe la spate. Cu oameni ce mă vor pe mine curată în fața lor, nu toată casa.

Nu mai am așteptări de la mine să fac perfect, să fac tot, să fac singură, să iasă bine mereu.

Nu pot. Nu mai vreau,

Ce înseamnă acum poftă de curat pentru mine?

Primul gând merge la dulapuri. Să-mi fie cărțile în ordine, să nu fie aglomerație între acte. Apoi aranjare între haine. Este mult mai ușor de gestionat acum când fiecare are dulapul său. Și nu, nu fac curat în dulapul copiilor. În camerele lor intru ca să aspir dacă e rău rândul și să le dau sugestii de organizare a haosului ce-l au în jur. Când mă deranjează rău dezordinea, închid ușa ca să nu văd ce este acolo. : ))

Apoi, gândul îmi merge la haine. Sortarea și punerea lor la spălat îmi dă o stare de bine. Aleg mereu să am un detergent bun cu parfum blând la îndemână. Mirosul hainelor curate mereu mă binedispune.

La fel cum o face și spălarea pe jos cu un detergent cu aromă de portocală. Asta după ce aspir peste tot. Senzația de curat ce o am făcând doar aceste acțiuni este una ce mă ajută să gândesc mai limpede.

Într-un final închid și geamurile ce le-am deschis la începutul sesiunii de curat. Dap, uneori e și frig când sunt toate geamurile deschise, dar nu pățesc nimic într-o oră de aerisire.

Când termin și-mi pun de o cafeluță și-mi iau laptopul în primire, zici că am curățat browserul de cookies și merge treaba mult mai repede.

 Uneori, dimineața, cam așa e cu poftă de curat:

Nu pot lucra până nu am un minim de ordine în jurul meu.

Cum nu pot lucra, nu pot face nimic creativ sau organizatoric, dacă este zgomot/agitație în jurul meu. Și aici mă refer doar acasă. Că am încercat și în alte locuri (la birou, la cafenea, la restaurant, în aer liber) și am reușit… doar că eram fără copii sau soț  : )))

Nu pot trece cu vederea când ceva nu e la locul său. Musai pus la loc. Mai scapă uneori senzația când chiar am multe de făcut și accept că pot face mai târziu. Sau deleg.

M-am gândit la un moment dat că o fi vorba de un comportament compulsiv ce trebuie să-l gestionez altfel. Însă am avut răbdare să mă observ și am realizat că altul e baiul. Am prea mult timp liber. Așa se zice când gândești prea mult, nu?! – deși am aflat că ar fi ceva specific zodiei mele : )))

Nu lăsa să se adune praful

O poftă de curat sănătoasă înseamnă că scoți la iveală și sertarele ce le-ai evitat de ceva timp. Sertare ce ascund obiecte ce nu și-au găsit locul sau sertare cu emoții ce nu au fost lăsate să ajungă la intensitatea maximă ca să poată fi diluate ulterior.

Știi care-i ironia?!

Dacă faci curat în casă, în suflet, în gânduri, îți faci loc pentru alte obiecte, alte emoții, alte gânduri. Scuturi ceea ce este vechi și nu îți mai este de folos. Noi înaintăm în viață și ne adaptăm în funcție de ceea ce trăim. De ce să păstrăm obiceiurile ce n-au adus nimic bun nici înainte, nici acum?!

Vezi și ce cum e la țară, când ”Urcă-le -n pod” e valabil pentru aproape orice obiect.

Cum ai poftă de curat?

Când?

Cum faci?

Poftă de curat

10 Comments on “Poftă de curat”

  1. Din pacate Buburuza asta mica face numai mizerie de m-am saturat de strans de fiecare data dupa ea. Cel mai bine functionez seara cand doarme ea. Si eu tot Asevi folosesc

  2. Tocmai mi s-a făcut o poftă de curat de dragul detergentului Asevi pe care mi l-am adus.
    Fac cuățenie săptămânal,, dar uneori simt nevoia să împrospătez sau să schimb ordinea și locul lucrurilor.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.