Rețeta de zacuscă pentru fasole și vinete

Aceasta este rețeta de zacuscă clasică. Nu este mare chimie sau vreun ingredient secret ce intră în compoziție. Diferă cantitățile, condimentele și metoda aleasă de sigilare a borcanelor.

Am zis să combin ambele preparate și să vin cu un singur articol pentru rețeta de zacuscă. Doar acestea sunt cele făcute de mine, deși am auzit că se mai pun și alte combinații de zacuscă. Fiecare face cum știe mai bine sau cum crede că îi este mai bine.

 Ingredientele le pun separat pentru fiecare, dar o să vezi că la un moment dat am făcut la comun ceea ce se putea. O să înțelegi mai jos despre ce este vorba 🙂

Ingrediente pentru rețeta de zacuscă:

 Zacusca de vinete:
  • 1 kg de vinete coapte, curățate și mărunțite
  • 0,7 kg de ceapă
  • 1,5 kg de gogoșari
  • 300 ml de ulei
  • sare și piper
  • 300 ml de bulion
  • 1/2 plic de conservant – opțional
  • eu am folosit leuștean verde pentru aromă- 1/2 legătură

*au ieșit 4 borcane din cantitatea de ingrediente

Zacusca de fasole:
  • 1,5 kg de boabe de fasole
  • 1,3 kg de ceapă
  • 3,5 kg de gogoșari
  • 700 ml de ulei
  • sare și piper
  • 700 ml de bulion
  • 1 plic de conservant – opțional
  • eu am folosit frunze de pătrunjel pentru aromă- 1 legătură

*au ieșit 9 borcane din cantitatea de ingrediente

Pregătire pentru rețeta de zacuscă

Am folosit conservantul fiindcă nu cred că se poate fără el. Am încercat într-un an, pe o cantitate mică de zacuscă și aceasta s-a stricat foarte repede. Până la urmă, zacusca este mâncare gătită, nu ar avea cum rezista fără conservant, nu?!

În 2018 am folosit conservant, dar se poate și fără conservant, doar că secretul descoperit de mine constă în sterilizarea în prealabil a borcanelor. Plus că, îmi doresc să am zacuscă cât să mă pot delecta în caz de pofte. Nu vreau să țină ani buni. Căci în fiecare an fac câteva borcane!

  vegis.ro

Pentru zacusca de fasole!

Am folosit 1 kg de boabe mici de fasole și 0,5 kg de boabe mari de fasole. Ambele albe. Această cantitate trebuie să stea peste noapte într-un vas cu apă, ca să se umfle. În acel vas, apa trebuie să treacă cu mult peste fasole.

După ce s-a umflat, fasolea trebuie fiartă. Eu am fiert-o cu câteva frunze de foi de dafin și un pic de sare. Când s-a fiert și după ce s-a răcit un pic, am apelat la mixerul vertical pentru zdrobire. Nu am mașină de carne cum era pe vremuri. Bunica d-aia folosea când făcea zacuscă.

Și am profitat și eu acum, și mi-am servit o porție de boabe de fasole cu un pic de ulei, oțet și sare. Cum îmi dădea bunica. Ce amintiri!!!

reteta de zacusca fasole zdrobita

Gogoșarii

Am avut cinci kilograme de gogoșari de curățat și de pregătit pentru toată operațiunea dedicată acestei rețete de zacuscă de casă.

I-am curățat, i-am spălat și apoi i-am dat pe răzătoare, pe partea mare. Toată am fost portocalie, dar măcar am făcut treabă bună. După mintea mea.

Știu, acel aparat de tocat carne era folosit de bunica la această operațiunea de zdrobit gogoșari. Avea o farfurie pentru gogoșarii ce ieșeau prin față și o farfurie pusă sub aparat, pentru zeama ce curgea de la gogoșari. Cum am făcut eu, am scăpat mai ușor cu aceste ”scurgeri”.

Am scăpat și de coaja gogoșarilor, ce de multe ori nu se gătea cum trebuie în zacuscă. Se vede și în articolul Ce-am facut cu niste VINETE cum am ales eu să fac gogoșarii mai ușor.

reteta de zacusca gogosari razuiti

Ceapa

Și acum mă ustură gâtul când îmi aduc aminte de această operațiune!

Am curățat cele 2 kg de ceapă cu chiu cu vai. Toată am fost roșie la ochi și mă ustura gâtul și nasul. Ca apoi, să o dau iar pe răzătoare. Eşti o ciudată, stiu!

Degeaba am încercat cu apă ținută în gură, să îmi țin respirația și să fac pe ture. Nimic nu a mers. Așa că, am înghițit în sec și m-am grăbit să termin. Nu am mai făcut poză la partea în care am folosit răzătoarea, că abia așteptam să pun ceapa pe foc.

reteta de zacusca ceapa

Cum am gătit eu zacusca?

Într-o oală mare….. cea care se vede aici:

reteta de zacusca gogosari si oala

Am adăugat 1 litru de ulei și am așteptat ca acesta să se încingă. Bine, oala a fost mai mare decât ochiul aragazului, dar nu mai contează asta acum. 😛

După ce s-a încins uleiul, am adăugat mai întâi toată cantitatea de gogoșari răzuiți. După 15 minute am adăugat și ceapa și le-am lăsat vreo 30 de minute pe foc, singure.

Apoi, am despărțit cantitatea pentru fiecare în parte. Pentru zacusca de fasole și pentru zacusca de vinete.

Într-o oală au mers vinetele și în altă oală a mers pasta de fasole. Cum era să curăț și să prăjesc de două ori?! 

Tu poți face separat dacă dorești sau dacă alegi doar un singur fel de zacuscă. La noi trec ambele și am zis că le fac dintr-o singură tură.

reteta de zacusca la fiert

Oala cu vinete a primit cantitatea de bulion, sare și piperul, și a mai stat pe foc încă vreo 20-30 de minute. Timp în care am amestecat continuu. La sfârșit am pus leușteanul tăiat mărunt și conservantul. Pus repede în borcane curate, pus capacul și întors invers ca să se sigileze cât e cald.

Oala cu fasole a primit și ea cantitatea de bulion, sarea și piperul, și am mai stat vreo 30- 40 de minute pe foc. Eu tot lângă oală, ca să nu se prindă amestecul de fundul oalei. La sfârșit am adăugat frunzele de pătrunjel tăiate mărunt și conservantul. Pusă zacusca în borcan, pus capacul cu grijă și întors invers ca să se sigileze cât e cald.

Extra- Sfat: Pentru o cantitate mai mare de zacuscă, folosește oală care să fie lată, nu înaltă. 

Dustuit borcane

Borcanele cu zacuscă au mai primit o baie de apă fierbinte, pentru a fi eu sigură că sunt bine sigilate.

În oala aceea neagră, lată și destul de înaltă, am pus un prosop pe fundul ei, am adăugat apă și apoi am pus pe foc. Am pus borcanele și le-am lăsat să dea în clocot.

GATA TREBA!

Ședința foto

reteta de zacusca de casa reteta de zacusca de fasole reteta de zacusca ingrediente

Poze minunate la așa deliciozăcenie, nu?!

Cum ți se pare rețeta de zacuscă?

12 Comments on “Rețeta de zacuscă pentru fasole și vinete”

  1. Vorba aia : fara ceapa nu se poate! Nu de alta, dar jelesc minute întregi și după ce termin de tăiat! Cam la fel fac și eu zacusca ,fara conservant ! Prin decembrie ,ianuarie e gata ….nu e nevoie sa tina mult timp!

  2. Când vad pozele tale mi se face o pofta uriașă de zacusca Sunt sigura ca este super gustoasa
    Rețeta e asemănătoare cu cea a mamei mele abia aștept sa ajung acasă sa mănânc zacusca de vinete a mamicii mele

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.