SBCM și cei din jur. ACCEPTARE * ADN de Femeie

SBCM = Sunt Bine cu Mine

Acceptare. Cultură.

Accesul la social media și conectarea rapidă cu oameni de pe întreaga planetă a venit la schimb cu o responsabilitate neglijată de mulți oameni: respectul!

Ce te faci când ești un tânăr venit în România dintr-o altă țară, altă cultură, altă mentalitate? Te afișezi online? Transmiți valorile și provocările acestui nou început celor din social media?

Campania ”Sunt Bine cu Mine și cei din jur ” l-a adus în viața mea și a Sofiei pe Robin. Numele îi este schimbat, deoarece dorește să-și păstreze anonimatul și noi i-am respectat această dorință.

 Provocările prin care a trecut până acum sunt de-a dreptul fascinante- pun mai jos link către povestea lui de viață aflată în urma conversațiilor purtate cu el.

Și totuși, el se află într-un punct în care m-a uimit cu liniștea sa și cu acceptarea tuturor evenimentelor trecute, dar și a celor ce va să vină. Este bine cu el și cu cei din jur.

Dar, nu se afișează online. El este ”consumator” de social media. Este conectat la rețelele de socializare și urmărește ceea ce se întâmplă în lume. Dar nu simte nevoia să spună lumii prin ce trece, cum trece, de ce trece, de ce nu renunță, de ce a ales ce a ales. Nu simte nevoia de justificare sau validare în social media!

Cuvintele cheie ale poveștii lui – Acceptare. Cultură.

Fiecare poveste de viață ce o vom prezenta în această campanie a primit din partea noastră cuvinte cheie. Acestea sunt diferite și vei înțelege de ce așa pe măsură ce vei citi rândurile de mai jos.

Pentru Robin eu am ales ACCEPTARE și CULTURĂ.

Când mă gândesc la viața lui Robin și la modul în care a poziționat prezența lui în social media, aceste cuvinte îmi vin în minte.

sbcm acceptare în social media

Ce legătură are social media cu viața omului?!

Zâmbesc la auzul acestei întrebări. Uneori mă uit și urât la întrebare și uneori mă fac că nu am auzit.

Social media ne influențează viețile într-un mod direct și/sau indirect. De la ce cumpărăm, la ce mâncăm, la ce gândim … și exemplele pot continua. Social media este și spațiul în care fiecare poate scrie ce vrea, fără nici un filtru sau, în cazuri mai normale, să scrie astfel încât să contribuie la ceva – la starea lui de bine, la starea celorlalți de bine… etc.

Robin vine din altă țară. Cu o altă cultură la bazele educației sale. Vine în România pentru a-și urma visul.

Cred că acum este momentul potrivit să citești întreaga poveste a lui Robin – este publicată în articolul scris de Sofia și perspectiva dânsei ca psiholog despre viața lui Robin.

Citez: 

”Acasă încurajările erau cu dus și întors. Pe de o parte, în sfârșit hotărâsem să fac ceva, iar ai mei s-au asigurat că am banii de taxe și de trai de zi cu zi, pe de alta mi se spunea că eu, răsfățatul familiei, cel care nu știe să facă nimic, nu am să supraviețuiesc.”

Cum era să publice această frământare în social media?!
Ce fel de reacții crezi că ar fi stârnit?!

Cât de mult l-ar fi ajutat să citească perspectivele unor oameni ce nu trăiesc ce trăiește el, ce nu au bazele ce le are el, dar se simt îndreptățiți să îi comenteze la postări?! Chiar dacă ar fi avut reacții de încurajare sau de sprijin, e suficient un comentariu îndoielnic ca să adaugi la balanța îndoielii în privința propriei decizii. Ca să nu mai zic că validarea deciziilor, deși aparent zici că nu o iei din social media sau din ce zic oamenii, tot este afectată de reacțiile externe.

Sunt Bine cu Mine și cei din jur

Îl citez pe Robin:

” După încercări repetate de a „împăca” ceea ce simt și gândesc eu cu ceea ce mi se spune și mi se impune de către religia mea am renunțat la a mai fi religios. Toate aceste întâmplări „m-au golit”. A fost momentul când a trebuit să reorientez alegerile mele personale și să fac schimbări în ceea ce privește modul în care eu mă definesc.”

Acum, nu mă înțelege greșit. Social media nu este doar roz sau doar negru. Nu există viața doar cu zâmbete sau viață doar cu provocări – în social media mă refer. Și nici nu vreau să încurajez crearea unor astfel de contexte. Chiar dacă este într-o lumea virtuală, unde teoretic orice este posibil.

DAR, în momentul în care ție oricum îți este greu, fiind în fața unor decizii grele, cu care trebuie să trăiești și care trebuie să le faci să funcționeze pentru un viitor mai bun, ultimul lucru de care ai nevoie este să vezi ce a scris X-ulescu la frământarea ta postată în social media.

NU ascundem greul.

NU ignorăm provocările.

NU prezentăm doar zâmbetele de suprafață când în interior plângem în hohote.

TIMPUL este cel care ne ajută.

Pentru Robin povestea lui are sens DOAR acum în social media

Pentru că este prezentată de noi. Este pusă într-un context transparent, cu scopul de a ajuta și alte persoane.

Cum zice mereu Sofia, ”Nu trebuie să ne pricepem la toate”. Fiecare este bun la ceva. Sofia în psihologie, eu cu social media, Robin în medicină.

Sperăm doar ca această combinație de talente să te ajute să îți dai seama că nu ești singurul ce are parte de provocări în viață!

Limitele sănătoase, grija de sine, iubirea de sine sunt primele ce trebuiesc rezolvate în drumul de a fi bine cu tine și cei din jur!

cultura pe social media

10 Comments on “SBCM și cei din jur. ACCEPTARE * ADN de Femeie”

  1. A avea grijă de noi înșine ar trebui să fie nenegociabil. Procedând astfel, vom aduce beneficii și pentru lumea din jurul nostru. Mi-am dat seama că lumea din jurul meu nu se va schimba daca nu incerc s-o fac eu.

  2. Eu cred că social media este foarte importantă, are un rol determinant, dar trebuie să avem grijă ce și cum alegem.
    Robin pare să fie tânărul adaptabil și conștientizează acceptarea.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.