Cartea aceasta a fost prima carte citită în anul 2023. O carte ce m-a surprins într-un mod plăcut, dar vin abia acum cu articolul tip recenzie Mama și sensul vieții – Irvin Yalom dintr-un motiv bun zic eu – m-am apucat de citit alte cărți și nu am mai avut timp să scriu despre ele. Cele ce m-au impresionat merită totuși prezentate și pe blog!
Cartea nu am ales-o eu. Mi-a fost sugerată și împrumutată de prietena mea dragă, Ioana – partenera mea de alergare și conversații profunde în timpul alergării :))) Nu știu cum, de unde și de ce am ajuns să discutăm despre cărțile scrise de Irvin Yalom, dar ea s-a gândit că o să-mi placă și mi-a împrumutat două cărți. Una dintre ele este cartea Mama și sensul vieții. Cealaltă nu am apucat să o citesc, dar le-am restituit Ioanei.
Să nu crezi că Irvin Yalom a ”terminat” cu mine. Mia- plăcut atât de mult cum scrie încât am comandat alte două cărți scrise de el. Una am terminat-o și voi scrie curând despre ea. Cealaltă este un pic mai specială, pentru că simt că am nevoie de pix și foaie la îndemână când o citesc.
Ce am citit până acum de la acest autor seamănă ca și structură, stil, relevanță pentru mine cu Atomic Habits și Meseria de romannicer – două cărți ce mi-au plăcut enorm de mult.
Descrierea oficială
”În poveștile sale captivante desprinse din experiența de psihoterapeut, Irvin D. Yalom se dovedește încă o dată un explorator neobosit al minții umane, parcurgând, împreună cu pacienții, calea spre transformare. Terapia devine efort de vindecare în dublu sens. Desfășurarea de personaje e impresionantă și stă mărturie pentru privirea pasionată de detaliu și de profunzime a autorului.
Patru femei se desprind din mulțimea celor care se caută pe sine și capătă contur în însăși biografia psihoterapeutului, fiecare cu o nouă lecție de viață: Paula, „curtezana morții”, bolnavă de cancer, dar niciodată învinsă de boală; Myrna și noile semnificații ale încrederii dintre medic și pacient; Magnolia, cu iscusința ei de a-i alina durerea psihoterapeutului; și mama, cea capricioasă, dominatoare, excesiv de iubitoare și totodată critică față de fiul ei.
E o explorare îndelung stăruitoare în mintea și inima unui medic care învață că fiecare om înseamnă o nouă călătorie. Uneori, chiar mai multe.”
Despre autor
Irvin D. Yalom s-a născut în 13 iunie 1931, in SUA. A absolvit facultatea de Medicină, cu specializarea psihiatrie. A început să profeseze având o afinitate pentru tactica de terapie în grup. A început să scrie prima data cărți de specialitate și mai apoi ficțiune. Titlurile sale au devenit extrem de îndrăgite și căutate în mai multe țări. Nu s-a dedicat în totalitate carierei de scriitor, primind mereu pacienți la cabinetul său. De asemenea este profesor și colaborator în cadrul mai multor programe.
Recenzie Mama și sensul vieții – Irvin Yalom
Prima mea impresie despre carte nu a fost una tocmai bună. Nu eram în momentul în care să-mi doresc să dezbat subiectul ”mama”. Și am început să citesc cartea cu mari rețineri, convinsă că după primele pagini o să o pun deoparte și o să aleg o lectură mai ușoară. Mare surpriză mi-a fost dat să găsesc încă din primele pagini.
Cartea m-a cucerit și mi-a alimentat setea de deconectare prin intermediul lecturii, provocându-mi totuși mintea să gândească și să zică pe alocuri și wow.
Această carte cuprinde 6 capitole:
- Mama și sensul vieții
- Călătorii cu Paula
- Alinare sudistă
- Șapte lecții pentru avansați despre terapia durerii
- Dublă expunere
- Blestemul pisicii ungurești
Fiecare capitol mă pregătea și mai tare pentru următorul capitol. Dar nimic nu mă putea pregăti pentru capitolul 6. GENIAL!
Câteva citate din carte:
”Personajele și situațiile descrise în capitolele 1, 2, 3 și 4 se bazeazã pe realitate, dar numele, detaliile și circumstanțele au fost schimbate. Capitolele 5 și 6 sunt fictive; orice eventuală asemãnare cu persoane reale este o coincidență.”
Culmea, cel mai mult m-au intrigat capitolele fictive : )))
”Toată viața am căutat să scap, să ies din trecutul meu […] Toată viața am tins spre eliberare și creștere. Este cu putință să nu fi scăpat nici de trecut, nici de mama mea?”
Este printre puținele cărți în care nu am simțit să iasă ceva mai în evidență, ca să pot sublinia importanța unei idei, unui paragraf. Toată cartea este un ”citat” lung, care nu se poate pune din păcate pe frigider ca reminder.
De ce am simțit oare asta?
Poate din cauza abordării avute de scriitor în ceea ce privește profesia lui: ” Într-o epocă dominată de „Nu te ataşa de pacienţi” şi „Nu le povesti clienţilor despre viaţa ta”, sfaturile lui Irvin Yalom („Lasă pacientul să conteze pentru tine”, „Fă vizite la domiciliu”), ne fac să ne amintim de umanitatea pe care o împărtăşim cu restul lumii.”
Dacă ai simțit vreodată că relația cu mama este suspendată într-un loc necunoscut sau dacă ai simțit că tu ca mamă bâjbâi, cartea aceasta te poate pune pe un drum bun. Și este în același timp și o lectură fantastică!
Mulțumim pentru recomandare,pare foarte interesanta.
Cu drag!