Reţeta mea de Toroş


Dacă nu ştii ce este Toroşul afli acum, dacă ştii ce este acum afli reţeta mea. 😛

De obicei acest preparat este cel mai gustos şi este cel mai aşteptat fel de mâncare, la tăiatul porcului. Atunci când carnea este proaspătă. Dar, eu nu am făcut până acum niciodată singură acest preparat. Cade în slujba doamnelor pregătirea toroşului şi mai ales dacă eşti la ţară, sigur se găsesc câteva doamne să te ajute. Sau o bunică, o mătuşă, o vecină. După ce înveţi să faci sarmale, toroşul este următorul pe listă. Apoi eşti pe drumul cel bun. Drumul care va duce la aprecierea ta ca soţie bună, gospodină adevărată. Asta cel puţin în ochii neamurilor 😛

Eu cu varza murată nu prea sunt prietenă. Ocazional, a se înţelege cam de două ori pe an, servesc salată de varză murată cu ulei. Plăcintă cu varză nu consum, nu-mi place umplutura din comerţ. Aşa că o servesc alături de carne de porc, într-o reţetă tare tare bună.

Am primit azi aproximativ un kilogram de varză murată şi gândul mi-a zburat direct la TOROŞ.

De ce ai nevoie pentru acest preparat:

  • varză murată
  • carne de porc- spată de porc şi puţin cotlet
  • 1/2 linguriţă de boia de ardei dulce
  • sare, piper
  • cimbru uscat
  • ulei

Aş mai adăuga şi ceva răbdare. 😛 Ai nevoie!

Ai grijă ca varza murată să-ţi fie pe plac de acră sau de sărată. În unele cazuri varza trebuie spălată de mai multe ori cu apă rece pentru a diminua din sare sau acreală. Sau se pune în apă de seara, să stea peste noapte.

Într-o cratiţă înaltă de pune varza pe foc. Mai întâi se prăjeşte uşor varza, apoi se adaugă apă cât să o acopere. Se lasă pe foc şi se tot completează cu apă atunci când scade prea mult şi varza nu este fiartă (moale). Se condimentează după gust. Varza mea a stat pe foc două ore.

20161024_135015

Într-un vas separat(eu am ales tigaia mea preferată) se pune la prăjit cubuleţele de carne-spată de porc şi cotlet. Se procedează la fel ca la varză. Adică după ce s-a prăjit un pic carnea, se adaugă apă cât să o acopere. Se condimentează după gust. Carnea stă pe foc până când devine fragedă şi neaparat fiartă.

Atunci când carnea si varza sunt gata, se ia carnea cu spumiera şi se transferă peste varză. Apoi au mai stat pe foc câteva minute.

Oameni dragi, aveam un gol în stomac de la primul sfârâit făcut de varză în oală. Salivam lângă oale şi abia am aşteptat să fie gata. Plus că eram mândră că măcar o dată a mirosit a preparate ca la bunica, pe scara blocului meu 😛 !

A ieşit o delicatesă! Soţul abia aşteaptă să vină acasă, iar eu fiind tare drăguţă, i-am trimis o poză pe telefon, ca să se delecteze şi el.

Cum vi se pare preparatul?

20161024_144015

2 gânduri despre “Reţeta mea de Toroş

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s