Focaccia cu ulei de măsline

Focaccia cu ulei de măsline și cimbru am făcut eu de data aceasta. Din punctul meu de vedere, este denumirea un pic mai interesantă a aluatului de pâine cu ierburi şi ulei. Dar chiar nu contează denumirea când rezultatul este delicios, nu?!

Aveam reţeta de ceva vreme în caietul de reţete şi încercasem o singură dată să fac preparatul. A ieşit tare bun şi săptămâna aceasta am zis să refac.

Nu doar că a plăcut familiei, ci mi s-a cerut o nouă porţie. Astfel că am reuşit să fac şi două forme diferite. Şi să le fac şi poze!

Ingrediente necesare:

  • 0,5 kg de făină
  • 1 plic de drojdie uscată
  • sare
  • 2 linguri de cimbru uscat
  • 5 linguri de ulei de măsline
  • 300 ml de apă călduţă

Pregătirea şi coacere

Ingredientele nu au o ordine anume în care se vor pune într-un bol înalt.

În loc de cimbru, se poate folosi orice fel de ierburi aromate. Am în plan să încerc şi cu chimen 😉

Se amestecă ingredientele şi în momentul în care aluatul a prins formă, îl scoţi şi continui frământarea pe blatul de bucătărie sau masă, timp de aproximativ 10 minute. Acesta este procedeul cel mai greu. Ca să se poată încorpora toate ingredientele şi să crească frumos.

Aluatul se pune la dospit într-un bol curat, uns ulterior cu ulei de măsline. Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă într-un loc cald până îşi dublează volumul.

Când este crescut aluatul, se scoate şi se apasă pe el, pentru a scoate aerul. Eu nu am folosit sucitoarea, ci am dat forma dorită cu ajutorul mâinilor.

Aluatul după ce are forma dorită, se pune într-o tavă de copt. Eu am folosit hârtia de copt pentru tapetat tava. Apoi se lasă aluatul încă 20 de minute la dospit în tava de copt.

Înainte de a băga aluatul la cuptor, eu am l-am uns cu o emulsie formată din ulei de măsline şi apă. Într-o cană înaltă, am amestecat 2 linguri de ulei de măsline cu 1 lingură de apă. Amestecat continuu pentru câteva minute şi amestecul devine ca şi o emulsie.

emulsie ulei cu apa

Abia apoi ajunge la cuptor, pentru 20-25 de minute.

Focaccia cu ulei de măsline

Prima porţie

focaccia cu cimbru

Băiatului i-a plăcut tare mult. Şi-a dus la şcoală cu el şi a împărţit cu colegii.

A venit foarte mândru acasă, fiindcă a primit aprecieri şi cereri de a mai primi şi a doua zi. Aşa că, am refăcut cu ajutorul lui, încă o porţie.

A doua porţie

 aluat cu cimbruŞi poza minunată de prezentare:

focaccia cu cimbru si ulei de masline

Pentru câteva zile nu am avut nevoie de pâine cumpărată de la magazin. Acest preparat fiind mai mut decât suficient.

Fiindcă preparatul este unul mai special, se poate folosi pentru un platou de gustări. Sau se poate prăji felii de focaccia, dacă sunt făcute ca şi în a doua porţie şi servit alături de supe sau ciorbe.

Aţi încerca această reţetă de focaccia cu ulei de măsline?

Ce ierburi sau condimente ai folosi tu?

21 Comments on “Focaccia cu ulei de măsline”

  1. N-am facut niciodata, dar imi placa foccacia si goala, deci la momentul asla balesc pe tastatura numai din cauza ta. Si mi-e si o foame de mor, ca am zis sa nu mai mananc dupa 9 si eu ma culc la 3.

  2. Arata bine. E un fel de foccacia nou pentru mine, la mine foccacia arata ca o pizza. Dar arata foarte bine si mi s-a facut pofta.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.