Recenzie. Cartea despre acel tabu

O nouă carte primită din partea editurii Herald care ajunge să îşi facă loc aici pe blog. Este o carte care m-a provocat de la prima până la ultima pagină. Şi ştiţi ce este şi mai trist?! Că nu am trecut testul oferit de această provocare.

Vă scriam în articolul în care detailam despre o altă carte minunată primită de la editură, Recenzie. Terapia prin râs, autor Lenny Ravich care este impresia mea despre cărţile de dezvoltare personală. Acea carte m-a cucerit, aceasta nu am reuşit să o cuprind şi se încadrează perfect în concepţia mea despre genul acesta de cărţi.

Titlu: Cartea despre acel tabu care te împiedică să afli cine eşti

Autor: Alan Watts

An apariţie: 2017

Pagini: 224

Colecţie: Budism

cartea despre acel tabu care te impiedica sa afli cine esti

Descrierea oficială făcută de autor

Această carte explorează un tabu nerecunoscut, dar foarte puternic – conspiraţia noastră tacită de a ignora cine, sau ce, suntem cu adevărat. Pe scurt, doresc să arat că impresia curentă care ne defineşte ca un eu separat închis într-un sac de piele este o halucinaţie aflată în dezacord atât cu ştiinţa occidentală, cât şi cu filosofiile-religiile experimentale din Orient, în special cu filosofia hindusă Vedanta. Aceasta halucinaţie stă la baza folosirii greşite a tehnologiei în scopul de a subjuga violent mediul natural al omului, ceea ce, în cele din urmă, îl va împinge la distrugere.

Impresia mea despre carte

Vă dădeam un indiciu la începutul articolului, când scriam că nu am făcut faţă provocării. Am de ceva timp această carte în bibliotecă, dar oricât aş fi încercat, nu am reuşit să o cuprind.

Am insistat şi am ajuns să trec cumva de primul capitol, „Informaţii tainice”. Însă nu sunt pe aceeaşi lungime de undă cu stilul autorului de a expune problema. Căci, esenţa este aceeaşi şi sunt de acord cu ea: suntem prea egoişti şi ne credem stăpânii a tot ceea ce ne înconjoară.

Însă cred că sunt şi alte căi prin care să poţi expune ideile care să te ajute să te dezvolţi până în punctul în care realizezi că trebuie să schimbi ceva. Eu sunt persoana care relaţionează foarte bine cu acele cărţi scrise la un mod mai personal. Ori în aceasta, totul se bazează pe filosofie. Cum ar fi dacă……

Citate favorite din carte

După ce am parcurs fiecare rând până la sfârşitul primului capitol, restul paginilor le-am răsfoit. Şi am ales din ele câteva citate care cred că ajută şi care vă pot motiva să alegeţi această carte pentru lectură.

Într-un anume sens, eforturile noastre de a cunoaşte lumea, ţin de auto-cunoaştere.

Lumea este o vrajă, o încântare, o mirare, un arabesc cu un ritm de-a dreptul uluitor şi o intrigă atât de surprinzătoare că sfârşim prin a ne identifica pe de-a-ntregul cu ea, uitând că este un joc.

În Occident şi mai ales în Statele Unite, regulile de conduită care definesc moralitate sunt de-a dreptul schizofrenice, datorită absurdităţii lor. […] Nimeni nu poate fi moral, mai precis, nimeni nu poate armoniza tendinţe conflictuale fără a ajunge la un acord viabil între îngerul din el şi diavolul din el.

În prezent, nu facem decât să trăim la repezeală, ghiftuindu-ne cu experienţe nedigerate pe care le înfulecăm una după alta, deoarece conştiinţa propriei noastre existenţe este atât de superficială şi de îngustă, încât nimic nu pare mai plictisitor decât simplul fapt de a fi.

Şi preferatul meu:

Dacă a avea cu adevărat umor înseamnă a fi capabil de auto-ironie, a fi cu adevărat uman înseamnă a fi capabil de auto-cunoaştere.

Concluzia mea

„Cartea despre acel tabu care te împiedică să afli cine eşti” este o carte greu de digerat. Şi nu fiindcă acel tabu menţionat în titlu ar fi unul atât de complex sau interzis. Ci pentru că avem nevoie de o cale mai puţin complexă pentru a ajunge să înţelegem acest tabu.

Avem nevoie de situaţii la care putem să ne raportăm. Avem nevoie de cuvinte simple. Avem nevoie de răbdare.

Găsiţi mai multe recenzii de carte în categoria timp liber.

Care credeţi că este cel mai mare tabu al vieţii noastre?

4 Comments on “Recenzie. Cartea despre acel tabu”

    1. Eu pana acum le-am cam evitat. Dar sunt si care te surprindd. Cum a fost cartea „Terapie prin ras” despre care am scris si pe blog <3

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.