Când scriu pe blog sau social media este una. Este cu totul altceva scrisul de mână.
În primul rând fiindcă îmi este mai la îndemână să iau pixul și să scriu. Comparativ cu laptopul sau telefonul. Cu cele două pot fi tentată ușor să fac și altceva. Pe când atunci când sunt cu pixul în mână sunt foarte concentrată pe ceea ce scriu și mult mai greu de distras.
Vreau azi să scriu de ce ajută scrisul de mână pentru că de azi am trei caiete/agende în care voi scrie.
Dar mai întâi adaug câteva informații ce poate te vor convinge să acorzi o mai mare atenție scrisului de mână.
Beneficiile scrisului de mână
Scrisul de mână este un proces cognitiv complex ce implică abilități neuro-senzoriale și abilități fine motorii: simțul tactil asupra suprafeței de scris, presiunea exercitată asupra instrumentului de scris, mișcări precise și conștiente.
Beneficiile scrisului de mână includ în principal:
- abilitatea de a scrie și citi
- înțelegerea textului și formularea concluziilor
- memorarea mai eficientă a informațiilor
- dezvoltarea gândirii critice și conceptuale
- îmbunătățirea creativității și capacității de rezolvare mai eficientă a problemelor.
Scrierea expresivă, cea care o folosesc și eu, ajută la îmbunătirea sănătății mentale și a stării de bine. De aceea scrisul de mână îmi crește starea de bine, având efecte de calmare (de aici și denumirea de terapie prin scris).
Un studiu publicat în British Journal of Health Psychology ( „Write to Heal” in SA Mind 24, 5, 17 (November 2013) arată că scrierea emoțiilor în jurnal ajută și la reducerea durerii și a rănilor emoționale. Acționează prin reducerea cortizolului, care este „hormonul stresului”. Mai puțină anxietare înseamnă mai puțini hormoni ai stresului, care pot interfera cu compușii chimici necesari pentru gestionarea emoțiilor și trăirilor.
De ce mă ajută scrisul de mână
Ca să îți dau un pic de context, îți mărturisesc că mereu mi-a plăcut să scriu. De mică, adică de când am învățat să scriu, mi-a plăcut această acțiune. Când a venit perioada adolescenței și erau la modă oracolele și jurnalele, eu eram mare fan. Am scris mult în jurnale. Unele și acum le mai am. Sunt pline cu emoții, cu trăiri de copil neînțeles de lume. Sunt minunate!
Uneori cred că aceste jurnale m-au ajutat enorm să trec prin stările de atunci. Faptul că am găsit o formă de a mă descărca de gânduri a ajutat la gestionarea lor și a fost o idee mai ușor de absorbit. Doar sunt omul plin de scenarii și acum … : )))
DE azi am trei caiete în care scriu. Două le aveam și înainte, al treilea de azi îl ”deschid”.
Hai să vezi de ce sunt importante și cum mă ajută.
Caietul ”Business”
În poză, este caietul din mijloc. Cel în care foaia este cu idei. Este parte din tema ce am făcut-o pentru cursul de copywriter ce îl urmez. Temă la care am avut dificultăți până să aștern ideile pe foaie. Cât timp le aveam doar în mintea mea, era ca la piață. Acum auzeam o idee, imediat se auzea o ”ofertă” de idee mai bună, sau mai rea… en fin, veneau uneori toate în față, urlând ca să se audă și să fie aleasă. Când am început să le scriu, au început și ele să stea la rând. Și am terminat tema mult mai ușor.
În acest caiet, îmi notez și ideile de articole, ideile de campanii, datele de contact de la diverse persoane. Încerc și să îmi fac un fel de ”tabel” cu ce știu că am de făcut în fiecare zi/săptămână atât online, cât și offline. Este un fel de caiet bun la toate. Și este ENORM de folositor pentru mine.
Acest obicei, de a scrie ceea ce ține de organizare, îl am aproximativ de DOI ani. Acum pot zice că este în apogeul său. Fiindcă și activitățile s-au intensificat și eu clar am nevoie de o mai bună organizare.
Scriind ceea ce am de făcut cimentează acțiunea mai bine în memorie, comparativ cu notarea pe telefon sau pe laptop în nu știu ce program. Am încercat la un moment dat pe telefon și nu a fost deloc bine (nu se pupa deloc cu scopul meu de a sta cât mai puțin pe telefon).
Caietul ”PauzaPrinMișcare”
Este primul caiet din poză. Caietul în care am notat data de azi și care ține și buchețelul de lavandă uscată. Deoarece am avut nevoie de multă răbdare pentru a scrie în el ceea ce mi-am propus. (lavandă ajută)
Și uite că au trecut mai bine de TREI luni și acum realizez și mai bine cât de mult m-a ajutat. Este caietul în care am început să îmi notez ZILNIC ceea ce am mâncat și ce mișcare am făcut. Pe o coloană mâncarea, pe altă coloană mișcarea. Fără ore. Doar ordinea o păstrez. Am trecut ce conținea fiecare farfurie cu mâncare savurată, cu detalii, fiecare gustare. Fără a mă critica pentru o zi mai ”plină” sau felicita pentru o zi mai ”ușoară”. Doar scris.
Și am observat cum a devenit mai ușor de ales ceea ce trebuie pe partea alimentară fiindcă AM SCRIS și implicit conștientizat cât mănânc și că sunt singura responsabilă de ce aleg.
M-a ajutat să îmi păstrez și motivarea pe partea de mișcare. Țelul este să scriu zilnic minim TREI activități/exerciții făcute- alergare, sărit coarda, exerciții cardio, plimbări cu bicicleta, mers pe jos. Distanța, durata sau numărul.
Nu mă vedeam acum trei luni în stare să fac asta. Să țin un fel de ”jurnal alimentar”. Poate o să te plictisesc, dar de mare folos mi-a fost tot cartea ATOMIC HABITS. Recomandare de carte cuprinsă și în materialul ce a adus și alte obiceiuri noi și bune în viața mea, prezentate aici – Idei matinale.
Caietul ”Emoțiilor”
În poză este caietul de jos. Închis. Nou. Nescris.
De azi îl pun la treabă. Având o săptămână grea, plină de provocări și emoții, căutând o modalitate de a scoate cât mai mult din minte, am zis că e cazul să le scriu. Uneori mai împărtășesc în social media (postări sau story) din aceste trăiri și ajută să le gestionez mai ușor apoi. Însă nu aș vrea să fac din asta un obicei. Fiindcă uneori sunt atât de multe de gestionat, că aș sta toată ziua cu telefonul în mână ca să mă descarc de gânduri și trăiri.
Așa că, voi scrie. Nu degeaba am menționat la începutul articolului partea de ”terapie prin scris”.
Și fiindcă se pare că am fost luată exemplu și pe partea de citit cărți și pe partea de mișcare de către ai mei copii, sper să fiu luată exemplu și pe partea de scris. Puterea exemplului este uriașă! Răbdare și deschidere să fie!
Si eu am cateva agende si scriu mereu pe ele. Chiar daca in mare parte ma organizez cu telefonul imi place si sa am cateva aspecte scrise de mana.
Inca nu reusesc sa imi dau seama de ce sunt asa reticenta cand vine vorba de organizare cu ajutorul unor instrumente digitale…
Cand eram in scoala ma ajuta foarte mult pentru ca in felul asta intelegeam
LA fel era si in cazul meu : )
Scrisul de mână este un exercițiu extraordinar penru creier. Am citit că activează o anumită zonă care răspunde ce inspirație, stimulează memoria…etc.
Îmi place să-mi fac notițe de mână, să-mi scriu idei sau orice lucru important, mai ales în prima parte a zilei, și ori de câte ori pot.
Da da, așa este. Chiar ajută la stimularea creativității. Am punctat cateva aspecte din acest domeniu si mai sus in articol. Sa fie cu inspiratie cat mai multa!
Si mie imi place sa scriu de mana. Păcat ca nu o fac atat de des.
Daca iti propui sa scrii mai des, sunt sigura ca iti va iesi!
Confirm ca asa e! 🙂 Si eu prefer scrisul de mana! Daca m-ai pus sa-mi notez ceva in nu stiu ce locuri pe calculator, sigur nu mai dau de ele… Cel putin, nu intentionat! Prefer sa am sub ochi agenda, e mult mai sigur si mai relaxant asa!
: ))) Macar nu sunt singura ce uita folderele si notitele de pe calculator!
Imi placea mult sa scriu si mie. Scriam in jurnale, scriam compuneri si avea un scris de mana frumos. Uneori mai scriu in agende sa nu imi pierd scrisul.
Un exercitiu zilnic de scris citatele faine gasite sigur ar ajuta!
Da, scriu deseori notez diverse!
Ador sa scriu de mana, am o gramada de agende și tot îmi cumpăr.
Super! Sigur ajuta!
Înainte aveam agende peste agende si nu plecam de acasa fara o agenda in geanta. Acum, totul e digital. Pe telefon.
Macar ai gasit o cae pentru a fi oarecum organizata, nu?!
Sunt convinsa ca ajuta, doar ca în ultima perioada m-am bazat pe telefon, ar trebui sa încep sa scriu măcar liste de to do sau de cumpărături.
Sunt sigura ca vei descoperi mai multe beneficii la scrisul de mana dupa ce te apuci de liste : )