O listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri RECENZIE

RECENZIE O listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri

AutorKRYSTAL SUTHERLAND

Editura – Storia Books / Young Adult

De la aceeași autoare am mai citit și cartea despre care am scris în acest articol – Recenzie Inimi chimice, Krystal Sutherland.

Descrierea oficială:

” O poveste amuzantă, despre doi outsideri care își înfruntă, rând pe rând, cele mai mai temeri legate de viață și dragoste.

 

De când bunicul lui Esther Solar s-a întâlnit cu Moartea, toți cei din familia ei au fost blestemați să aibă o frică teribilă. Tatăl lui Esther suferă de agorafobie și nu a mai ieșit din pivniță de șase ani, fratele ei geamăn nu poate sta pe întuneric, iar pe mama lor o înspăimântă ghinionul. Membrii familie Solar sunt chinuiți de fricile lor și, după cum spune blestemul, le este dat să moară din cauza acestora.

Esther încă nu știe care este cea mai mare frică a ei (și nici nu vrea să știe), o realizare la care ajunge evitând aproape orice. Lifturile, spațiile înguste, tunsorile, păianjenii, păpușile, oglinzile și multe alte fobii cărora le ține socoteala în lista ei semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri.

 

La un moment dat, Esther este jefuită de Jonah Smallwood, un fost coleg de clasă din școala primară. În afară de telefon, bani și o pungă de jeleuri colorate pe care o păstra pentru mai târziu, Jonah îi fură și lista de frici. În ciuda acestui incident, Esther și Jonah devin prieteni, iar el propune o provocare: în încercarea de a rupe blestemul care îi distruge familia, se vor întâlni în fiecare duminică a ultimului an de liceu, ca să treacă împreună prin listă și să înfrunte o frică după alta, înclusiv una pe care Esther nu a luat-o în calcul: iubirea.”

Recenzie O listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri

RECENZIE

O listă semidefinitivă a celor

mai îngrozitoare coșmaruri

Am cumpărat cartea mai mult pentru al meu băiat, însă curiozitatea m-a împins și pe mine să o citesc. Și am realizat pe parcursul lecturii că el încă nu este pregătit pentru această carte. Dar sigur îi va fi pe plac peste câțiva ani (nu mulți, fiindcă adolescența-i în creștere și prinde teren pe zi ce trece).

Cum se întâmplă de fiecare dată când vin aici să scriu despre o carte citită, aceasta a venit când trebuie spre mine. Deoarece mai am cărți în dulap ce-și așteaptă rândul la lectură și nu mă simt pregătită să le încep. T

impul tot mai scurt și starea mea tot mai fragilă în gestionarea a ceea ce trăiesc mi-au pus piedici și m-au îndepărtat de cărți. Citeam mai mult și mai cu sete acum câteva luni…

De ce am citit această carte?

Vine cu o altă abordare asupra unui subiect tare drag mie, ce mă fascinează și mă preocupă în același timp: trăirile adolescentine și impactul lor asupra adultului de acum.

Nuuu, cartea nu are o abordare psihologică în poveste, ci are substraturi, percepute de cine trebuie, când trebuie, cum trebuie. Mintea unui adult ce scrie o carte pentru adolescenți, și nu numai, se inspiră din cea a trăit, ce a văzut, ce și-ar dori să vadă. Ideea este că în ceea ce privește adolescența, voi găsi mereu perspective faine în cărți cum este aceasta.

Spoiler nu dau.

Este destul în descrierea oficială.

Și nu te gândi că vei găsi frici irelevante în carte. Ceea ce pentru mine este de speriat, poate pentru tine nu este. Dar emoția generată de frică este aceeași. Iar autoarea a făcut o treabă excelentă în transmiterea emoțiilor și a fricilor.

Din moment ce am început să citesc cartea, fiecare pagină m-a ținut în poveste. Și am reușit să mă conectez la ceea ce am citit, astfel încât finalul a fost un succes. A fost o eliberare și o speranță pentru tot fucked-up-ul ce se  desfășoară în lumea de azi.

De speranță avem toți nevoie! Da?!

Citate nu am. Pentru că nu am găsit sau nu mi-au apărut mie d-astea ce să le țin minte sau să puște vreun ahaaaa în bibilica mea. Dar toată cartea MERITĂ citită. Este un citat lung dedicat vieții. O metaforă modernă pentru vremuri moderne.

Tu ce carte de Young Adult mi-ai recomanda?

10 Comments on “O listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri RECENZIE”

  1. Nu am mai citit de foarte mult timp o carte Young Adult, dar recenzia ta chiar m-a fascinat si m-a facut sa-mi doresc sa citesc si eu cartea

  2. Suna demential cartea aceasta.. Am vrut sa mi-o iau de Halloween, dar am mai amanat momentul. Musai o voi citi si eu, pare interesanta rau.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.