Recenzie ”Sînt o babă comunistă”

Recenzie ”Sînt o babă comunistă” – ediție aniversară

Descrierea oficială a cărții originale:

Ne aflăm la aproape zece ani de la căderea dictaturii ceaușiste, cu puțin timp înaintea alegerilor electorale. Emilia Apostoae, pensionara care și-a trăit cea mai mare parte a vieții sub regimul „puterii populare“, primește un telefon de la Alice, fiica sa, emigrată în Canada, fiind îndemnată „să nu voteze cu foștii comuniști“.

Acest telefon, urmat de alte discuții în contradictoriu, o aruncă pe Emilia într-o adevărată criză identitară, din care încearcă să se salveze rememorând trecutul și căutându-și justificări, în ochii ei și ai fiicei, pentru propriile nostalgii.

Însoțiți mereu de umor și autoironie, ne întoarcem spre copilăria și adolescența Emiliei, intrăm în miezul nostalgiei paradoxale după dictatură, pulsăm în ritmurile vieții cotidiene și înțelegem din interior problemele epocii.

Cum am ajuns eu la această carte?

Liv Tane este de vină. Iar.

Cum a fost de vină și pentru celelalte cărți minunate citite de-a lungul provocărilor ”Reading is cool!”. Am scris despre experiențele anterioare în aceste materiale:

Recenzie ”Sînt o babă comunistă”

”La fel de actuală și azi, cu același umor debordant care i-a cucerit pe cititorii români și străini, ediția aniversară este îmbogățită cu o addendă ce reconstruiește prin texte și imagini parcursul excepțional, din 2007 până azi, al romanului-fenomen Sînt o babă comunistă!”

Ce să zic?

M-a atras titlul. Apoi coperta. Și atât. Pentru că nu am amintiri din acea perioadă, nu a stârnit nimic în primă fază în mine. Fiind născută în ’86 am prins alte vremuri ce au rămas în amintirile mele. Și nu e ca și cum aș fi discutat sau auzit în familie conversații pe subiectul comunism vreodată.

Și totuși am luat cartea cu mine într-o zi ce se anunța liniștită și în care am zis că mai bine ”pierd timpul” cu o carte decât pe telefon sau alte activități. Doar că nu am pierdut deloc timpul cu această carte, ci m-a binedispus și captivat în același timp. Atât de tare încât am tras de ea să o termin de citit în aceeași zi.

Recenzie ”Sînt o babă comunistă”

Ce mi-a plăcut?

Modul în care autorul a creat această carte este genial!

A punctat tot ce trebuia punctat pentru pofta mea de lectură fără a atinge puncte vulnerabile sau extreme. Fără limbaj foarte vulgar, fără sex, fără traume. Și cu toate astea, am fost absorbită de carte și de poveste. De trăirile Emiliei, de amintirile ei, de tot ceea ce a creat autorul în acest tablou nostalgic al unor vremuri apuse.

Comunismul nu a fost la fel pentru toată lumea. Și perspectiva Emiliei pare a fi cea a omului de rând, a omului simplu, care și-a văzut de treaba lui, care a făcut bine ceea ce putea cu ceea ce avea. Și să nu crezi că ”viața” Emiliei a fost una ușoară, mai ales în acea vreme.

”Seara stăm la lumina lămpii. Sticla se afumă, mai ales când flacăra e mică și gazul prost. Treaba mea e să sterg sticla. Când am întrebat-o pe tanti Lucreția cine șterge becurile la ea, a rîs de s-a prăpădit. Cică becurile nu se afumă niciodată.”

Pe măsură ce citeam cartea, îmi era tot mai ușor să înțeleg de ce aceasta a avut un impact atât de mare, de ce a primit atâtea premii, de ce a ajuns să fie adaptată pentru teatru și film.

Nu abundă în adrenalină sau citate motivaționale, dar povestea și modul de redare atinge și ajunge unde trebuie!

„Simțeam cum trecutul meu începe să se schimbe. În joc intraseră piese noi, care nu se potriveau deloc, care mă obligau să iau jocul de la capăt. Alte amintiri îmi veneau în mine. Gesturi și sentimente pe care le uitasem. Aceleași locuri, aceiași oameni, același timp, dar alte întâmplări.”

 Ediția aniversară o poți cumpăra de aici.

Să fi fost viața Emiliei atât de simplă sau a ales să vadă doar partea plină a paharului?!

Să fi fost munca la fabrică mai bună decât făcutul de tezic( detaliile sunt în carte)?!

Musai să citești cartea ca să afli unele răspunsuri. Altele rămân la latitudinea fiecărui cititor.

Crezi că o astfel de carte te-ar tenta?

9 Comments on “Recenzie ”Sînt o babă comunistă””

  1. Am tot auzit de cartea ”Sînt o babă comunistă”, dar nu am citit-o până acum. Tu ai reușit să-mi stârnești curiozitatea și să mă determini să o caut și să o citesc.
    Mulțumesc!

  2. Nu am prins perioada comunista, aveam doar 3 ani cand s-a încheiat totul, mi-ar placea sa citesc si eu cartea. Oricum parerile sunt impartite si nu stiu pe cine sa cred cand vine vorba de cum era atunci

  3. Chiar as citi-o, nu am auzit de acest titlu dar sunt sigura ca mie, una, mi-ar placea s-o citesc, pentru ca si eu sunt „o baba comunista”. Ma rog, adica provin din acei ani.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.