Provocare cu cărți de zece

Această provocare cu cărți de zece vine de fapt de la provocarea ”Reading is cool”, ediția cu numărul trei și cu a doua participare pentru mine (2021). Despre prima mea participare (2020) am scris aici – După 5 luni în provocarea ”Reading is cool”

A doua participare pentru mine la această provocare s-a lăsat cu multe praguri trecute la nivel de lectură. S-a lăsat și cu multe noțiuni dobândite în urma participării la cluburile virtuale de carte ale membrilor ce au răspuns afirmativ la provocare. S-a lăsat și cu multe stări de bine. Și cu promisiunea unui Reading Retreat în viitorul apropiat (face parte din câștigul obținut ca participare la provocarea recent încheiată).

Vezi toate detaliile legate de regulament aici.

Sigur vine și update la regulament pentru ediția cu numărul 4 ce a început pe data de 1 iulie 2021. Până acum s-a dat spre lectură cărțile Hermann Hesse- Lupul de stepă și Vladimir Nabokov – Lolita. Acestea sunt doar primele două cărți din cele zece propuse de-a lungul provocării- până pe 1 decembrie 2021 va ține ediția cu numărul 4.

Revenind la ediția cu numărul trei.

Cărțile citite sunt următoarele, în ordinea propunerii lor spre lectură:

  1. Bivolul nopții – Guillermo Arriaga
  2. Alegerea Sofiei – William Styron
  3. Meseria de romancier – Haruki Murakami
  4. Să urle, să ardă – Leslie Jamison
  5. Patrula djinilor – Deepa Anappara
  6. Păcatul originar – Anthony Quinn
  7. Prietenul – Sigrid Nunez
  8. Xanax – Liviu Iancu
  9. Facă-se voia – Ines Dumitriu
  10. Pata umană – Philip Roth

Am citit toate aceste cărți, dar pe blog am scris doar despre câteva. Titlurile îngroșate sunt cele ce duc către recenzie pe blog. 

De departe cea mai grea de parcurs și de digerat a fost ”Alegerea Sofiei”. Nu a fost ușor nici cu ”Patrula djinilor”. Sau cu ”Pata umană”. Restul au mers ușor și pe acestea nu le pot clasifica într-o anumită ordine.

Ce pot face, este să ofer pentru fiecare carte un citat ce m-a impresionat. Citate ce au fost postate pe grupul de FB cu provocarea, face parte din cerință : P și îl găsești în regulamentul menționat mai sus cu link.

Provocare cu cărți de zece

Provocare cu cărți de zece

Citate pentru cărți, în ordinea menționată mai sus plus link către locul de unde poți cumpăra cartea sau trimitere către recenzia pusă pe blog.

5 luni de provocare.

10 cărți în provocare cu cărți de zece.

10 ocazii speciale de a împărtăși cu alți oamenii impresii despre carte.

10 ocazii pentru a descoperi și alte perspective nebănuite.

10 ocazii pentru a dezbate cărți.

Bivolul nopții – Guillermo Arriaga

Despre această carte am scris pe blog și poți merge pe linkul de mai sus ca să citești mai multe. Citatul pus pe grup este acesta:

”Curaj, băiete, că o anume femeie ne poate lipsi, însă iubirea nu se termină niciodată.”

Alegerea Sofiei – William Styron

Răsfoind cartea (725 de pagini) în locurile în care am însemnat un posibil citat aparte pentru mine, am rămas la cel de mai jos. Fără a lega pasajul de situația Sofiei, este un citat ce a venit la fix pentru a lega eu anumite trăiri. Mă duce cu gândul la un deja-vu mai profund și mă liniștește în același timp. E ca atunci când știi că nu doar tu trăiești anumite emoții, dar nu știi sigur până când afli de la cineva. En fin, alt motiv si alt citat ce să pot justifica nu am din această carte.

Nu știu dacă să te trimit spre această lectură, că nu găsesc nici un motiv întemeiat să o fac….

” Există în viață momente rare, când intensitatea unui sentiment sedimentat, nutrit cândva pentru o altă persoană- un animus reprimat sau o iubire furioasă- , iese tumultuos la suprafața conștiinței, cu maximum de claritate; uneori fenomenul ia proporțiile unui cataclism trupesc, imposibil de uitat. Sofia mi-a spus că nu va putea uita nicicând să-și șteargă din minte momentul când revelația urii simțite față de tatăl ei o inundase ca o iradiație oribilă, fierbinte, când nu avusese voce ca să țipe și crezuse că va leșina.”

Meseria de romancier – Haruki Murakami

Citatul de pe grup: (recenzie am deja pe blog)

”Pentru mine, a fi liber înseamnă a face ce vreau,când vreau și cum vreau eu. Decât să mă consider artist, să devin sensibil la părerea oamenilor și să mă încorsetez inutil, prefer să fiu un om obișnuit, dar liber. ”

Să urle, să ardă – Leslie Jamison

Este prima carte de eseuri ce o citesc Și mi-a plăcut formatul. Fiecare parte are farmecul ei și din fiecare am rămas cu câte ceva. Am și câteva ce îmi sunt mai la suflet. 52 Blue. Viața anterioară. Second Life. Am multe pasaje ce îmi sunt aproape.

L-am ales acum pe cel despre singurătate, de mai jos, fiindcă ”factorul singurătății” îl am și eu. Chiar dacă am familie, copii, soț, prieteni, uneori CAUT să fiu singură. Și îmi place să fiu singură. Și, încă de când eram mică eram văzută altfel de ai mei fiindcă îmi plăcea această stare. Și încă mă trezesc în situații în care trebuie să dau explicații pentru această nevoie. Așadar, mi-a plăcut citatul fiindcă a atins o coardă sensibilă … deși multe corzi au fost atinse prin intermediul acestei ”culegeri de eseuri”.

”Parcă o femeie nu e om întreg până nu-și găsește bărbat”. Dar ea nu-și făcea griji. ”Nu m-am simțit niciodată singură. Nu am factorul acesta al singurătății. Nu am pe nimeni. Dar nu mă simt singură, da? Mă duc în vizită la câte o prietenă, cumpăr lăzi de vin, invit lume pe la mine, gătesc.”

Patrula djinilor – Deepa Anappara

O carte ce dincolo de subiectul ales, a fost o carte cursivă. Zic asta fiindcă ar fi fost prea de tot ca pe lângă un subiect de acest gen să mai fie și o scriitură intortocheata.

Citatul de mai jos l-am ales fiindcă reduce până la urmă suferința la fix acele fraze. Cu toții suferim într-un fel sau altul, cu toții pierdem pe cineva la un moment dat, cu toți ducem o formă de nedreptate cu noi sau dăm peste situații ce nimeni nu ar trebui să dea.  A nu se înțelege că sunt de acord cu acceptarea soartei, ci doar cu acceptarea a ceea ce nu putem controla.

Am fost surprinsă de carte și de abordarea autoarei. Nici superficial, nici de necitit… căci, până la urmă, cine să poată citi durerea acelei lumi?!

”.. azi sau mâine, fiecare dintre noi va pierde pe cineva apropiat, cineva pe care-l iubim. Cei norocoși sunt cei care pot îmbătrâni prefăcându-se că au ceva control asupra propriei lor vieți, dar până și ei o să-și dea seama la un moment dat că totul e nesigur, menit să dispară pentru totdeauna. Sunt niște biete fire de praf pe lumea asta, scânteind o clipă în lumina soarelui și apoi dispărând în nimic. Va trebui să te împaci cu asta. ” 

Păcatul originar – Anthony Quinn

Auzisem de actorul Anthony Quinn, dar nu cred că am văzut vreun film cu el sau să fi ținut minte prezența sa în vreun material. Dar, după ce am citit această carte, voi căuta fiecare film cu el. Atât de mult mi-a plăcut ceea ce am citit. Este una din cărțile preferate din această provocare, alături de cartea lui Ines.

Cred că este prima autobiografie ce o citesc în care doza de autoironie este redusă. Mi-a lăsat impresia că a tratat serios această carte, că a oferit un fel de respect pentru tot ceea ce a trăit și gândit.

Citatul de mai jos mi-a plăcut enorm de mult. Și cumva rezumă, din punctul meu de vedere, lupta și agitația omului ce caută mai mult sens sau scop de la viață….

Oare atunci când îți place mult o carte, dar nu-ti găsești cuvintele, ar fi mai bine să zici că ți-a plăcut și să eviți explicațiile ce poate n-au sens?!

”Știam de ani întregi că îmi consum prea multă energie ca să mă lupt cu fantomele, mai degrabă decât tălmăcind, descoperind, interpretând propria viață și propriile vremuri. Mă zvârcoleam într-un mare disconfort emoțional știind că eram vinovat ca naiba fiindcă nu fusesem sincer cu mine însumi. Dar când mi-am dat seama de asta, nu mai știam cine era acest ”eu însumi” cu care trebuia să fiu cinstit. ”

Prietenul – Sigrid Nunez

Citatul de mai jos l-am găsit în carte la momentul potrivit și îl pot aplica în mai multe ”blocaje” ce le trăiesc. De la blankul ce îl am uneori pe partea de creație în mediul online, la blankul ce mă cuprinde atunci când ies din zona mea de confort cu proiectele ce le creionez. Îndemnul este și cel care cred că se potrivește de minune cu ce reprezintă cartea ți povestea… din punctul meu de vedere!

”Învinge pagina goală!”

Xanax – Liviu Iancu

Carte are recenzie pe blog, așa că pun aici doar citatul de pe grup. Am ales să pun acest citat fiindcă mi se pare că surprinde esența vieții autorului. Zbuciumul fiecarei zile pentru a fi pe plac sau pentru a se integra, și răzvrătirea ce a luat forma unei auto-sabotari la nivel inconștient.

”În fiecare zi duceam o luptă costisitoare ca să le câștig empatia care, ca bateria unui smartphone, li se descărca de fieccare dată peste noapte.”

Facă-se voia – Ines Dumitriu

Această carte are deja recenzia mea scrisă pe blog (semn că mi-a plăcut mult). Citatul pus pe grup este acesta:

”… sufletul nu are vârstă și poți să ai aceleași vise din copilărie până îți apar riduri în colțul ochilor.”

Pata umană – Philip Roth

Dincolo de ceea ce s-a expus în cadrul întâlnirii viertuale dedicate acestei cărți, eu nu am reușit să scap de perspectiva în care copilăria formează acțiunile adultului.

Fie că vrea să își depășească condiția din copilărie (o fi având legătură și cu faptul că înainte am terminat de citit Păcatul Originar) …. Fie că vrea să meargă pe un tipar și un drum pavat de alții încă din copilărie. Aici, am descoperit un drum pavat atât de familie cât și de societate. Dar și un personaj ce și-a dorit un nou drum.

Da, a fost interesantă lectura. Fără emoții. Fără aha-uri. Și nu știu de ce mă simt liniștită după ce am terminat de citit. Ori că am terminat cu cartea în sine (a fost și o provocare pe ultimele ore..) , ori că am terminat cu aceasta provocare (a fost una de 10 ori mai grea ca cealaltă provocare la care am participat) , ori că le-am dat de capăt pasajelor marca Philip Roth…

”În ce proporție, în ce măsură viața secretă îi influențase viața de zi cu zi și îi permease gîndirea? Se modificase în ani, de la secretul arzător la unul rece, apoi la unul uitat și fără importanță, ceva legat de un gest sfidător, un pariu făcut cu sine însuși cu multă vreme în urmă? Găsise, în urma acestei decizii, aventura pe care o căutase sau, decizia în sine fusese o aventură?”

După această ediție de Reading is cool

Mă simt bine că am reușit să le citesc pe toate. Căci nu a fost ușor pentru mine să intru în astfel de lumi ca cele găsite în aceste cărți recomandate de Liviana Tane.

Fiecare carte a fost o provocare în felul său. Căci eu aleg să mă raportez la cărți ca la o versiunea a realității posibile pentru cineva. Există sigur undeva o persoană care să se identifice într-o oarecare măsură cu personajul unei cărți. Cu ceea ce trăiește, cu ceea ce prezintă. Chiar dacă autorul și-a imaginat o poveste și a dezvoltat un fir narativ în jurul acesteia, povestea poate fi desprinsă din firul vieții unui cititor… orice este posibil.

Dacă ar fi să recomand cărțile, le-aș recomanda pe toate. Aș fi citit unele din ele la un moment dat și fără această provocare cu cărți de zece, dar ar fi durat mai mult să ajung la ele. Și nici nu ar fi fost lectura la fel de intensă, ca și cum a fost când știam că și alte persoane citesc cartea și vom vorbi despre ea la o întâlnire virtuală.

Cele trei cărți grele ce le-am menționat la început sigur nu aș fi ajuns să le citesc fără această provocare. N-aveam cum… nu sunt genul meu. Ori le-aș fi găsit, le-aș fi început, dar sigur le abandonam rapid și le găseam alt loc.

 În ediția 4, cea care abia a început, fac o pauză. Urmăresc ceea ce se întâmplă pe grup, notez recomandările de carte, dar am Stiva de cărți pentru vara mea ce așteaptă să fie citită și vreau să le dau de capăt înainte de a mai adăuga alte cărți în biblioteca mea.

Mulțumesc Liv pentru ceea ce ai creat cu această provocare!

Mulțumesc oameni faini ce citiți și scrieți despre cărți și vorbiți despre cărți!

Reading is really cool!

Cum ți s-au părut titlurile din această provocare cu cărți de zece?

Crezi că te-ar tenta o astfel de provocare?

20 Comments on “Provocare cu cărți de zece”

  1. Cărțile sunt ca niște oameni: unii sunt deschiși, calzi, primitori și te simți extraordinar în prajma lor, alții exact opusul acestora.
    Cred că toate sunt intersante ăntr-un anume mod, dar unele mai atractive, mai ”citibile”, altele mai greu de citit și chiar de înțeles.
    Mi-am notat unele dintre cele 10 cărți și te felicit pentru ințiativă și acțiune!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.