Stiva de cărți pentru vara mea

Stiva de cărți de citit ce apare aici o rezerv pentru această vară. Sunt cărți ce mă încăpățânez să le citesc înainte să mai cumpăr altele. Am mai avut și anul trecut o ”stivă” prezentată în acest articol – Despre cărți în izolare.

Clar atunci am avut mai mult timp și am avut mai mult spor. Și am reușit să le citesc aproape pe toate. Două nu am reușit să le cuprind. Asta și fiindcă la un moment dat am intrat în provocarea Reading is cool și atunci au apărut alte cărți în peisaj. Vezi aici cum a fost cu acele cărți – După 5 luni în provocarea ”Reading is cool”.

Acum, a pus în aplicare un nou obicei matinal ce îmi dă spor la citit. Lângă cafeluța de dimineață, citesc minim 5 pagini din cartea ”Atomic Habits”. Și are un efect neașteptat de benefic. Despre carte o să scriu mai multe, într-un articol separat. Este o comoară la casa omului!

Stiva de cărți pentru vara mea

Moarte subită – J.K. Rowling

 

Când Barry Fairbrother, în vârstă de 40 de ani, moare pe neaşteptate, comunitatea intră în derivă. Idilicul orăşel englezesc, cu o piaţetă pavată şi o mănăstire străveche, ascunde de fapt un război mocnit între mai multe tabere: între bogaţi şi săraci, între adolescenţi şi părinţi, între soţi şi soţii, între profesori şi elevi… Pagford nu este deloc ceea ce pare la prima vedere.

12 reguli de viață- Jordan B Peterson

 

Într-o lume în care structura familiei este în colaps, educația este adesea impregnata de ideologie, iar societatea politică a ajuns să fie periculos de polarizata, cele 12 Reguli de viață oferă un antidot: redescoperirea vechilor adevăruri și valori, care ne pot ajuta, în plina epocă relativistă, să ducem o viață mai bună, mai luminoasă, mai chibzuită.

Povestea mea – Michelle Obama

 

Plină de căldură, de înțelepciune și de revelații, Povestea mea este o însumare neobișnuit de intimă ce vine din partea unei femei inimoase și plină de caracter, care a sfidat necontenit așteptările, și a cărei poveste ne inspiră.

 

Misterul regelui. Despre scris – Stephen King

 

Vine cu trusa de instrumente a scriitorului. Plus lista de lecturi obligatorii. Plus teme pentru acasă. Plus secvenșe de viață privată și episoade dintr-un trecut neocolit de senzații tari, trecutul unui scriitor admirat de milioane de cititori. Plus nenumărate idei despre literatură și măștile ei, despre ficțiune și forțele ei, despre cititori și dorințele lor. Pe scurt, Misterul regelui. Despre scris este una dintre cele mai influente cărți despre literatură și cum se face ea din ultimele decenii.

Creatorii de hituri – Derek Thompson

 

De la începuturile artei impresioniste până la viitorul Facebook, de la micii designeri de pe Etsy până la originile Star Wars, Derek Thompson nu lasă nimic necercetat, pentru a ne spune povestea fascinantă a modului în care funcționează cultura și a motivelor pentru care unele produse au priză la public.

Copilul tău. Părinții tăi. Tu – Ioana Chicet-Macoveiciuc

 

O carte dedicată mamelor, un volum mai dens, mai intim și plin de istorii personale, scris sub forma unei lungi scrisori de apreciere și încurajare din partea autoarei pentru fiecare femeie care se va cufunda în lectura acestor pagini. Copilul tău. Părinții tăi. Tu nu este doar o carte de parenting foarte bună, ci și o cronică a unei familii cu trei generații în România comunistă și în România postrevoluționară, o călătorie personală plină de emoție, în care se vor regăsi toți adulții zilelor noastre, cu bune și cu rele, cu lacrimi de râs, dar și de nostalgie, dor și recunoștință.

Crede-mă când mint – J.P. Delaney

 

”Claire Wright e disperată. Englezoaică, studentă la actorie în New York și fără viza de rezident, acceptă singura slujbă pe care o poate obține: să lucreze pentru o firmă de avocați care se ocupă de divorțuri și să agațe soți infideli prin barurile hotelurilor. Însă la un moment dat jocul se schimbă.”

Băiatul cu pijamale în dungi – John Boyne

 

Aceasta este povestea unui băieţel german pe nume Bruno, al cărui tată a primit o slujbă foarte importantă, ceea ce înseamnă că toată familia trebuie să se mute departe de oraş, într-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinţă adevărată şi unde în spatele unor garduri nesfârşite se află sute, poate mii de oameni îmbrăcaţi în pijamale în dungi. Bruno se străduieşte să înţeleagă ce se întâmplă în jurul său. Cititorul bănuieşte despre ce e vorba, dar bietul Bruno, nu.

Britt-Marie a fost aici – Fredrik Backman

 

Britt-Marie are în continuare obsesiile ei legate de felul cum trebuie făcute lucrurile, are liste de la care nu se poate abate pentru nimic în lume, iar complimentele pe care concede uneori să le facă par mai degrabă atacuri la persoană. Dar curajul cu care își ia în mâini propria viață, după o căsnicie în care nu a avut aproape niciun cuvânt de spus, o umanizează și o transformă într-un personaj digerabil, pentru ca treptat, aproape fără să ne dăm seama, să ajungem să o iubim.

Bine ai venit în America! – Linda Bostrom Knausgard

 

Naratoarea acestui roman este o fetiță care renunță să mai vorbească. Înfășurată în întuneric, tăcere și singurătate, ea se retrage din fața vieții. Fratele ei mai mare trăiește închis în camera lui, de unde refuză să iasă. Tatăl lor a murit, însă apare de-a lungul cărții în amintiri și în viziunile fetei. Mama, o actriță frumoasă, își vede de viața ei, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Pe toți aceștia, chiar și pe tatăl reconstruit din amintiri, îi unește o dorință neexprimată de a fi împreună, într-o stranie comuniune.

Hoțul de cărți – Markus Zusak

 

Hoțul de cărți este o poveste despre puterea cuvintelor de a creea lumi. Cu o scriitură superb măiestrită și arzând cu intensitate, premiatul autor Marcus Zusak ne-a dăruit una dintre cele mai durabile povești ale timpurilor noastre.

Biblioteca de la miezul nopții – Matt Haig

 

Atunci când Nora ajunge în această bibliotecă, are șansa să îndrepte lucrurile – o viață plină de durere și de regrete. Are ocazia să facă totul altfel și să-și dea seama cum ar putea avea viața perfectă. Dar lucrurile nu sunt tocmai cum și le imaginează ea… Curând, alegerile pe care le face o pun într-un pericol iminent. Înainte să expire timpul, trebuie să răspundă la o singură întrebare: care e cea mai bună cale de a-ți trăi viața?

Suflete de sticlă – Gaspar Gyorgy

 

Vei găsi în paginile cărții, o sumă de învățăminte. Pe multe dintre ele, Silvia și Baltazar (doi oameni care ar putea purta și numele tău sau al jumătății tale) le-au înțeles pe calea cea grea, după ce s-au dat cu capul de zidurile pe care le-a ridicat mintea în calea lor. O altă parte reprezintă concluzii ale cercetărilor făcute în ultima jumătate de secol, de oamenii de știință din zona psihologiei relaționale și a psihogenealogiei. Iar pe câteva dintre aceste învățăminte, mi-am dorit eu însumi să le pătrund mai în profunzime și, de aceea, le-am adus aici.

 

stiva de cărți pentru vara mea

Le voi citi pe toate?

Sper că da. Fiindcă asta mi-am propus. Faptul că am scris și aici despre ele și câteva rânduri din descrierea oficială la fiecare, cumva mi-a adus aminte de fiecare în parte și m-a făcut mai mult sau mai puțin să citesc din ele : ))

Nu de alta, dar în stiva de cărți se află și cărți primite, nu  doar cumpărate de mine. Și atunci e normal să mi se pară mai interesante unele ca altele. Știu însă că fiecare carte poate să mă surprindă. De aceea pornesc cu mintea deschisă când deschid fiecare carte.

Vei  înțelege mai bine cum mă ajută această ”deschidere” în următorul articol, dedicat provocării cu cărți în care am intrat și din care am ieșit cu greu… cărțile au fost pline de suprize!

Tu ce cărți ai în planul de lectură al acestei veri?

 

Ți se pare tentant vreun titlu din stiva de cărți prezentată?

13 Comments on “Stiva de cărți pentru vara mea”

  1. Super. Sunt convinsă ca toate au fost interesante si captivante. Merităm si noi femeile această plăcere vinovată, această relaxare mintală. Voi alege si eu câteva din alegerile tale.

  2. Nu am un plan făcut. Din stiva ta am citit Biblioteca de la miezul nopții, Hoțul de cărți și Crede-mă când mint

  3. Sunt convinsă că le vei citi pe toate!
    Am citit Povestea mea și Bilioteca de la miezul nopții și mi-au plăcut.
    Mi-am notat celelalte titluri pentru că mi s-au părut interesante.
    Spor la citit!

  4. Wow, ai ceva carti pregatite pentru vara. La mine sunt turnuri intregi necitite (din fericire sau din pacate am ce alege). Vreau si eu sa citesc Moarte subita de J..K.Rowling. Inca nu o am.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.