Cărțile pe care le voi prezenta în acest articol sunt cărți citite într-o zi, pe rând, și am considerat că se potrivesc în categoria de lectură de vară. Acea lectură care îți oferă deconectare de la ceea ce ai în jurul tău și în același timp simți că ai petrecut timpul cu folos citind din aceste cărți. Acea lectură care se potrivește cu o zi la plajă sau o după-masă la munte când afară plouă sau o ieșire la pădure cu familia la un picnic.
Acuma, să nu crezi că sunt cărți ușoare, dar nu sunt nici cărți grele. Sunt cărți care pe mine m-au prins și m-au ținut cu cartea în mână până am citit ultima pagină.
Iar acest material va rămâne deschis – adică, pe măsură ce voi mai citi astfel de cărți, le voi adăuga aici.
Lectură de vară ce se citește într-o zi
Minciuni pe canapea
Autor: Irvin D. Yalom
Descriere oficială:
”Își poate pierde un psihiatru mințile? Poate fi el păcălit, sedus, manipulat chiar în timpul ședințelor în care ar trebui să dețină controlul asupra pacienților?
Da, dacă o femeie dornică de răzbunare hotărăște să joace rolul de pacientă neajutorată. Plin de revelații surprinzătoare, întocmai ca duelul unui psihanalist cu mintea omenească, romanul lui Yalom ne dezvăluie cât de vulnerabili suntem, fără excepție, în fața singurătății și nevoii de iubire.
Încrezător în propriile forțe, tânărul psihanalist Ernest Lash nu ia în seamă sfaturile mentorului său, Marshal Streider, ci recurge, în timpul ședințelor de terapie, la tehnici experimentale. Însă, în ciuda infatuării psihiatrilor, mintea omenească este un teritoriu încă necartografiat și plin de primejdii: stabilind o relație sinceră – crede el – cu o nouă pacientă, Carolyne Leftman, Ernest își deschide tainele sufletului și devine vulnerabil, neavând habar că femeia pe care își inchipuie că o trateazaă dorește de fapt să-l manipuleze și să-l distrugă.
Prins într-o paradoxală relație terapeutică, în care figura autoritară a medicului a cedat tentației confesiunii și i se supune pacientului dominator, Ernest va descoperi nebănuite adevăruri incomode despre sine și despre natura umană, ale cărei taine credea că le cunoaște.„
Descrierea oficială este doar un teasing pentru ceea ce vei descoperi de fapt în această carte superbă!
Am savurat fiecare pagină din această carte și mi-am potolit setea de suspans prin intermediul acestei povești. Care de fapt nu este doar o poveste. Pentru că nu este doar despre Ernest și Carolyne – ei sunt doar ”capul de afiș” al evenimentelor care sunt prezentate în această carte. Este și despre Marshal, despre soțul lui Carolyne, despre prietenele lui Carolyne, despre șeful soțului lui Carolyne, despre soția lui Marshal….. ȘIIII cel mai important aspect de menționat cu privire la această carte … nu este un triunghi amoros, nu se lasă cu siropoșenii…. MI-A PLĂCUT enorm de mult!
Această afinitate specială pentru carte se datorează si lui Irvin Yalom. Care este doctor în medicină, autor a numeroase lucrări de specialitate, devenite ulterior cărți de referință în domeniu, precum și câteva romane, în care experiența în psihoterapie se împletește cu pasiunea pentru filosofie, căutarea sensului ultim al existenței umane constituind scopul personajelor, frumos camuflat în dialoguri incitante. Am comandat deja o nouă carte scrisă de el și mai am una despre care am scris deja aici – Recenzie Mama și sensul vieții ; Irvin Yalom
Deliciu literar pentru minte și suflet au fost cele două cărți citite de la acest autor! RECOMAND!
Oameni Anxioși
Autor: Fredrik Backman
Descrierea oficială:
” Un spărgător de bănci înarmat fuge de la locul faptei și ajunge într-un apartament scos la vânzare, unde are loc o vizionare. Pentru că poliția e pe urmele sale, se baricadează înăuntru și îi ia ostatici pe cei șapte potențiali cumpărători, aparent normali și inofensivi, printre care doi „rechini” imobiliari, un cuplu de lesbiene, o multimilionară cu tendințe suicidare și un sabotor de vizionări deghizat în iepure. Dar lucrurile o iau razna atunci când ostaticii și spărgătorul încep să-și dezvăluie dramele personale și anxietățile. Când spărgătorul le dă drumul ostaticilor și oamenii legii năvălesc înăuntru, nici urmă de infractor, iar depozițiile halucinante ale martorilor nu fac decât să-i bulverseze și mai mult pe polițiști: Unde e infractorul și ce nu-i în regulă cu oamenii ăștia?”
463 de pagini într-o zi? Da : ))
Am luat carte cu mine când am mers cu ai mei la pescuit. Eu mi-am văzut de carte, ai mei de pescuit. Dar nu a fost de ajuns cât am fost la pescuit. Ci am continuat toată ziua să citesc cartea – atât de tare m-a acaparat. Este prima carte scrisă de Fredrik Backman pe care o citesc, deși sunt altele mult mai populare. Și acum pot înțelege de ce autorul este atât de căutat.
Chiar dacă acțiunea este un rollercoaster și ai nevoie de oleacă de atenție pentru a ține ritmul cu trecerea de la un personaj la altul, de la un timp la altul, toate sunt legate extraordinar de fain. Fiecare personaj având o poveste conectată cu alt personaj, dacă nu cu toată gașca de personaje. Și nu mă refer la legături d-alea în care descoperi că sunt rude de multe pierdute sau iubiri din trecut… nope. Sunt mult mai faine legăturile!
Și citate. Da, am și citate. Las doar unul aici:
”Se spune că personalitatea unui om este suma experinețelor sale de viață. Dar nu e întru totul adevărat, căci, dacă trecutul nostru ar fi tot ce ne definește, nu ne-am putea suporta pe noi înșine. Trebuie să ne convingem că suntem mai mult decât greșelile noastre de ieri. Că suntem și cele mai bune alegeri pe care le vom face, că suntem și toare zilele noastre de mâine încolo.”
A fost o lectură de vară care mi-a oferit liniște sufletească. Vei înțelege de ce zic asta după ce vei citi carte.
ATENȚIE – unele cărți au impact când sunt citite la momentul potrivit – așa a fost această carte pentru mine acum.
Ipoteza iubirii
Autor: Ali Hazelwood
Desciere oficială:
”Olive Smith este în anul al treilea de doctorat la Universitatea Stanford și nu crede în relațiile romantice de durată. Dar prietena ei cea mai bună este convinsă de importanța iubirii, așa că, pentru a o convinge pe Anh că se întâlnește cu cineva și că este pe drumul cel bun pentru a fi fericită până la adânci bătrâneți, Olive trebuie să ia o hotărâre. Oamenii de știință au nevoie de dovezi. Așadar, ca orice biolog care se respectă, Olive intră în panică și se sărută cu primul bărbat pe care îl vede.
Acel bărbat este nimeni altul decât Adam Carlsen, un tânăr profesor în vogă și un mârlan bine-cunoscut. Tocmai de aceea, Olive este de-a dreptul uluită când tiranul laboratorului de la Stanford acceptă să intre în joc și să fie iubitul ei fals. Dar când o mare conferință științifică o ia razna, turnând acid peste cariera lui Olive, Adam o surprinde din nou cu sprijinul său de neclintit și cu un abdomen ca de piatră… cu pătrățele și tot tacâmul.
Dintr-odată, micul lor experiment se apropie periculos de mult de combustie. Iar Olive descoperă că singurul lucru mai complicat decât o ipoteză despre iubire este să-și pună propria inimă sub microscop.”
Dap, această carte conține siropoșenii : )))
Dar mi-a plăcut mult contextul în care autoarea a plasat acțiunea și modul în care le-a oferit personajelor putere și perspective. O poveste oarecum modernă, dar clasică în același timp. O poveste care te va relaxa într-un mod plăcut – sper. O lectură de vară pentru o zi fierbinte petrecută la umbră …..
Cam atât pentru moment. Revin pe când mai am.
O am in biblioteca pe ”Minciuni de canapea” si nu m-a atras neam pana acum. Am zis ca trebuie sa fie o carte plictisitoare. Ca sa aflu acum ca am ratat mare bunaciune de carte. Revin cu impresii dupa ce o citesc si eu.
Yeeeey… mă bucur că acum te-a convins! Exact așa credeam și eu despre carte. Tocmai de aceea m-a surprins într-un mod extraordinar de plăcut!
Atâtea cărți într o zi.. Bravo. Mi ar plăcea sa citesc Oameni Anxioși. Mulțumim pentru recomandare.
minciuni pe canapea am citi-o si eu, tin minte ca mi-a placut destul de mult
As citi cartile lui Fredrik Backman fara pauza, pacat ca nu scoate carti pe cat de repede citesc eu.
Nu am citit inca nici una dintre cartile astea si ma atrag toate, mai ales ca sunt lecturi usoare, de vara.
Mulțumim pentru impresii , sunt cărți bune care merita citite.